Beginnen als filmmaker 4 - korte testfilm en eerste indrukken hardware

Door Luuk1983 op woensdag 21 januari 2015 21:21 - Reacties (14)
Categorie: Film making, Views: 4.158

Dit is deel 4 in de serie 'beginnen als een filmmaker'. In deze serie beschrijf ik hoe vanaf nul begin als amateur-/hobbyfilmmaker en alles wat ik daarbij tegenkom en welke afwegingen in maak. Het doel is om uiteindelijk een korte film te maken om zo alles wat bij het maken van een film komt kijken een keer te doen.

Vorige delen:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Doelstellingen en ideeën
Deel 3: Hardware keuzes en overwegingen

In dit deel
In dit deel laat ik een hele korte testfilm zien en beschrijf ik de eerste indruk en ervaringen met de hardware die ik tot nu toe aangeschaft heb.

De testfilm
Om met de camera te experimenteren en om daarnaast ook met Adobe Premiere te experimenteren heb ik een hele korte (onzin)film gemaakt die ik jullie niet wil onthouden. Het is echt een testfilm in totale, niet-ideale omstandigheden, dus houd er wel rekening mee dat:
  • Ik geen script of iets had en ik gewoon met wat shots in mijn hoofd wat gefilmd heb.
  • Ik gefilmd heb met het licht wat er is en geen goede verlichting geregeld heb. Dus sommige shots waren vrij donker waardoor ik achteraf in post niet echt goed een goed contrast kon krijgen.
  • Ik geen acteur ben
  • En daarnaast ook geen moeite gedaan heb om wat leukers aan te doen of te scheren ;)
  • Het verhaal totale onzin is en niet echt een einde heeft ;)
Kortom: tips zijn natuurlijk altijd welkom, maar dat het beter kan is natuurlijk duidelijk.

Bij dezen de film:


Eerste ervaringen met de hardware
Ik zal binnenkort hier uitgebreidere reviews en commentaar op de hardware geven, maar vandaag wil ik beknopt even wat eerste indrukken en ervaringen met de hardware delen.

De eerste ervaringen met de Panasonic G6 zijn positief. Het toestel is fijn te bedienen en zit logisch in elkaar. Ik was er wat dat betreft zo wegwijs in. Ik snap wel als mensen zeggen dat het toestel wat 'goedkoop' aanvoelt. Dit heeft naast de gebruikte materialen ook te maken met het gewicht, omdat het toestel lichter is dan je zou verwachten van het formaat. De beeldkwaliteit is verder prima, hoewel ik de lichtgevoeligheid - ondanks dat ik van tevoren wist dat het de sensor kleiner is dan een APS-C-sensor - toch wat tegen vind vallen.

Het scherm werkt prettig en is goed af te lezen. Helemaal fijn is het dan het scherm te draaien is, wat bij het maken van films goed van pas komt. In het allerfelste zonlicht heb je ook de mogelijk om de electronic view finder te gebruiken. Deze is wat mij betreft van uitmuntende kwaliteit en zeer goed bruikbaar. Daarnaast kan je je smartphone gebruiken. Door een app van Panasonic te downloaden kan je vervolgens via NFC verbinding maken met de camera en je smartphone (in mijn geval een Galaxy S5) gebruiken als afstandsbediening. Je ziet op je scherm wat de camera ziet en je kan instellingen wijzigen zoals iso, sluitertijd etc. Daarna kan je een foto maken of een opname starten. Heel erg handig en bruikbaar, zeker als je jezelf wil filmen en zo kan zien of je goed in beeld zit! En het is van een hoog gadgetgehalte natuurlijk, wat ik als Tweaker kan waarderen.

De focuspeaking werkt ook erg fijn om handmatig scherp te stellen. Als je handmatig scherp stelt zoomt het midden van het scherm 5x in zodat je goed kan zien wat je scherp stelt en tevens wordt er met een blauw kleurtje aangegeven wat object scherp is. Zeer handig! De autofocus in combinatie met filmen heb ik nog niet geprobeerd. Als met al ben ik tot nu toe meer dan tevreden met de G6 en de keuze die ik gemaakt heb.

Daarnaast is er nog de tripod, de Velbon Videomate 538. Deze doet tot nu toe wat ik ervan verwacht. De kop draait soepel en het statief is op allerlei manieren groter en kleiner te maken. Gezien de prijs is het voornamelijk plastic en is het afwachten hoe lang deze meegaat, maar daar staat ook tegenover dat het statief licht is. De rubberen voetjes hebben naar mijn smaak net iets te weinig grip waardoor ze soms net iets te makkelijk glijden. Maar ook hier - zeker gezien de prijs - geen spijt.

Binnenkort meer over de hardware!

Volgende: Beginnen als filmmaker 5 - EvilCola en 'bezeten' test 01-'15 Beginnen als filmmaker 5 - EvilCola en 'bezeten' test
Volgende: Beginnen als filmmaker 3 - hardware keuzes en overwegingen 01-'15 Beginnen als filmmaker 3 - hardware keuzes en overwegingen

Reacties


Door Tweakers user ProAce, woensdag 21 januari 2015 21:29

Het moet gezegd worden, wat een geweldige storyline in dat filmpje _/-\o_

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 21 januari 2015 21:58

ProAce schreef op woensdag 21 januari 2015 @ 21:29:
Het moet gezegd worden, wat een geweldige storyline in dat filmpje _/-\o_
Hehe ;) Ik wilde eigenlijk nog maken dat ik daarna bezeten zou worden, dan kon ik mooi in After Effects gloeiende ogen maken of iets dergelijks. Maar ja, ik wil niet teveel tijd in dit filmpje stoppen, dat is het niet waard.

Door Tweakers user we_are_borg, woensdag 21 januari 2015 22:13

Ziet er leuk uit en niet slecht. Op Google+ is een Adobe After Effects goep die laten zeer veel zaken zien wat mogelijk is. After Effects Learning is de naam van de groep misschien dat je ideeen op kan doen.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 21 januari 2015 22:16

we_are_borg schreef op woensdag 21 januari 2015 @ 22:13:
Ziet er leuk uit en niet slecht. Op Google+ is een Adobe After Effects goep die laten zeer veel zaken zien wat mogelijk is. After Effects Learning is de naam van de groep misschien dat je ideeen op kan doen.
Thanks ik zal er eens naar kijken. Ik heb in de tussentijd een hele berg tutorials over After Effects gezien en er ook mee geexperimenteerd, dus ik weet in de tussentijd al een hele hoop, maar er is ook een heleboel dat ik nog niet weet. Ik ga er eens kijken!

Over 'The Borg' gesproken, herken je het melodietje niet als de koelkast open gedaan wordt? Die komt uit 'The Best of both worlds' aflevering van The Next Generation als ze voor het eerste de Borg onderscheppen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 januari 2015 22:16]


Door Tweakers user jfversluis, donderdag 22 januari 2015 11:11

Leuk! Ziet er goed uit!
In beschouwing genomen dat het een kort, niet al te serieus filmpje is, vind ik sommige shots wel vrij lang duren. Bijv. na twee keer snap ik als kijken ook dat iets 'engs' is dat je aandacht trekt, of laat het mysterieuze geluid iets sneller op elkaar volgen.

Ook richting the source of all evil wordt er net iets te vaak gewisseld tussen de acteur en wat er verder aan de gang is. Dat haalt de snelheid van het verhaal er een beetje uit.

Verder technische en qua belichting en camerahoeken vind ik het er goed uit zien!
Ga zo door! :D

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 22 januari 2015 11:14

jfversluis schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 11:11:
Leuk! Ziet er goed uit!
In beschouwing genomen dat het een kort, niet al te serieus filmpje is, vind ik sommige shots wel vrij lang duren. Bijv. na twee keer snap ik als kijken ook dat iets 'engs' is dat je aandacht trekt, of laat het mysterieuze geluid iets sneller op elkaar volgen.
Dat is een goede tip inderdaad!
jfversluis schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 11:11:
Ook richting the source of all evil wordt er net iets te vaak gewisseld tussen de acteur en wat er verder aan de gang is. Dat haalt de snelheid van het verhaal er een beetje uit.
Dat klopt inderdaad, ik had er gewoon de shots niet voor om het mooier dan dat te maken zonder van de hak op de tak te springen, kwestie van volgende keer überhaupt van tevoren de shots te plannen ;)
jfversluis schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 11:11:

Verder technische en qua belichting en camerahoeken vind ik het er goed uit zien!
Ga zo door! :D
Thanks, gaan we doen!

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 januari 2015 11:14]


Door Tweakers user Felixious, donderdag 22 januari 2015 16:33

Ziet er erg goed uit! Leuk om te zien dat je gewoon een camera koopt en begint met filmen.
Over het filmpje: Tijdens de shots met de koelkast kun je de weg met auto's zien, dat leidt een beetje af. Ook zijn sommige shots iets te statisch, d.w.z. rustig, wat niet helemaal bij de bedoelde sfeer past. Al met al een goed uitgedacht, grappig verhaal. Wel lastig acteren als je zelf ook de camera doet.

Door Tweakers user Hahn, donderdag 22 januari 2015 17:58

Leuke video, maar er zaten wel redelijk wat schoonheidsfoutjes in. Zo staat het eerste shot best wel scheef en is 'ie veel donkerder dan nodig is. En de zwarte balken zijn er duidelijk opgeplakt, want je ziet meer dan eens het videobeeld doorlopen áchter de bovenste zwarte balk ;)

Maar dat gezeken hebbende, verder goed gedaan en ga zo door!

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 januari 2015 17:58]


Door Tweakers user BeefHazard, donderdag 22 januari 2015 18:35

Nog een klein dingetje: Let op strakke chronologie. Als je wegloopt bij de bank bijvoorbeeld, opeens wissel je van standpunt en ben je al wat meters vooruit.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 22 januari 2015 20:15

Felixious schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 16:33:
Over het filmpje: Tijdens de shots met de koelkast kun je de weg met auto's zien, dat leidt een beetje af. Ook zijn sommige shots iets te statisch, d.w.z. rustig, wat niet helemaal bij de bedoelde sfeer past. Al met al een goed uitgedacht, grappig verhaal. Wel lastig acteren als je zelf ook de camera doet.
Dat is inderdaad een goed punt waar ik nog niet aan gedacht had, van die auto's die langs rijden! En de camera staat op een statief, ik kan 'm via mijn telefoon bedienen en ik kan alles er af knippen wat te maken heeft met het bedienen van de camera. Dus acteren en camera bedienen valt wel mee. Je krijgt er alleen dus wat meer statische shots van een statief zoals je merkt. Natuurlijk kan ik achteraf aanpassingen in beweging doen om het iets meer dynamiek te geven, maar dat was het me niet waard. Misschien voor versie 2 ;)
Hahn schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 17:58:
Leuke video, maar er zaten wel redelijk wat schoonheidsfoutjes in. Zo staat het eerste shot best wel scheef en is 'ie veel donkerder dan nodig is. En de zwarte balken zijn er duidelijk opgeplakt, want je ziet meer dan eens het videobeeld doorlopen áchter de bovenste zwarte balk ;)
Kan je nagaan dat ik het eerste shot in post al lichter gemaakt had. Het was gewoon een heel donker shot helaas. Maar ik wilde de camera niet hoger dan iso 400 zetten omdat het anders echt ruk zou worden qua beeld. Uiteraard zou ik meer lampen moeten neerzetten, maar dat ging voor dit snelle projectje wat ver. Dat het scheef is vind ik niet per definitie fout, dat kan ook een keuze zijn (niet dat het in dit geval een bewuste keuze was, maar dat ter zijde ;)) Van die zwarte balken baal ik echt! Ik denk dat de layer met de balken net wat verschoven is op het laatste moment. Ik heb het pas opgemerkt toen de boel al live stond. Ik ga het nu niet meer aanpassen, maar ik vind het echt wel erg!
BeefHazard schreef op donderdag 22 januari 2015 @ 18:35:
Nog een klein dingetje: Let op strakke chronologie. Als je wegloopt bij de bank bijvoorbeeld, opeens wissel je van standpunt en ben je al wat meters vooruit.
Goed opgemerkt! Ik ben het helemaal met je eens, maar ik had daar de footage niet voor om het beter te maken. Zo is de loopsnelheid als ik wegloop bij de bank ook veel hoger dan wanneer er van standpunt verwisselt wordt ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 januari 2015 20:18]


Door Tweakers user RadioKies, vrijdag 23 januari 2015 13:44

Bah, wie drinkt er nu in godsnaam Coca Cola Zero? Of maakt de Zero het juist evil?

Om het meer hellig te maken zou ik iets van een amber effect in de cola stoppen. Amber zoals bijvoorbeeld het gloeien van een blok hout.

Had ook verwacht dat als je de deur open deed er iets van een lichtstraal of iets van mist uit zou komen en/of een geluidseffect of juist stilte zou vallen. Is dat iets waar je aan gedacht hebt maar omdat het een eerste test is (je zei immers zelf geen rode ogen te willen toevoegen) niet geimplementeerd?

Die auto's op de weg vielen mij ook op, echter keek ik er specifiek naar of er een shot werdt hergebruikt zodat ik het kon callen (2 maal zelfde auto!) ;) Het is niet zo zeer afleidend, maar net zoals de chronologie opmerking moet je er wel op letten dat je geen jumpcuts of scenes die niet in volgorde zijn opgenomen kan opmerken.

Protip, waar ik mij aan stoor bij de meeste films (voor actiescenes) van tegenwoordig (michael bay is de grootste hufter op dit gebied) is dat men up en close met de camera zit en veel van perspectief wisselen. Zorg voor een overzichtelijk en rustig beeld. Laat de hele scene in beeld zien en verander niet vaak van camerapunt.

Uiteraard dat je closeups kan doen en van punt kan wisselen zoals dat toepasselijk is. 1 van de beste series op onderandere gebied van camera gebruik is imo Boston Legal. Veel duidelijkheid en grote shots, maar als ze aan het praten zijn in bijvoorbeeld een rechtzaak heb je (niet heel erg ingezoomde) closeups en wisselt de camera van persoon naar persoon als deze aan het spreken is of een antwoord geeft in de vorm van een fysieke reactie (zoals vertoon van verwalging op het gezicht).

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 23 januari 2015 15:10

RadioKies schreef op vrijdag 23 januari 2015 @ 13:44:
Bah, wie drinkt er nu in godsnaam Coca Cola Zero? Of maakt de Zero het juist evil?
Het grappig is dat ik wel overwogen heb (of misschien overweeg voor een versie 2) om zero als evil te bestempelen :P Maar de belangrijkste reden is dat ik altijd Cola Zero heb en dit de enige cola was die ik bij de hand had ;)
RadioKies schreef op vrijdag 23 januari 2015 @ 13:44:
Om het meer hellig te maken zou ik iets van een amber effect in de cola stoppen. Amber zoals bijvoorbeeld het gloeien van een blok hout.

Had ook verwacht dat als je de deur open deed er iets van een lichtstraal of iets van mist uit zou komen en/of een geluidseffect of juist stilte zou vallen. Is dat iets waar je aan gedacht hebt maar omdat het een eerste test is (je zei immers zelf geen rode ogen te willen toevoegen) niet geimplementeerd?
Dat zijn zeker goede suggesties, maar ik heb dit allemaal niet gedaan omdat ik niet teveel tijd in dit filmpje meer wilde stoppen. Ik heb genoeg ideeën, maar de filmomstandigheden en de shots zijn al niet ideaal, dus de moeite niet om maar aan te blijven sleutelen. Zoals gezegd, misschien maak ik nog wel een versie 2 waar ik van tevoren meer over ga nadenken, een script voor schrijf en de shots beter ga plannen. Dan is de basis al een stuk beter en vind ik het niet zonde van mijn tijd om er meer liefde aan te geven ;)
RadioKies schreef op vrijdag 23 januari 2015 @ 13:44:
Die auto's op de weg vielen mij ook op, echter keek ik er specifiek naar of er een shot werdt hergebruikt zodat ik het kon callen (2 maal zelfde auto!) ;) Het is niet zo zeer afleidend, maar net zoals de chronologie opmerking moet je er wel op letten dat je geen jumpcuts of scenes die niet in volgorde zijn opgenomen kan opmerken.
Scherp. Ik probeer er op te letten, maar van die auto's heb ik niet echt op gelet. Ik herhaal niet het beeld, maar het is inderdaad één lange zoomshot dat in twee gehakt is.
RadioKies schreef op vrijdag 23 januari 2015 @ 13:44:
Protip, waar ik mij aan stoor bij de meeste films (voor actiescenes) van tegenwoordig (michael bay is de grootste hufter op dit gebied) is dat men up en close met de camera zit en veel van perspectief wisselen. Zorg voor een overzichtelijk en rustig beeld. Laat de hele scene in beeld zien en verander niet vaak van camerapunt.

Uiteraard dat je closeups kan doen en van punt kan wisselen zoals dat toepasselijk is. 1 van de beste series op onderandere gebied van camera gebruik is imo Boston Legal. Veel duidelijkheid en grote shots, maar als ze aan het praten zijn in bijvoorbeeld een rechtzaak heb je (niet heel erg ingezoomde) closeups en wisselt de camera van persoon naar persoon als deze aan het spreken is of een antwoord geeft in de vorm van een fysieke reactie (zoals vertoon van verwalging op het gezicht).
Dat ligt er helemaal aan wat de regisseur wil bereiken. Wat werkt voor de ene film werkt mogelijk niet voor de andere film. En wat een regisseur mooi vind hoeft niet iedere filmkijker mooi te vinden. Niet dat het een slechte tip is, maar ik vind niet dat je suggestie één waarheid is.

Zoals ik aangaf, in dit specifieke geval kwam ik qua footage lang niet altijd even goed uit. Als ik naar de keuken loop zit er inderdaad een te onrustige overgang in, maar omdat ik alle shots gewoon maar even uit het hoofd had gedaan kon ik dat nu niet beter krijgen. Wie weet in versie twee.

Door Tweakers user RadioKies, vrijdag 23 januari 2015 18:49

Het is zeker ook niet als de enige waarheid bedoeld, daarom ook dat ik zeg "waar ik mij aan stoor". Ik heb een voorliefde voor oudere films omdat die kwa filmstijl overkomen met hoe ik het omschreef. Films en series van tegenwoordig zijn mij allemaal te flashy en te onvolgbaar (door het veranderen van beelden, de closeups die geen overzicht laten zien en alles net zoals in spellen maar in 1 kleurcontrast lijkt te komen).

Voor de duidelijkheid: ik ben overigens 28, niet 86 :)

Even een filmpje opgezocht over Chackie Chan. Filmpje laat zien wat ik eigenlijk ook zeg en heeft mijn tekst ook deels beinvloed door mij te laten zien waarom ik sommige films veel beter trek dan andere films en waarom ik mij soms kan storen aan dingen. Vooral de vergelijking met Marvel (Avengers) is een mooie die gaat over het veranderen van camera positie (in het midden van een actiescene).
https://www.youtube.com/watch?v=Z1PCtIaM_GQ

Door Tweakers user Luuk1983, zaterdag 24 januari 2015 19:23

RadioKies schreef op vrijdag 23 januari 2015 @ 18:49:
Het is zeker ook niet als de enige waarheid bedoeld, daarom ook dat ik zeg "waar ik mij aan stoor". Ik heb een voorliefde voor oudere films omdat die kwa filmstijl overkomen met hoe ik het omschreef. Films en series van tegenwoordig zijn mij allemaal te flashy en te onvolgbaar (door het veranderen van beelden, de closeups die geen overzicht laten zien en alles net zoals in spellen maar in 1 kleurcontrast lijkt te komen).

Voor de duidelijkheid: ik ben overigens 28, niet 86 :)

Even een filmpje opgezocht over Chackie Chan. Filmpje laat zien wat ik eigenlijk ook zeg en heeft mijn tekst ook deels beinvloed door mij te laten zien waarom ik sommige films veel beter trek dan andere films en waarom ik mij soms kan storen aan dingen. Vooral de vergelijking met Marvel (Avengers) is een mooie die gaat over het veranderen van camera positie (in het midden van een actiescene).
https://www.youtube.com/watch?v=Z1PCtIaM_GQ
Dat is interessant inderdaad :) Leuk eens gezien te hebben en ik denk dat er inderdaad best wel een les uit te leren valt!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.