Beginnen als filmmaker 3 - hardware keuzes en overwegingen

Door Luuk1983 op zaterdag 17 januari 2015 17:00 - Reacties (9)
Categorie: Film making, Views: 4.419

Dit is deel 3 in de serie 'beginnen als een filmmaker'. In deze serie beschrijf ik hoe vanaf nul begin als amateur-/hobbyfilmmaker en alles wat ik daarbij tegenkom en welke afwegingen in maak. Het doel is om uiteindelijk een korte film te maken om zo alles wat bij het maken van een film komt kijken een keer te doen.

Vorige delen:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Doelstellingen en ideeën

In dit deel
In dit deel zal ik beschrijven welke keuzes in hardware ik gemaakt hebt en welke ik overweeg om te maken. Zo ben ik ben aan het bedenken dat mijn 'starterkit' gaat worden, zeg maar de minimale hardware die ik wil hebben om te beginnen en daarbij in het bijzonder de keuze voor de camera.


Welke hardware?
De hoeveelheid hardware die kan kan kopen op het gebied van het maken van films is natuurlijk enorm. Zoals ik in eerdere blogposts beschreven heb, ik moet heel erg oppassen om niet te enthousiast te worden en meteen teveel hardware te kopen en teveel te willen. Ik heb daarom voor mijzelf drie categorieën hardware:
 • Mijn starterkit, dus alles wat ik wil hebben om te beginnen.
 • Hardware waarvan ik verwacht dat ik deze op relatief korte termijn ga kopen.
 • Hardware waarvan ik verwacht dat ik deze ga kopen als ik serieus bezig ben voor langere tijd.
Op dit moment heb ik de volgende lijstjes gemaakt. Dat wil niet zeggen dat deze definitief zijn, maar het geeft wel een goed beeld. Ik zal tevens mijn afwegingen erbij vertellen.

Starterkit
 • Fototoestel met bijbehorende accessoires, zoals SD-kaart, extra batterij en UV-filter. Zoals ik in eerdere blogposts verteld heb wil ik sowieso los van de filmhobby een fatsoenlijk fototoestel kopen. het voordeel wat ik nu heb is dat ik ook naar de videoeigenschappen kan kijken bij het aanschaffen van zo'n toestel. Verderop in deze blog zal ik nog specifiek op de keuze van het fototoestel ingaan. Budget: ongeveer 500 - 600 euro (voor camera + lens).
  Huidige keuze: Panasonic G6 - € 549,- + € 125 accesoires (definitief, is aangeschaft)

 • Statief voor het fototoestel. Een statief is denk ik essentieel voor het maken van films, maar daarnaast is een statief ook altijd nog te gebruiken voor foto's en timelapses mocht de videohobby niet verder gaan. Wel wordt het statief toegespitst op het maken van video. De enige eisen die ik heb ik dat het een niet te zwaar statief is en dat deze spoelen te bewegen is voor pans.
  Budget: tot ongeveer 150 euro.
  Huidige keuze: Velbon Videomate 538 - € 68,95 (definitief, aangeschaft)

 • Shotgun microfoon, oftewel een richtmicrofoon. Audio die wordt opgenomen via de ingebouwde microfoon van de camera is natuurlijk helemaal niks. Er zijn een heleboel type microfoons, maar ik denk dat een shotgun microfoon een goed startpunt is. Hiermee kan je met name dialogen goed opnemen. De microfoon komt op de camera te zitten, dus nog niet op een boom pole en nog geen externe recorder.
  Budget: tot ongeveer 200 euro.
  Huidige keuze: Rode VideoMic Pro - € 169,- (bijna definitief, nog niet aangeschaft)

Op relatief korte termijn
Op relatief korte termijn (bijvoorbeeld in de loop van dit jaar) verwacht ik nog wat dingen aan te schaffen als ik verder ga met filmen:
 • Een shoulder rig, zodat je ook handheld kan filmen zonder teveel te wiebelen. Je hebt hele dure, maar ook hele betaalbare shoulder rigs.
 • Polarisatiefilter
 • Light stands. Dit kan ook gedeeltelijk DIY zijn.
 • Light reflectors, bounce boards, light diffusers. Kan ook DIY zijn.
 • Green screen.

Op langere termijn
En op de langere termijn, als ik serieus bezig blijf en verder wil komen:
 • Extra lenzen of een andere camera.
 • Follow focus
 • Extra microfoon met boom pole
 • External audio recorder
 • External monitor
Er valt voor in de toekomst nog genoeg te wensen, maar ik denk dat mijn starterkit meer dan goed genoeg is om te beginnen, waarbij eigenlijk alleen de microfoon echt voor het maken van films aangeschaft wordt en de camera en het statief ook daarbuiten gebruikt kunnen worden.

De camera - de afwegingen en waarom de Panasonic G6
Eisen aan de camera
Ik heb voor mijzelf om te beginnen een aantal eisen gesteld aan de camera voordat ik specifiek begonnen ben met zoeken. Deze eisen heb ik niet even in een paar minuten bedacht, maar ik ben gaan bedenken wat voor mij minimaal de eisen en wensen zijn voor een videocamera. Ik ben daarbij tot deze lijst gekomen:
 • Eis: budget in de buurt van de 500 a 600 euro.
 • Eis: kantelbaar scherm om zo ook vanuit moeilijkere hoeken te kunnen filmen.
 • Eis: 1080p24 ondersteuning, ik wil immers films gaan maken.
 • Eis: Microfoon-ingang om een externe microfoon op aan te kunnen sluiten.
 • Wens: liefst zo compact mogelijk, omdat ik 'm ook graag als fototoestel op bijvoorbeeld vakantie wil gebruiken en ik geen zin heb in een enorme tas mee te zeulen.
 • Wens: HDMI output
 • Wens: Audio output
 • Wens: 1080p50 opnemen.
Om dit blog niet te lang te maken ben ik uiteindelijk uitgekomen op de Canon Eos 700D en de Panasonic Lumix G6 en ik heb bewust voor de Panasonic gekozen.
De voordelen van de Panasonic t.o.v. de Canon:
 • De Panasonic is lichter en compacter, maar heeft toch genoeg knoppen en grip.
 • De Panasonic ondersteund 1080p50 en de 700D niet.
 • De Panasonic heeft een erg goed EVF (Electronic View Finder), terwijl je de view finder van de Canon in live mode en tijdens het filmen helemaal niet kan gebruiken (omdat de spiegel dan omhoog staat)
 • De Panasonic heeft volgens een hoop reviews die ik gelezen heb de beste videokwaliteit en mogelijkheden in deze prijscategorie. O.a. focus peaking.
 • Ik weet niet precies (meer) hoe het bij de 700D is, maar DSLR's staan erom bekend dat ze niet lang achter elkaar kunnen filmen en oververhit kunnen raken, waarna je ze een tijd moet laten afkoelen. De Panasonic heeft hier geen last van.
De Canon heeft wel een paar voordelen t.o.v. de Panasonic:
 • Canon is toch een soort standaard in fotografieland (al dan niet terecht), waardoor er heel veel lenzen en accessoires voor zijn. Dat neemt niet weg dat er voor de Panasonic ook een heleboel lenzen beschikbaar zijn, alleen niet zoveel als voor de Canon.
 • In live view of tijdens filmen is de Panasonic beter in auto focus. Bij het nemen van foto's is de Canon een stuk sneller. Voor mij geen issue, maar als je sportfoto's wilt maken is de Canon beter.
 • De Canon heeft een grotere sensor en is lichtgevoeliger. De sensor van de Panasonic is relatief oud. Toch kan de Panasonic heel erg goed meekomen, dus voor mij was dit geen probleem.
 • Ik heb er zelf geen mening over, maar de Magic Lantern firmware van de Canon geeft de gebruiker extra opties voor filmen.
 • De body van de Canon is van betere kwaliteit. De Panasonic is stevig, maar wat meer plastic-achtig en ziet er goedkoper uit.
De Panasonic heeft verder nog twee nadelen die een afweging waard zijn:
 • De HDMI-output jack van Panasonic kan je alleen gebruiken voor playback, niet live tijdens het filmen. het is dus niet mogelijk een externe monitor op de Panasonic aan te sluiten.
 • Er is geen headphones / audio out jack. Je kan dus niet via een koptelefoon luisteren wat je aan audio opneemt.
Voor mij, die de nadruk op video legt, was de Panasonic daarmee de winnaar. Het enige waar ik over getwijfeld heb is de sensor, die van de Panasonic een stuk kleiner is. Maar alle reviews hebben mij gerust gesteld. Door het missen van de spiegel is de Panasonic compacter en lichter en daardoor (voor mij) beter voor gebruik op vakantie. De EVF is van hoge kwaliteit en door bijvoorbeeld focus peaking kan je super handmatig scherpstellen. De opties en beeldkwaliteit voor video zijn het beste in zijn klasse, maar ook de fotokwaliteit kan met de DSLR's in deze prijscategorie perfect meekomen.

Al met al denk ik dat ik met de Panasonic een goede keuze gemaakt heb. Ik heb 'm vandaag binnen gekregen en ga er uitgebreid mee spelen. Mijn bevindingen komen in een volgend blog aan de orde, samen met de rest van de apparatuur die ik op dit moment al binnen heb.

Tot slot nog een paar quotes en links naar reviews over de Panasonic G6:
When you consider the all-round package, the Panasonic G6 is the best mid-range interchangeable lens camera for video available.
bron: http://www.eoshd.com/2013...-g6-review-the-gh2-redux/
The Panasonic G6 feels like the most complete and well-rounded enthusiast-level Panasonic compact system camera to date.
bron: http://www.techradar.com/...4/review/8#articleContent
The Panasonic Lumix G6 is a feature-packed camera that more than keeps up with the competition. When you consider that it’s priced against impressive DSLR rivals such as the Canon EOS 100D and Nikon D5200, that’s no small achievement.
bron: http://www.trustedreviews...-page-3#tr-review-summary
Another view is that this is a rare instance of a camera that gets pretty much everything right. A lot of SLRs and CSCs' video modes are prone to problems, such as skittish autofocus and aliasing artefacts. We've seen slightly unreliable autofocus for photos in many SLRs at this price, too. All of these problems are notably absent here. The G6 takes reliably excellent photos and videos, and everything else is in place for a great user experience.
bron: http://www.expertreviews....ix-dmc-g6-review/page/0/2
Convinced? I hope so, as to eliminate the Lumix G6 on its sensor would see you missing out on one of the best system cameras around, whether equipped with a mirror or not. Once again it earns our Highly Recommended award without hesitation.
bron: http://www.cameralabs.com...umix_DMC_G6/verdict.shtml

Volgende: Beginnen als filmmaker 4 - korte testfilm en eerste indrukken hardware 01-'15 Beginnen als filmmaker 4 - korte testfilm en eerste indrukken hardware
Volgende: Beginnen als filmmaker 2 - doelstellingen en ideeën 01-'15 Beginnen als filmmaker 2 - doelstellingen en ideeën

Reacties


Door gast, zaterdag 17 januari 2015 22:29

Gast, je kunt veel beter een een camcorder kopen dan een DSLR. Deze hebben tenminste wel echt 1000 beeldlijnen en zijn bovendien een stuk handzamer.

Door Tweakers user Hahn, zaterdag 17 januari 2015 23:27

gast schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 22:29:
Gast, je kunt veel beter een een camcorder kopen dan een DSLR. Deze hebben tenminste wel echt 1000 beeldlijnen en zijn bovendien een stuk handzamer.
En dat is waar het allemaal om draait natuurlijk.

Door Tweakers user DRaakje, zondag 18 januari 2015 00:21

Klinkt als een logische keuze. De panasonic GH lijn is al tijden de goto voor instap filmen. Ik geef je dan ook groot gelijk. Die pannekoek hierboven gewoon negeren

Door Tweakers user Dadona, zondag 18 januari 2015 00:36

De camera is leuk, maar bedenk wat je nu wil doen. Scripted video als ik zo even snel kijk. In dat geval zou ik zeker op de audio letten. Je moet je totale audio opstellen toch echt van een hogere prioriteit voorzien.

Je hebt één camera. Het talent staat toch wel een tijdje van je af. Worst case zijn het er twee. Dan is een enkele videomic pro leuk, maar dat is een richtmicrofoon. Je gaat toch een andere beleving krijgen. En je plaatst die microfoon ver van het object af.

Afhankelijk van wat je gaat doen kun je wellicht beter voor één of twee Zoom H1 / Tascam HR05 gaan met een lav. Je krijgt dan veel beter geluid. Je zit niet te klooien met omgevinsgeluid die je niet wil.
Alternatief, videomic pro op een vishengel en boven de talenten hangen. Maar dan wil je toch wel een iets bredere pattern kiezen voor de opname. Maar ook dan moet je even kijken of de ingaande audio op de Pansonic nu echt lekker is.

Maar goed...dit is al veel teveel gear. Ga eerst wat pielen en proberen.
Investeren kun je altijd nog en je gaat dan beter weten waar je dat nodig hebt. Je kunt een fancy tripod nemen, maar menig indie schieter doet minder met een tripod. Dat kan Ryan je ook vertellen, zo snel mogelijk weg kunnen rennen is soms wel handig. ;)

Door Gerret van der Spek, zondag 18 januari 2015 09:11

Filmmaker worden is een flinke uitdaging. Als ik je een tip mag geven laat die hardware voor wat het is en richt je op het film maken. Goede hardware is volgende maand al weer oud, de meeste film makers doen gewoon alles op project basis en gebruiken gehuurde apparatuur. Ga is op stage, dan gaat er een wereld voor je open. Als je er een beetje oog voor hebt natuurlijk.

Door Tweakers user Luuk1983, zondag 18 januari 2015 13:31

gast schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 22:29:
Gast, je kunt veel beter een een camcorder kopen dan een DSLR. Deze hebben tenminste wel echt 1000 beeldlijnen en zijn bovendien een stuk handzamer.
Er is een reden waarom alle indie filmmakers DSLR's of soortgelijke camera's gebruiken. Ik zou zeggen: ga eens zoeken waarom ;)
Dadona schreef op zondag 18 januari 2015 @ 00:36:
De camera is leuk, maar bedenk wat je nu wil doen. Scripted video als ik zo even snel kijk. In dat geval zou ik zeker op de audio letten. Je moet je totale audio opstellen toch echt van een hogere prioriteit voorzien.

Je hebt één camera. Het talent staat toch wel een tijdje van je af. Worst case zijn het er twee. Dan is een enkele videomic pro leuk, maar dat is een richtmicrofoon. Je gaat toch een andere beleving krijgen. En je plaatst die microfoon ver van het object af.

Afhankelijk van wat je gaat doen kun je wellicht beter voor één of twee Zoom H1 / Tascam HR05 gaan met een lav. Je krijgt dan veel beter geluid. Je zit niet te klooien met omgevinsgeluid die je niet wil.
Alternatief, videomic pro op een vishengel en boven de talenten hangen. Maar dan wil je toch wel een iets bredere pattern kiezen voor de opname. Maar ook dan moet je even kijken of de ingaande audio op de Pansonic nu echt lekker is.

Maar goed...dit is al veel teveel gear. Ga eerst wat pielen en proberen.
Investeren kun je altijd nog en je gaat dan beter weten waar je dat nodig hebt. Je kunt een fancy tripod nemen, maar menig indie schieter doet minder met een tripod. Dat kan Ryan je ook vertellen, zo snel mogelijk weg kunnen rennen is soms wel handig. ;)
Ik zal de laatste zijn die audio onderschat, laat dat duidelijk zijn! Maar wat je zelf ook zegt: het is een beetje too much. De Rode VideoMic pro is volgens mij een goed startpunt. Ik lees er goede reviews over en op een paar meter afstand schijnt de geluidskwaliteit nog steeds prima te zijn. Ook kan ik - zoals je al zei - 'm altijd nog aan een (DIY) boom pole hangen. Ik zal sowieso zelf eerst moeten ervaren hoe de geluidskwaliteit is van de microfoon en de Panasonic en hoe ik te werk ga. Van daaruit ga ik verder. Ik heb inderdaad naar de Zoom H1 gekeken en zo duur is deze niet. Misschien moet ik deze in mijn lijstjes wat verder naar voren schuiven. Maar wat ik al zei: ik moet gewoon ergens beginnen en dat begin is voor mij met de Rode VideoMic Pro.

Een tripod heb ik nu dus al en kan ik ook voor fotografiek gebruiken. Maar ik denk dat voor bepaalde shots een tripod erg handig is. Deze is voor video en heeft een fluid head, waarvan ik al gemerkt heb dat ik behoorlijk stabiel en vloeiend 'pans' kan maken. En voor 70 euro kan je er sowieso geen buil aan vallen. Het zal moeten blijken hoe vaak ik 'm gebruik en of ik in de toekomst meer eisen zal stellen aan een tripod. Daarnaast verwacht ik op korte termijn een budget shoulder rig te maken, zodat er ook makkelijk 'uit de hand' gefilmd kan worden. Ik vermoed dat deze net zo vaak, zo niet meer, dan de tripod gebruikt gaat worden. Maar ook dat zullen we wel zien!
Gerret van der Spek schreef op zondag 18 januari 2015 @ 09:11:
Filmmaker worden is een flinke uitdaging. Als ik je een tip mag geven laat die hardware voor wat het is en richt je op het film maken. Goede hardware is volgende maand al weer oud, de meeste film makers doen gewoon alles op project basis en gebruiken gehuurde apparatuur. Ga is op stage, dan gaat er een wereld voor je open. Als je er een beetje oog voor hebt natuurlijk.
Op dit moment is dat allemaal nog een beetje teveel van het goede om op stage te gaan. Mijn lijkt het leuk om films te maken, maar ik ben pas net begonnen en ik weet nog niet eens of het wel wat voor mij is. En om dat begin te maken wil ik graag zelf wat apparatuur hebben om 'aan te klooien'. Ik heb op dit moment heel weinig zin om veel geld uit te geven aan het huren van apparatuur, want zo ver ben ik nog lang niet. Maar dat het huren van apparatuur specifiek voor een klus een goede keuze is, dat lijkt me duidelijk!

[Reactie gewijzigd op zondag 18 januari 2015 13:32]


Door Tweakers user BaRF, maandag 19 januari 2015 09:13

ff tussendoor: je schrijft 'canon is een soort van standaard in fotografieland' - maar je maakt je keuze toch voornamelijk ivm de videoopties? :P Panasonic is geen onbekende in elk geval in professioneel videoland :+

oh en tip: wanneer je extra objectieven gaat halen, spaar dan even door ipv te bezuinigen ;)

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 19 januari 2015 09:27

BaRF schreef op maandag 19 januari 2015 @ 09:13:
ff tussendoor: je schrijft 'canon is een soort van standaard in fotografieland' - maar je maakt je keuze toch voornamelijk ivm de videoopties? :P Panasonic is geen onbekende in elk geval in professioneel videoland :+

oh en tip: wanneer je extra objectieven gaat halen, spaar dan even door ipv te bezuinigen ;)
Ik merk dat mensen heel snel geneigd zijn om te zeggen: ja maar waarom neem je geen Canon, dan heb je meer keuze is lenzen en weet je zeker dat het goed is. Vandaar ;)

En op lenzen ga ik zeker niet besparen, maar ik ben nu nog in een fase (zowel voor fotografie als filmen) dat ik nog geen idee heb wat ik in een lens zoek en wat goed is en wat niet en wat ik nodig heb en wat niet. Vandaar dat ik met de kitlens begonnen ben zodat ik daar op termijn achter kan gaan komen :)

Door Thomascoeby, zondag 14 maart 2021 20:13

<a href="https://t.me/s/alcohol_yakutsk_89247662671">Доставка алкоголя якутск</a>

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.