Beginnen als filmmaker 5 - EvilCola en 'bezeten' test

Door Luuk1983 op zondag 25 januari 2015 15:19 - Reacties (9)
Categorie: Film making, Views: 2.873

Dit is deel 5 in de serie 'beginnen als een filmmaker'. In deze serie beschrijf ik hoe vanaf nul begin als amateur-/hobbyfilmmaker en alles wat ik daarbij tegenkom en welke afwegingen in maak. Het doel is om uiteindelijk een korte film te maken om zo alles wat bij het maken van een film komt kijken een keer te doen.

Vorige delen:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Doelstellingen en ideeën
Deel 3: Hardware keuzes en overwegingen
Deel 4: korte testfilm en eerste indrukken hardware

In dit deel
In dit deel de response op 'EvilCola', de mogelijkheid voor EvilCola2 en ik word bezeten!

Response op 'EvilCola' en mogelijk 'EvilCola 2'
In de vorige blogpost had ik voor het eerst een testfilmpje aan jullie laten zien in de vorm van 'EvilCola'. En hoewel het echt een testprojectje was heb ik van jullie heel veel feedback gehad in de vorm van complimenten en ook een heleboel opbouwende kritiek. Hartelijk dank daarvoor! Het geef mij in ieder geval een hoop zin om verder te gaan met het maken van films.

Ik ben er nog over aan het nadenken, maar ik heb het plan om een nieuwe versie van 'EvilCola' te maken, alleen deze keer wil ik er wat meer tijd voor nemen en er van tevoren wat beter over nadenken. Het allemaal wat serieuzer aanpakken zeg maar. De film zal dan ook iets langer worden en iets meer verhaal bevatten. En het is tevens weer een doel om naar toe te werken. Ik weet het nog niet zeker, maar mochten jullie suggesties hebben voor het verhaal, stuur me een DM!

Bezeten worden - After Effects test
Ik wilde eigenlijk deze keer wat meer over de apparatuur vertellen, maar er was nog een effect dat ik in After Effects wilde proberen te maken. Ik heb in mijn vorige blogpost aangegeven dat wanneer ik 'EvilCola' wat serieuze had aangepakt ik mogelijk nog een scene zou toevoegen dat ik na het drinken van de cola bezeten zou worden door een geest/duivel/whatever.

Maar ondanks dat ik zo'n scene toen niet gemaakt heb maar het me wel heel gaaf leek, wilde ik het effect in After Effects proberen te maken. Dit is het geworden:Eigenlijk moet het effect worden dat het zwarte als inkt in de ogen zou lopen, maar ik heb nog geen goede gratis 'asset' kunnen vinden daarvoor, vandaar dat ik rook gebruikt heb (hoewel die asset ook niet ideaal is). Tevens was dit weer een moment om eens te spelen met kleur, contrast, helderheid en alles wat erbij komt kijken om de footage een filmische look te geven. Zie hier het verschil voor en na post-production. Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden:

http://tweakers.net/ext/f/I47cVAIwEVtgrGq6yAsDgBKB/full.png

De bovenste afbeelding is de originele footage die ik rechtstreeks van de SD-kaart gekopieerd heb. Onder is precies hetzelfde frame, maar dan na post-production. Ziet de onderste er inderdaad 'filmisch' uit?

De opstelling
Zoals gezegd, ik had meer over de apparatuur en hardware willen vertellen, maar dat komt in een volgende blog. Ik wil jullie wel vast laten zien hoe mijn opstelling er nu uitziet:

De camera

Genoeg materiaal voor een volgend blog in ieder geval!

Volgende: Beginnen als filmmaker quick blog - EvilCola revised 01-'15 Beginnen als filmmaker quick blog - EvilCola revised
Volgende: Beginnen als filmmaker 4 - korte testfilm en eerste indrukken hardware 01-'15 Beginnen als filmmaker 4 - korte testfilm en eerste indrukken hardware

Reacties


Door Tweakers user AW_Bos, maandag 26 januari 2015 00:21

Leuk gedaan, het shot ziet er best creepy uit... :o

Door Tweakers user Ferdi Nando, maandag 26 januari 2015 11:53

Net even het filmpje bekeken uit deel 4 en icm. met die ogen lijkt het me al een best compleet plaatje worden hoor! Wellicht is het leuk als je het glas laat vallen terwijl je ogen zwart worden, onder een heerlijk creepy geluidje haha:)

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 26 januari 2015 11:55

Ferdi Nando schreef op maandag 26 januari 2015 @ 11:53:
Net even het filmpje bekeken uit deel 4 en icm. met die ogen lijkt het me al een best compleet plaatje worden hoor! Wellicht is het leuk als je het glas laat vallen terwijl je ogen zwart worden, onder een heerlijk creepy geluidje haha:)
Ook al heb ik gezegd weinig tijd in EvilCola meer te willen besteden, ik was stiekem toch van plan een revised versie te maken om wat opmerkingen te verwerken en dit shot er ook in te verwerken, ook al klopt mijn haarstijl niet helemaal :P

Door Tweakers user Pi0tr, maandag 26 januari 2015 14:50

Haha, dat AE effect ziet er leuk uit en vooral dat tracken is goed gelukt zeg! _/-\o_

Één dingetje wat ik persoonlijk anders gedaan zou hebben: de kleuren van dat shot zijn naar mijn idee iets te 'warm'. Ik vind warme kleuren meer passen bij gezellige, ontspannen scenes maar in jouw scene gebeurd eigenlijk iets vreselijks. Koudere kleuren geven een wat killere sfeer en maakt het effect nog net iets enger.

Just my 2 cents :)

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 26 januari 2015 15:00

Pi0tr schreef op maandag 26 januari 2015 @ 14:50:
Haha, dat AE effect ziet er leuk uit en vooral dat tracken is goed gelukt zeg! _/-\o_
Mocha FTW! _/-\o_
Pi0tr schreef op maandag 26 januari 2015 @ 14:50:
Één dingetje wat ik persoonlijk anders gedaan zou hebben: de kleuren van dat shot zijn naar mijn idee iets te 'warm'. Ik vind warme kleuren meer passen bij gezellige, ontspannen scenes maar in jouw scene gebeurd eigenlijk iets vreselijks. Koudere kleuren geven een wat killere sfeer en maakt het effect nog net iets enger.

Just my 2 cents :)
Ja dat is inderdaad een goede tip. Ik ben vooral bezig geweest om het algemeen filmischer te laten ogen, maar ik heb daarbij geen rekening gehouden met wat er nou eigenlijk in beeld is. En dat is toch wel belangrijk ;) Volgende keer ga ik daar op letten!

Door Tweakers user Gumball, maandag 26 januari 2015 16:28

Leuke post. Zal vanavond zelf eens gaan prutsen met AE, ben benieuwd wat de leercurve is :)

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 26 januari 2015 16:32

Gumball schreef op maandag 26 januari 2015 @ 16:28:
Leuke post. Zal vanavond zelf eens gaan prutsen met AE, ben benieuwd wat de leercurve is :)
Begin hier maar eens mee: http://www.videocopilot.net/basic/tutorials/

De leercurve vond ik wel meevallen, alleen om dan zelf dingen te gaan verzinnen en inzetten wat je geleerd hebt (en het dan ook realistisch laten ogen) is een vak apart ;)

Mocht je met tracking bezig gaan, gebruik dan Mocha (zit bij AE geleverd) behalve bij de allersimpelste tracks.

Zelf heb ik ook een hoop geleerd van 'FilmRiot' (https://www.youtube.com/channel/UC6P24bhhCmMPOcujA9PKPTA). Dat zijn dan misschien geen super standaard stap-voor-stap tutorials, maar ik heb wel heel veel mogelijkheden en manieren van denken geleerd. Alleen moet je tegen hun manier van presenteren en ouwehoeren kunnen ;)

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 2 april 2015 09:36

Wat me bij EvilCola op viel was dat de witbalans een beetje aan de loop gaat, vooral in het shot van het flesje cola in e koelkast zie je duidelijk dat de kleurtemperatuur omhoog schuift.
Ik volg je blog trouwens omdat ik zelf ook een beetje met film aan de gang wil, maar dan op een nog beperkter budget. i.t.t. jouw films wil ik juist een interview setting hebben, en heb dus andere afwegingen dan jij.
Met name vroeg ik mij af in hoeverre het een klus is om separaat opgenomen video en audio sporen synchroon te krijgen in postproductie, enige ervaring?

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 2 april 2015 09:44

RoadRunner84 schreef op donderdag 02 april 2015 @ 09:36:
Wat me bij EvilCola op viel was dat de witbalans een beetje aan de loop gaat, vooral in het shot van het flesje cola in e koelkast zie je duidelijk dat de kleurtemperatuur omhoog schuift.
Ik volg je blog trouwens omdat ik zelf ook een beetje met film aan de gang wil, maar dan op een nog beperkter budget. i.t.t. jouw films wil ik juist een interview setting hebben, en heb dus andere afwegingen dan jij.
Met name vroeg ik mij af in hoeverre het een klus is om separaat opgenomen video en audio sporen synchroon te krijgen in postproductie, enige ervaring?
De white balance gaat inderdaad flink aan de loop. Dit komt omdat ik de camera op AWB had staan, wat dus Auto White Balance was. Geen idee wat het precies inhield toen. Dat is me nu wel duidelijk. Al doende leert men! White balance is iets wat ik nu altijd handmatig zet, of het toestel zelf laat instellen aan de hand van een gray card als ik de kleur van de lampen niet precies weet.

Voor jou zal een statief absoluut een belangrijke tool zijn en qua audio een lavelier mic. Met name een bedrade variant van een lavelier mic hoeft niet duur te zijn. Het syncen van audio en video heb ik nog niet gedaan (ik neem op dit moment in camera op). Wat ik gezien heb is dat Premiere best goede tools heeft om dat automatisch te laten doen, zeker als je de camera ook audio (hoewel in slechte kwaliteit) laat opnemen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.