Sterke verhalen

Door Luuk1983 op zondag 29 november 2015 18:16 - Reacties (25)
Categorie: Overige toelie, Views: 5.686

Je kent het wel, van die verhalen die op elke verjaardag weer naar boven komen, maar die simpelweg niet kloppen. "Als je iets maar vaak genoeg herhaald wordt het vanzelf waarheid" wordt er wel eens gezegd en ik denk dat dit best zou kunnen kloppen. Ik wil hier een paar standaard mythes ontkrachten, gewoon omdat het kan. Enjoy!

Er is een minimum snelheid op de Nederlandse wegen
Ik word wel vaker voor gek uitgemaakt als ik zeg dat er geen minimum snelheid is op de Nederlandse wegen. Immers, de politie zet mensen aan de kant als ze te langzaam rijden. Dat klopt, maar alleen als de persoon een gevaar op de weg is, dus als het snelheidsverschil met de medeweggebruikers te groot is. En dat gebeurt dan op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet (http://www.wetboek-online.nl/wet/WVW/5.html), want er is geen minimum snelheid. Dat zou wat zijn; kan je iedereen die in een file staat een bekeuring geven. Wèl worden er eisen aan een voertuig gesteld voordat deze de snelweg op mag, de minimale constructiesnelheid. En die is in Nederland 60 op de snelweg.

bron: https://www.rijksoverheid...lheid-voor-het-wegverkeer

De nooddiensten moeten zich zonder zwaailicht en sirene aan de regels houden
Dit is slechts gedeeltelijk waar. Voor de ambulance en de brandweer klopt dit inderdaad. Maar voor de politie geldt dit niet. Politievoertuigen mogen zonder zwaailicht en sirene bijvoorbeeld door rood rijden, te hard rijden of over de vluchtstrook rijden. Voorwaarde is wel dat het noodzakelijk is voor het uitvoeren van de functie. Het is soms bijvoorbeeld onwenselijk dat de politie door de sirene kenbaar maakt dat ze eraan komt als ze iemand op heterdaad willen betrappen en het is voor de verkeerspolitie in het kader van controle soms nodig om niet de hele tijd achter dezelfde auto te blijven hangen. Eén belangrijk verschil is er wel: een politievoertuig zonder zwaailicht en sirene is GEEN voorrangsvoertuig, dus je hoeft de politieauto dus niet voor te laten gaan of aan de kant te gaan.

bron: https://www.politie.nl/th...elling-van-verkeersregels

Levenslange gevangenisstraf is in Nederland 20 jaar
Dit is volgens mij een hele hardnekkige mythe, want ondanks dat het pertinent onwaar is komt deze elke keer terug. In Nederland is levenslang ook echt levenslang. Ja natuurlijk is het altijd mogelijk dat iemand toch eerder vrij komt, maar levenslang is iets anders dan 20 jaar.Het grappig is dat Nederland JUIST het enige Europese land is waar levenslang ook echt levenslang is.

bron: http://www.wetrecht.nl/is-levenslang-echt-levenslang/

Volgende: Beginnen als filmmaker 7 - de camera kiezen 03-'15 Beginnen als filmmaker 7 - de camera kiezen

Reacties


Door Tweakers user Silent7, zondag 29 november 2015 18:33

zo je kan deze blog dus bij het volgende verjaardagsfeest gebruiken om snel bij de bronnen te komen :)

Door Tweakers user Soldaatje, zondag 29 november 2015 19:16

Had laatst nog een politiemotor achter me rijden met sirene en zwaailichten, ik reed links om verderop linksaf te slaan, wil hij dat ik naar rechts ga, ik dacht ja hij kan toch ook wel naar rechts om mij heen, uiteindelijk toch maar naar rechts gegaan. :D

Door Tweakers user 500749, zondag 29 november 2015 22:54

Soldaatje schreef op zondag 29 november 2015 @ 19:16:
Had laatst nog een politiemotor achter me rijden met sirene en zwaailichten, ik reed links om verderop linksaf te slaan, wil hij dat ik naar rechts ga, ik dacht ja hij kan toch ook wel naar rechts om mij heen, uiteindelijk toch maar naar rechts gegaan. :D
oh ja joh? zooooo
wereldnieuws man

Door Tweakers user Gieltje, zondag 29 november 2015 23:18

Levenslang in Nederland kan ook enkel omdat wij het systeem van gratie kennen, anders had het al afgeschaft moeten zijn volgends de EU wetgeving.

Door Tweakers user EricTC, zondag 29 november 2015 23:22

Voor 1991 was er wel een minimumsnelheid van 70 km/u op de snelweg. Dus vandaar dat heel veel mensen denken dat dat nog steeds zo is want die hebben waarschijnlijk hun rijbewijs voor die tijd gehaald.

Door Tweakers user rty, maandag 30 november 2015 00:37

De levenslange gevangenisstraf wordt praktisch zelden gegeven. Voor de meeste zaken waar hij voor kan worden gegeven wordt de daarna maximale straf van 30 jaar gegeven, mede omdat levenslang niet helemaal lekker samengaat met EU wetgeving. Toevallig is 30 jaar in de praktijk 20 jaar door 1/3 afstrek van goed gedrag.

Door Tweakers user Soldaatje, maandag 30 november 2015 04:17

Stealthy schreef op zondag 29 november 2015 @ 22:54:
[...]


oh ja joh? zooooo
wereldnieuws man
Nee niet echt, wil maar zeggen dat het soms lastig kan zijn wat je moet doen in zo'n situatie. Ga je naar rechts opzij, gaat de motor er ook rechts langs rij je de motor overhoop met alle gevolgens van dien, blijf je links rijden kan hij er niet door, het is soms lastig wat je moet doen in zo'n situatie.

Door Tweakers user fl1p, maandag 30 november 2015 08:11

Aan de Belgische lezers: bij ons is dit uiteraard anders :-)
Zo is er in België zeker wel een minimumsnelheid van 70km/u: http://www.gratisrijbewijsonline.be/wegwet3.htm

Door Tweakers user breew, maandag 30 november 2015 08:17

Soldaatje schreef op maandag 30 november 2015 @ 04:17:
[...]
Nee niet echt, wil maar zeggen dat het soms lastig kan zijn wat je moet doen in zo'n situatie. Ga je naar rechts opzij, gaat de motor er ook rechts langs rij je de motor overhoop met alle gevolgens van dien, blijf je links rijden kan hij er niet door, het is soms lastig wat je moet doen in zo'n situatie.
Gewoon richtingaanwijzer naar links aanzetten. Weet de achteropkomende hulpverlener waar hij aan toe is, en kan hij rechts inhalen. Opgelost.

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 30 november 2015 08:40

Stealthy schreef op zondag 29 november 2015 @ 22:54:
[...]


oh ja joh? zooooo
wereldnieuws man
Kom kom, niet zo flauw doen ;)

Door Tweakers user jvdmeer, maandag 30 november 2015 09:20

Er is een minimum snelheid op de Nederlandse wegen
Er is een wel een minimale snelheid op de Nederlandse auto(snel)weg, alleen niet op de manier dat jij 'm verwacht. Er is namelijk een toelatingseis aan voertuigen, om de auto(snel)weg op te mogen:
RVV artikel 42
1. Het gebruik van de autosnelweg is slechts toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee met een snelheid van ten minste 60 km per uur mag en kan worden gereden.

2. Het gebruik van de autoweg is slechts toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee met een snelheid van ten minste 50 km per uur mag en kan worden gereden.

[Reactie gewijzigd op maandag 30 november 2015 09:25]


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 30 november 2015 09:23

jvdmeer schreef op maandag 30 november 2015 @ 09:20:
[...]

Er is een wel een minimale snelheid op de Nederlandse auto(snel)weg, alleen niet op de manier dta jij 'm verwacht. Er is namelijk een technische eis aan voertuigen, om de auto(snel)weg op te mogen:


[...]
Zoals ik zei in het artikel:
Wèl worden er eisen aan een voertuig gesteld voordat deze de snelweg op mag, de minimale constructiesnelheid. En die is in Nederland 60 op de snelweg.
;)

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 30 november 2015 09:26

fl1p schreef op maandag 30 november 2015 @ 08:11:
Aan de Belgische lezers: bij ons is dit uiteraard anders :-)
Zo is er in België zeker wel een minimumsnelheid van 70km/u: http://www.gratisrijbewijsonline.be/wegwet3.htm
Ik denk dat het in de praktijk op hetzelfde neerkomt, als je kijkt naar de 'uitzonderingen':
. Deze minimumsnelheid geldt natuurlijk niet bij dichte mist,
zware regen, zeer druk verkeer...
. Deze minimumsnelheid geldt ook niet wanneer een defect
voertuig gesleept wordt (max.25 km/uur).
In de praktijk betekent het dus dat je bij 'normaal' verkeer niet te langzaam mag rijden omdat dat gevaarlijk is, maar dat er genoeg situaties zijn waarin je je niet aan die snelheid hoeft te houden. In Nederland zou je dus op grond van artikel 5 van de wegenverkeerswet (jezelf of andere in gevaar brengen) aan de kant gehaald worden als je te langzaam rijdt, in België hebben ze dus een wat concretere snelheid. Maar in de praktijk komt het natuurlijk op hetzelfde neer :)

Door Tweakers user eL_Jay, maandag 30 november 2015 12:13

Wordt levenslang ook daadwerkelijk gegeven? Ik dacht dat effectief 30 de max was voor reguliere gevangenisstraf en dat de enige manier om levenslang opgesloten te worden TBS was.
Er zitten in PI Vught een paar handjesvol TBS-ers die nooit meer in vrijheid zullen komen. Ze hebben wel een extra licht regime om het een soort van menselijk te houden.

Door Tweakers user Morelleth, maandag 30 november 2015 12:28

@el_jay Laatst was er nog een artikel hierover ergens in het nieuws (weet niet meer of het online of krant was) over dat de Nederlandse manier van levenslang inhumaan is en dus afgeschaft zou moeten worden wegens de uitzichtloosheid ervan.
Er zitten op dit moment ca 30 mensen een levenslange straf uit en er is al heeeeeeeel lang geen gratie meer gegeven.
In de praktijk komt die straf dus ook niet vaak voor en zal eerder gekozen worden voor een combinatie van straf + TBS. (effectief indien nodig ook levenslang, maar dan wel uitzichtmogelijkheden tot re-integratie bij goed gedrag/rehabilitatie)

Door Tweakers user Vinny1994, maandag 30 november 2015 13:27

Ik vind je blog echt heel erg herkenbaar. Allemaal punten waarvan ik dacht dat het common knowledge was, maar dat is schijnbaar toch anders.

Laatst nog een discussie met iemand over hoe je moet ritsen. De persoon in kwestie vind het asociaal als mensen "doorrijden tot het einde". Toen ik zei dat dit juist voor file vermindering gaat zorgen en dit de juiste manier van ritsen is werd ik voor gek verklaard. Ook na het tonen van dit fimpje : https://www.youtube.com/watch?v=8pOuwdQuMgE werd ik nog altijd voor gek verklaard en het argument bleef: Doorrijden tot "het einde" is aso...... Komop mensen! Leer ritsen!

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 30 november 2015 13:42

Vinny1994 schreef op maandag 30 november 2015 @ 13:27:
Ik vind je blog echt heel erg herkenbaar. Allemaal punten waarvan ik dacht dat het common knowledge was, maar dat is schijnbaar toch anders.

Laatst nog een discussie met iemand over hoe je moet ritsen. De persoon in kwestie vind het asociaal als mensen "doorrijden tot het einde". Toen ik zei dat dit juist voor file vermindering gaat zorgen en dit de juiste manier van ritsen is werd ik voor gek verklaard. Ook na het tonen van dit fimpje : https://www.youtube.com/watch?v=8pOuwdQuMgE werd ik nog altijd voor gek verklaard en het argument bleef: Doorrijden tot "het einde" is aso...... Komop mensen! Leer ritsen!
Exact. Als mensen op allerlei verschillende plekken gaan invoegen stroomt het verkeer nooit door en nog erger: je gebruikt een heel stuk asfalt niet! Wel is natuurlijk zo dat je het relaxed moet aanpakken: iemand die overduidelijk zo hard en snel mogelijk links voorbij komt in een poging om nog zoveel mogelijk auto's in te halen voor het ritsen laat ik er niet tussen. Maar als je gewoon - zoals het hoort - mee oprijdt dan kom je er altijd wel tussen. Ik moet elke dag ritsen en ik rijd altijd door tot het einde, maar ik heb nog nooit problemen gehad dat ik er niet tussen gelaten werd. Als je maar relaxed doet!

Door Tweakers user Pietervs, maandag 30 november 2015 19:15

Sterk verhaal, lekker kort:

Een container


;)

sorry, melige bui :)

[Reactie gewijzigd op maandag 30 november 2015 19:16]


Door Tweakers user PolarBear, maandag 30 november 2015 21:56

rty schreef op maandag 30 november 2015 @ 00:37:
De levenslange gevangenisstraf wordt praktisch zelden gegeven. Voor de meeste zaken waar hij voor kan worden gegeven wordt de daarna maximale straf van 30 jaar gegeven, mede omdat levenslang niet helemaal lekker samengaat met EU wetgeving
1. Levenslang mag wel volgens EU wetgeving, er bestaat in Nederland de mogelijkheid tot gratie waarmee het argument inhumane behandeling (artikel 3 EVRM) vervalt.
2. Levenslang wordt relatief vaak gegeven, sinds 1980 gemiddeld 1x per jaar. 29x sinds 2000 (zie https://nl.wikipedia.org/...eroordeelden_in_Nederland)
3. Levenslang is de zwaarste straf, logischerwijs wordt deze weinig opgelegd.
4. Levenslang kent men ook in de variant TBS. Er zitten momenteel 100-150 (ik kan geen super recente cijfers vinden) mensen in de longstay TBS.
Toevallig is 30 jaar in de praktijk 20 jaar door 1/3 afstrek van goed gedrag.
Bestaat al weer een tijdje niet. Zie https://www.rijksoverheid...vrijheden-gevangeniswezen.

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 1 december 2015 08:20

Leuke opsomming. Wat te denken van dezen: "winterbanden verplicht in duitsland" en "van cola light komt je aan doordat je meer gaat drinken" en "er is tegenwoordig meer geweld dan vroeger" of "jongeren gebruiken steeds meer drukgsz" en voor mijn part "vroeger was alles beter" :+

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 1 december 2015 08:37

-RetroX- schreef op dinsdag 01 december 2015 @ 08:20:
Leuke opsomming. Wat te denken van dezen: "winterbanden verplicht in duitsland" en "van cola light komt je aan doordat je meer gaat drinken" en "er is tegenwoordig meer geweld dan vroeger" of "jongeren gebruiken steeds meer drukgsz" en voor mijn part "vroeger was alles beter" :+
Dat zijn inderdaad goede. Ik zal vast nog wel een keer een vervolg maken op deze blog.

Wat betreft de winterbanden in Duitsland. Het is inderdaad niet verplicht om in de winter met winterbanden te rijden in Duitsland. Echter, het is bij winterse omstandigheden wel degelijk verplicht om winterbanden of all season-banden te hebben. Dus je mag gerust in december met je zomerbanden in Duitsland rijden als er geen winterse omstandigheden zijn en je zou (hypothetisch) in juni winterbanden moeten hebben als er dan sprake zou zijn van winterse omstandigheden.

Bron: http://www.anwb.nl/auto/t...winterbanden-in-duitsland

Hier nog een lijstje voor andere landen:
https://www.winterbanden-365.nl/winterbanden-verplicht.html

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 december 2015 08:38]


Door Tweakers user Waarnemer, dinsdag 1 december 2015 11:17

@RetroX... ja die vind ik leuk; "Vroeger was alles beter"

... ja toen hadden we de tweede wereldoorlog.....
of
....eergisteren was alles beter, toen was het zondag en had ik vrij...
.... vroeger was alles beter, toen was mijn vrouw nog 21..........


kunnen we leuke lijstjes mee maken. :) wie volgt?

Door Tweakers user geonosys, dinsdag 1 december 2015 11:38

Wellicht geen sterk verhaal, maar wel een punt van discussie omdat het "simpelweg niet klopt". Past hier wel bij denk ik.
Laats had mijn zoon (groep 7) huiswerk engels, woordjes leren. Het ging ondermeer over verschillende soorten haar (curly, straight, etc.) en ook het volgende kwam voorbij:
Kaal = Bold
Ik daar dus gelijk bovenop "nee, het moet zijn: bald"
Nu heb ik dus de discussie met diverse ouders dat het bold is, want dat hebben zij vroeger ook zo geleerd.......
Totale verbijstering van mijn kant, WTF? (ook engels :) )
Dus, voor degene die het kennen,
The bold and the beautiful betekent dus........
Of, als trekkie,
To boldly go where no man has gone before betekent dus.....

Maar nee hoor, men heeft het zo geleerd dus moet het wel zo zijn |:(

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 december 2015 12:23]


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 1 december 2015 12:12

geonosys schreef op dinsdag 01 december 2015 @ 11:38:
The bold and the beautifull betekent dus........
De dikgedrukte en mooie? :Y)

PS Beautiful is met één L

Door Tweakers user geonosys, dinsdag 1 december 2015 12:30

Mrpf, zit ik te ranten over de kennis van het engels, maak ik zo'n fout 8)7

Laten we het er maar op houden dat het Amerikaans engels was. O-)

Reageren is niet meer mogelijk