Beginnen als filmmaker 6 - Verlichting

Door Luuk1983 op zaterdag 31 januari 2015 16:48 - Reacties (3)
Categorie: Film making, Views: 3.376

Dit is deel 6 in de serie 'beginnen als een filmmaker'. In deze serie beschrijf ik hoe vanaf nul begin als amateur-/hobbyfilmmaker en alles wat ik daarbij tegenkom en welke afwegingen in maak. Het doel is om uiteindelijk een korte film te maken om zo alles wat bij het maken van een film komt kijken een keer te doen.

Vorige delen:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Doelstellingen en ideeën
Deel 3: Hardware keuzes en overwegingen
Deel 4: korte testfilm en eerste indrukken hardware
Deel 5: EvilCola en 'bezeten' test
Quick blog: EvilCola revised

In dit deel
In dit deel ga ik in op de afwegingen die ik maak qua verlichting.

Licht in het duister
Met de camera, de microfoon en het statief hebben we genoeg spul in huis om leuke films te gaan maken. Verlichting - of beter gezegd het ontbreken daarvan - is echter nog een groot punt wat mij tegenhoud om weer bezig te gaan. Bij het maken van EvilCola is het mij al pijnlijk duidelijk geworden dat je het met 'gewoon' licht in de huiskamer niet redt om een mooi beeld te krijgen. En eigenlijk wist ik het natuurlijk al lang: verlichting is zeer belangrijk!

Nou wil ik in deze fase van mijn filmhobby niet teveel geld uitgeven, dus ik ben gaan kijken naar budgetoplossingen en/of DIY. In feite kan je natuurlijk elke lamp gebruiken om je scenes te verlichten, maar ideaal is het vaak niet. Ik ben daarnaast twee verschillende budgetlampen tegengekomen waarvan ik denk dat het een goed startpunt zou kunnen zijn. In het meest ideale geval wil ik drie dezelfde lampen hebben om een three point lightning setup te kunnen maken, maar op dit moment vind ik dat nog niet zo relevant.

Het doel van de lampen is ook niet om uitgebreide buitensets te verlichten, maar vooral om sets in woonkamers - zoals met EvilCola - beter te kunnen belichten. Sowieso zijn de lampen in het budgetsegment niet weerbestendig en zeker niet zo robuust als echte studiolampen, maar dat is niet erg.

De lampen
De eerste set die ik op het oog heb is de Falcon Eyes LH-ESB5050K2.
https://www.topdeals.nl/catalog/images_ext/4/587905_01.jpg
Voor ongeveer 130 euro krijg je een set van twee 40W daglicht spaarlampen met statief en softboxen. Daarnaast zitten er diffuserdoeken bij die je over de softbox kan trekken. Deze set lijkt me ideaal om mee te beginnen omdat je behoorlijk flexibel bent zonder meteen de hoofdprijs te hoeven betalen. En persoonlijk vind ik ze er ook al behoorlijk 'professioneel' uitzien. Veel valt er verder niet over deze set te zeggen. Het is vooral 'what you see is what you get'.

Ter vergelijking heb ik ook de Falcon Eyes DV-96V-K2 lamp op het oog. Dit is een heel ander soort lamp dan de vorige set, maar heeft ook zo zijn voor en nadelen.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000565841.jpeg
Falcon Eyes DV-96V-K2 is een LED-lamp met 96 leds van ongeveer 5000K. De lamp werkt op een accu (of eventueel op batterijen). Er is ook een DV-96V-K1 versie van deze lamp met als voornaamste verschil dat er bij de K1 geen accu bijgeleverd wordt. Dat de lampen op een accu werken kan een voordeel of een nadeel zijn, maar met een accuduur van 2,5 uur op vol vermogen hoef je niet de hele tijd bezig te zijn met draden trekken en stopcontacten te zoeken. Als je de lamp rechtstreeks op een stopcontact wilt aansluiten moet je echter perse de optionele adapter kopen a 20 euro.
De lamp wordt verder geleverd met een diffuserfilter en een 'warm'filter. Hierdoor kan je het licht dus zachter maken of van kleur veranderen. Doordat de lamp ook nog eens dimbaar is kan je het licht precies zo krijgen als je wilt.
De lamp kan je op heel veel manieren aansluiten: op de hot shoe van de camera, of via de bijgeleverde beugel naast de camera. Maar je kan de lamp ook op een statief schroeven met de standaard 1/4" draad en als laatste kan de lamp aan een statief gehangen worden.

Onze medetweaker elhopo heeft een mooie review geschreven over deze lamp.

De afweging
Puur gekeken naar wat ze kunnen, zou de LED-lamp de beste keuze zijn. Compacter, lichter, meer mogelijkheden om aan te sluiten en flexibeler door de accu. Ook worden ze minder warm dan de 40W spaarlampen. Van de andere kant is de andere lampenset compleet: alles zit erbij wat je nodig hebt, van softbox tot statief en diffuser. Qua kosten maakt het niet heel veel uit. De LED-lampen zijn ongeveer 50 euro per stuk, dus twee voor 100 euro en met nog twee statieven erbij kom je op ongeveer dezelfde kosten uit als de andere set.

Ik ben alleen bang dat de LED-lampen niet breed genoeg stralen en dat ze niet genoeg licht geven. Ze zijn vooral ontworpen om als lamp op de camera te gebruiken, niet als 'studio licht'.

Kortom: dillema's! Mogelijk dat jullie nog goede suggesties hebben. Ik ben benieuwd in ieder geval :)

Volgende: Beginnen als filmmaker 7 - de camera kiezen 03-'15 Beginnen als filmmaker 7 - de camera kiezen
Volgende: Beginnen als filmmaker quick blog - EvilCola revised 01-'15 Beginnen als filmmaker quick blog - EvilCola revised

Reacties


Door Tweakers user Uberdude, zaterdag 31 januari 2015 19:54

Als je een beetje technisch bent kan je ook kijken of je zoiets zelf kan maken, scheelt vaak flink in de kosten

Door Tweakers user SA007, zondag 1 februari 2015 12:27

Ook iets om rekening mee te houden.
Steeds vaker wordt een hogere snelheid gefilmd.
Alle normale lampen die op direct op 230V werken branden niet continue op dezelfde hetzelfde intensiteit.
In je film zit je dan 100x per seconde de lamp aan/uit gaan, dat kan erg storend zijn.

Een lamp die op batterijen of een DC adapter werkt heeft dit probleem niet of pas op veel hogere snelheid

Door Tweakers user Luuk1983, zondag 1 februari 2015 21:49

SA007 schreef op zondag 01 februari 2015 @ 12:27:
Ook iets om rekening mee te houden.
Steeds vaker wordt een hogere snelheid gefilmd.
Alle normale lampen die op direct op 230V werken branden niet continue op dezelfde hetzelfde intensiteit.
In je film zit je dan 100x per seconde de lamp aan/uit gaan, dat kan erg storend zijn.

Een lamp die op batterijen of een DC adapter werkt heeft dit probleem niet of pas op veel hogere snelheid
Ik heb er zelf nog niet echt mee te maken, want het max wat ik nu kan opnemen is 60fps, maar het is inderdaad wel iets om rekening mee te houden ja! Thanks!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.