Beginnen als filmmaker 1 - Introductie

Door Luuk1983 op zaterdag 10 januari 2015 15:44 - Reacties (6)
Categorie: Film making, Views: 4.380

So you want to be a film maker?
Ik heb film altijd al erg leuk gevonden om te kijken. Soms voor het verhaal, soms voor de mooie beelden, soms voor de leuke actrices en als het even een kan een combinatie van alle drie. Maar wat ik ook altijd erg leuk vind, is om te zien hoe bepaalde effecten en bepaalde scenes gemaakt worden. Dat wil ik ook kunnen!

Ik heb in het verleden wel eens wat video's ge-edit. De vakantiefilm in stukjes knippen, er een mooi, lopend verhaal van maken met een muziekje op de achtergrond, of voor een bruiloft van vrienden een film opnemen en deze ook bewerken. Het mag nauwelijks een naam hebben, maar ik vond het wel erg leuk om te doen. Ik heb verder geen enkele opleiding of ervaring met het maken van films.

De inspirators
Ik kreeg recent het idee om meer te leren over Adobe After Effects. Waar fotografen met Photoshop de meest gave dingen kunnen maken die niet bestaan, zo wilde ik met video's kunnen toveren, zoals het werken met green screens, het kunnen vervangen van de inhoud van een scherm, kleuren verbeteren, noem het maar op. Zonder enige voorkennis ben ik begonnen met zoeken op internet naar tutorials en meer uitleg.

Ik ben onder andere terecht gekomen bij het Youtube-kanaal van 'Film Riot' (https://www.youtube.com/channel/UC6P24bhhCmMPOcujA9PKPTA). Deze mannen zijn zelf (indie) filmmakers en laten hun volgers meekijken met wat ze doen en hoe ze groeien. Meestal als er een nieuwe korte film van hun uitkomt, dan is dat een hoop materiaal voor een aantal afleveringen met uitleg over hoe ze het gedaan hebben. Hoewel ze zeker geen echte kant-en-klare tutorials geven en ze af en toe wel erg kinderachtig zijn, heeft het mij behoorlijk geïnspireerd.

So it begins...
Weet je, het is leuk dat ik After Effects wilde leren, maar eigenlijk is het maar één klein schakeltje in het geheel van film maken. Ik ben zo in aanraking gekomen met het hele proces en alles wat erbij komt kijken: camera's, lensen, belichting, audio, microfoons, Adobe Premiere, Adobe After effects, color grading en noem het maar op. Super gaaf, maar wel een beetje overwhelming. Ik wil daarom gewoon gaan beginnen. 'Al doende leert men' wordt er wel eens gezegd en daar zit natuurlijk een hele grote kern van waarheid in.

...but where?
Ik heb op dit moment nog amper apparatuur voor het maken van films. Ik weet nog niet of ik het maken van films leuk ga vinden en of het ook leuk blijf vinden. De uitdaging gaat worden om niet teveel geld uit te geven of meteen teveel te willen, maar van de andere kant geen troep te kopen. Film Riot heeft wel een hoop tips voor DIY (Do It Yourself) gegeven voor alternatieve van soms dure apparatuur.

Ik ben op dit moment voor mijzelf aan het beslissen wat voor mij de minimale apparatuur zal zijn die ik nodig acht. Ik kan nu wel 4 verschillende typen microfoons, een follow focus en externe monitors gaan kopen, maar mocht ik niet verder gaan met deze hobby dan is het zonde geld. Voor nu ziet mijn tijdelijke lijst er zo uit:

Noodzakelijk:
  • Camera
  • Statief
  • SD-kaart (high performance)
  • Microfoon (boom mic)
Twijfelgeval:
  • Bounce boards (voor licht)
  • Green screen
  • Lavelier mic
Bijna alle amateur filmmakers gebruiken fototoestellen (DSLR's, dus spiegelreflexcamera's) omdat deze in lagere prijscategorieën beter beeld geven dan videocarmera's en omdat je de mogelijkheid hebt om lenzen te verwisselen. De enige zekerheid voor mij op dit moment is dat de camera de Panasonic G6 gaat worden. Dit is dan geen spiegelreflexcamera, maar een mirrorless fototoestel van rond de 500 euro die specifiek erg goed voor video is. Mocht ik niet doorgaan met filmmaken, dan heb ik daar altijd nog een gewoon prima fototoestel aan. Ik zal in een volgende blogpost mijn keuze verder toelichten. En suggesties voor overige apparatuur en goede webshops zijn altijd welkom!

Ik ga jullie op de hoogte houden over mijn vorderingen en verrichtingen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen en ik ben zeer benieuwd naar jullie feedback.

Volgende: Beginnen als filmmaker 2 - doelstellingen en ideeën 01-'15 Beginnen als filmmaker 2 - doelstellingen en ideeën
Volgende: Nostalgie: EEEPC701 (met Windows 7!) 12-'14 Nostalgie: EEEPC701 (met Windows 7!)

Reacties


Door Tweakers user masauri, zaterdag 10 januari 2015 16:54

Ik zit met hetzelfde maar ik hou het simpel, ik heb een Sony rx-100 waar ik mee film en experimenteer.
Een kortfilm wil ik zelf ook nog wel is ooit maken en after effects leren staat ook nog op mijn programma, maar ik neem er mijn tijd voor.
Het jaagt allemaal niet en blijft een hobby.
Ik ga u blogs dan ook met veel aandacht volgen :)

Door Tweakers user Pataar, zaterdag 10 januari 2015 20:23

Voor je alle apparatuur aanschaft moet je wel even bedenken wat je gaat filmen. Je kunt wel mooi en camera en greenscreen hebben, maar zonder storyline heb je niks, dan heb je nog meer aan een aardappel.

Door Tweakers user sebastius, zaterdag 10 januari 2015 23:44

Weet je, je kunt al een film maken met een iPhone (of willekeurige andere mobiel). De kwaliteit van de film zit niet in de gebruikte tech maar in de kwaliteit van de verhalenverteller.

Door Tweakers user verleemen, zondag 11 januari 2015 13:01

Het is zoals met alles dat je gewoon moet beginnen met wat je hebt. Als je alles eerst wil leren dan komt het er gewoon niet van. Bovendien zul je eerst je basis onder de knie moeten hebben en vandaaruit verder leren. De eerste films doe je dus zoals je vakantiefilmpjes, probeer eerst op die manier om een verhaal in je filmpjes te krijgen en dan voeg je langsaam steeds meer dingen toe en dan groei je er in zonder dat je het merkt. De echt goeie films die mensen echt boeien zijn het soort waar juis zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van special effects..

Door Tweakers user Luuk1983, zondag 11 januari 2015 13:34

Jullie hebben allemaal natuurlijk helemaal gelijk. Het belangrijkste is het verhaal en de creativiteit van de filmmaker. Feit is wel dat er een hoop apparatuur is die het makkelijker maken om de production value omhoog te krijgen. Zoals gezegd, de uitdaging is om die dingen eruit te halen die voor relatief weinig geld veel production value toevoegen. Mijn mening is dat bijvoorbeeld een tripod veel waarde toevoegt. Ik zal in mijn volgende blog aandacht besteden aan verschillende hardware en waarvoor het is en waarvan ik denk dat het essentieel is of niet. Ik ben zeker niet van plan om heel veel geld in eerste instantie uit te geven, hoewel je die neiging wel krijgt als je allerlei gave dingen ziet die je kan doen ;)

Mijn 'voordeel' is dat ik op dit moment geen fatsoenlijk fototoestel heb. Dus in de zoektocht naar een fototoestel ben ik meteen in de gelegenheid om de filmeigenschappen te bekijken en te vergelijken. Dat fototoestel ga ik sowieso kopen, dus ik tel dat niet echt bij de kosten die ik ga maken voor deze hobby.

Maar zoals ik in mijn blog zei, behalve het fototoestel (en de SD kaart) weet ik nog niet precies wat ik ga kopen en wat niet. het enige wat ik weet is dat het doel is om een korte film te maken en zo dingen te leren. Het doel is dan niet om meteen zo professioneel mogelijk bezig te gaan (ik bedoel, ik ga echt geen acteurs in huren ofzo, dat worden vrienden natuurlijk), maar gewoon te beginnen.

Ik heb ook niet de illusie dat ik alles uiteindelijk allemaal perfect kan. Misschien zijn er nog mensen op Tweakers die het leuk vinden om een bijdrage te leveren. Al met al gaat het erom dat ik (en eventueel andere mensen) plezier heb ik het maken van films. Hopelijk lukt dat!

Door Tweakers user RadioKies, maandag 12 januari 2015 15:28

sebastius schreef op zaterdag 10 januari 2015 @ 23:44:
Weet je, je kunt al een film maken met een iPhone (of willekeurige andere mobiel). De kwaliteit van de film zit niet in de gebruikte tech maar in de kwaliteit van de verhalenverteller.
QFT

Zo was er vorig jaar ook een blogpost van iemand die het had over camera specs e.d. die liet zien dat je met een mindere camera en veel kennis mooiere foto's krijgt dan een newbie die maar wat doet met de beste camera die er bestaat.

@OP
Waar gaat je film over? Soms is het beter om zelfs een mindere camera oid te nemen. Als je maar geen blair witch project gaat doen ;)

Je progressie rapporteren op je blog is iets wat ik wel zou lezen. Altijd leuk om te lezen/zien hoe men achter de schermen aan iets werkt. De route is vaak leuker dan het eindproduct.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.