Beginnen als filmmaker 2 - doelstellingen en ideeën

Door Luuk1983 op woensdag 14 januari 2015 15:26 - Reacties (2)
Categorie: Film making, Views: 3.928

In deel 1 van mijn blog heb ik een begin gemaakt met een introductie van hopelijk een lange lijn van blogs die gaan over het maken van films. In deel 2 wil ik nog wat verder ingaan op mijn motivatie en de keuze voor bepaalde hardware (of niet).

Doelstelling en wat ga ik filmen?
Laat ik eerst even vertellen wat mijn doelstelling is en wat ik voor verhaal ga filmen. Nou om precies te zijn weet ik dat nog niet precies. Ik vind het proces van filmmaken gewoon heel erg interessant en het beste leer je door te doen. Mijn doelstelling is om een korte film te maken en daar een hoop van te leren. Dus geen interviews of documentaires maar een (fictief) verhaal vertellen en zo het hele proces van het schrijven van een verhaal tot het filmen en nabewerken doorlopen. Ik heb ook nog geen doel gesteld hoe lang of hoe kort de film gaat worden, dan zal afhangen van het script, maar ik denk dat 10 a 15 minuten als richtlijn een goede start is.

Ik heb wel wat ideeën voor een verhaal in mijn hoofd zitten maar in deze fase is het verhaal eigenlijk niet eens zo interessant. Het verhaal is meer een manier om het doel 'meer te leren' te bereiken. En nee, ik verwacht dan ook nog niet teveel van mijn eerste film, zeker niet op het gebied van acteerwerk ;). Ook hoef ik niks te verdienen aan de film en zal ik zoveel mogelijk gebruik maken van royalty free assets, vrienden diensten en door het lenen van apparatuur en props.

Production value
Veel mensen hebben terecht opgemerkt aan de hand van mijn vorige blog dat niet apparatuur, maar de creativiteit van de filmmaker de kwaliteit bepaalt en daar kan ik mij voor een groot gedeelte in vinden. Er zijn genoeg fotografen die een beter foto uit een mobiele telefoon krijgen dan amateurs met een dure spiegelreflexcamera, uiteraard op standje 'P'. Maarrrr ik ben wel van mening dat apparatuur van invloed kan zijn op de uiteindelijke production value. De truuk zal voor mij vooral zijn precies die dingen aan te schaffen die veel production value toevoegen voor een hele lage prijs. Deze producten worden voor mij een soort 'starter kit' waar ik mee wil beginnen. Zoals terecht opgemerkt bij het vorige blog hangt het van het project af wat je aan apparatuur nodig hebt, maar in mijn geval draai ik het om: ik begin met bepaalde generieke apparatuur waarvan ik denk dat ik alle kanten op kan, zonder teveel geld uit te geven, onafhankelijk van het project dat ik ga doen. Ook probeer ik dingen aan te schaffen waar ik buiten het filmmaken ook nog wat aan heb. Bijvoorbeeld een statief is ook voor het maken van foto's handig en nuttig.

De kosten van de camera tellen niet mee
Qua kosten hoef ik de camera niet bij de hobby te tellen (en dat scheelt), want ik heb op dit moment geen fatsoenlijk fototoestel. Mijn beste toestel is een Samsung Galaxy S5 en hoewel deze goede foto's maakt wil ik een beter toestel voor op vakantie. Dat wil niet zeggen dat ik de S5 niet kan gebruiken bij sommige projecten ;)

Het fototoestel ga ik sowieso kopen, los van de filmhobby. De kosten die ik maak voor het toestel zou ik daarom sowieso gemaakt hebben en ook al stop ik met de filmhobby, dan is het nooit weggegooid geld. Het enige verschil is dat ik bij het zoeken naar een fototoestel de filmeigenschappen mee kan nemen in de overweging. Met een budget van ergens rond de 500 euro komt de Panasonic G6 als de beste naar voren. Dit toestel ga ik binnenkort aanschaffen. Ik zal binnenkort de afweging voor de G6 (al dan niet met de eerste ervaringen) bloggen eventueel samen met de afwegingen die ik maak of aan het maken ben tot verdere apparatuur.

Tot volgende blog!

Volgende: Beginnen als filmmaker 3 - hardware keuzes en overwegingen 01-'15 Beginnen als filmmaker 3 - hardware keuzes en overwegingen
Volgende: Beginnen als filmmaker 1 - Introductie 01-'15 Beginnen als filmmaker 1 - Introductie

Reacties


Door Tweakers user BeefHazard, woensdag 14 januari 2015 15:46

Grappige blog, alleen je keuze voor een Panasonic vind ik een beetje apart. Als je een camera koopt van de grote 2, Canon en Nikon - of, hoewel in in mindere mate, Sony, kun je zo veel meer lenzen kopen voor je camera. Pak bijvoorbeeld eens een pricewatch: Nikon D3300 Body Zwart en een leuke 35mm of 50mm prime. Kun je heerlijk mee filmen en flink aan croppen. Bovendien kun je dan ook nog eens een leuk arsenaaltje lenzen opbouwen die je mee kan nemen naar een volgende body. Dat heeft zo'n panasonic niet zo.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 14 januari 2015 15:52

BeefHazard schreef op woensdag 14 januari 2015 @ 15:46:
Grappige blog, alleen je keuze voor een Panasonic vind ik een beetje apart. Als je een camera koopt van de grote 2, Canon en Nikon - of, hoewel in in mindere mate, Sony, kun je zo veel meer lenzen kopen voor je camera. Pak bijvoorbeeld eens een pricewatch: Nikon D3300 Body Zwart en een leuke 35mm of 50mm prime. Kun je heerlijk mee filmen en flink aan croppen. Bovendien kun je dan ook nog eens een leuk arsenaaltje lenzen opbouwen die je mee kan nemen naar een volgende body. Dat heeft zo'n panasonic niet zo.
Ik heb op dit moment nog geen enkele lens en de Panasonic is in deze prijscategorie gewoon de beste. Mocht deze hobby veel verder gaan, dan verwacht ik eerlijk gezegd dat er sowieso een ander toestel gaat komen voordat ik veel lenzen ga aanschaffen. Bedoel, de Panasonic met kit-lens is ongeveer 550 euro. Dat is niet weinig geld, maar ook weer niet zo'n bedrag waar je jaren voor moet sparen. En verder is het simpel: in deze prijscategorie is de G6 simpelweg een stuk beter voor filmen dan bijvoorbeeld een 700D. In een volgende blogpost zal ik de redenering verder uitleggen.

Vergis je overigens niet in de hoeveelheid lenzen die beschikbaar zijn voor de Panasonic. Voor het Micro 4/3-systeem bestaan behoorlijk wat lenzen die ook goed tweede hands te vinden zijn.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 januari 2015 15:55]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.