Verbeteringen in Windows 7 Media Center

Door Luuk1983 op dinsdag 17 maart 2009 11:57 - Reacties (12)
Categorie: Media Center, Views: 24.536

Beste medetweakers,

Vrij snel na mijn introductie en vanwege mijn intentie om behoorlijke kwaliteit blogs te schrijven waar mensen nog wat aan hebben wil ik hierbij meteen een informatieve blog posten. Ik wil jullie graag wat vertellen over de mogelijkheden van het Media Center in Windows 7. Ik heb al een tijd lang een dedicated Media PC naast de TV staan. Een tijdje geleden heb ik hier Windows 7 BETA opgezet om eens te kijken wat het verschil is met het Vista Media Center.

Ik ben matig tot redelijk te spreken over Vista Media Center (vanaf nu noem ik het VMC). Ik vind de structuur van het menu een stuk onlogischer dan die van MCE2005. Daarin tegen ziet het er allemaal wel wat strakker uit en gaat alles net wat vloeiender. Ik zal over een paar goede veranderingen in W7MC vertellen. Ik ga geen vergelijkingen maken met andere software zoals Media Portal.

Eén van de meest in het oog springende veranderingen is het hoofdmenu. Deze is soberder en simpeler dan het Vista menu. Het lettertype is wat groter en het aantal opties is iets terug gedrongen. Ik moet bekennen dat qua layout het even wennen was. Ik was er niet meteen uit of ik het nu mooier vond of niet. Qua functionaliteit is het echter een behoorlijke vooruitgang. De menuopties zitten naar mijn idee beter in elkaar.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallStartMenuTV.png

Een van de beste verbeteringen naar mijn mening zijn de libraries. Je hebt in W7MC namelijk een library PER TYPE bestanden. Je hebt dus een aparte library voor muziek, een aparte voor video's, een aparte voor films etc. Je bent dus niet meer aan de grillen overgeleverd van Media Center om de indeling te maken, of files te vinden die je niet wil hebben.

Een feature die in Windows MCE 2005 zat, maar verstopt was in Vista, was de mogelijkheid om een DVD op de harddisk af te spelen. Als je in MCE 2005 een map had met daarin een video_ts en een audio_ts map, dan kan deze direct afgespeeld worden als zijnde een DVD. ISO images worden niet ondersteund zonder deze eerst zelf te mounten. In VMC zat deze optie ook, alleen moest deze aangezet worden door middel van een registry aanpassing. De 'play dvd' knop werd dan een 'play movie' knop waarbij je behalve een DVD dus ook DVD images van de harddisk kon afspelen.
In W7MC staat deze optie automatisch aan. En zoals ik al zei heeft de 'Play movie' een aparte library dan de 'My videos'. Je kan dus mooi een library maken met je images en een library met bijvoorbeeld je DivX series.

Een andere welkome verbetering zijn de context menu's die je op de Media Center remote kan oproepen met de 'i'. Als je tijdens het afspelen van een DVD nu op de 'i' drukt krijg je een aantal handige opties, zoals het veranderen van taal en veranderen van ondertiteling. Ook kan je de samenvatting van de film zien. In VMC zaten deze opties er ergens ook wel, maar op een veel onduidelijkere plek en werkten lang niet zo goed. Ook de overige context menu's zijn duidelijker en makkelijker te gebruiken.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVNowPlaying.png

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVDetails.png

Er zijn verder nog een paar subtiele wijzigingen. Album art wordt automatisch gedownload en weergegeven. De CD's waar geen albumart beschikbaar is zal het vakje een random kleur krijgen zodat deze toch bij het geheel horen.
Bij het snel scrollen door de gids wordt er na een tijdje een overlay weergegeven met alleen nog de datum waar je doorheen scrollt, zodat je een beter idee krijgt bij elke dag je gebleven bent met scrollen.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallMusicGalleryMissingCoverArt.png

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVTurboScroll.png

Ik vind de wijzigingen in W7MC erg goed! Er zijn een aantal irritante dingen aan VMC verbeterd, waardoor ik W7MC Beta nu blijf gebruiken. Het gebrek aan goede HD DVD en Blu-ray support is nog steeds een erg groot gemis en voorkomt dat het Media Center perfect is. Arcsoft's Media Theatre ondersteund HD DVD en blu-ray en integreert behoorlijk goed in Media Center. 64-bit support is echter nog brak en de systeemeisen liggen hoger dan bijvoorbeeld powerDVD. Mijn wat oudere Media Center kan onder Arcsoft's speler blu-ray niet soepel afspelen, onder PowerDVD wel. PowerDVD heeft sinds versie 9 redelijk integratie van blu-ray in Media Center. Echter HD-DVD support is sinds versie 7.3 helaas gestopt.

Edit: Plaatjes toegevoegd. Deze komen van: http://blog.retrosight.co...hePDCBuildOfWindows7.aspx

Volgende: Half Life 2 geinspireerd filmpje van Nederlandse bodem 03-'09 Half Life 2 geinspireerd filmpje van Nederlandse bodem
Volgende: The Power of Karma 03-'09 The Power of Karma

Reacties


Door Tweakers user Scotix, dinsdag 17 maart 2009 12:11

leuk stukje!

screenshots zouden wel een leuke toevoeging geweest zijn aan dit stukje :)

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 17 maart 2009 12:31

Your wish is my command ;)

Deze plaatjes komen gewoon van een andere site. Ik heb ze dus niet zelf gemaakt, wat ook vrij lastig is op werk ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 maart 2009 12:31]


Door Tweakers user Tsurany, dinsdag 17 maart 2009 12:54

Als ik dit zie heb ik gewoon liever Mediaportal.

Door Tweakers user Kaasplank, dinsdag 17 maart 2009 12:59

@Tsurany:

Als ik dan toch mag kiezen en geen tv kaart heb dan sla ik het rommelige mediaportal wel over en ga ik voor xbmc.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 17 maart 2009 13:01

Dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Ik wilde in dit geval geen vergelijkingen met Media Portal maken, aangezien het anders een erg lang artikel zou kunnen worden. Ik doe niet extreem veel speciale dingen waardoor ik MediaPortal echt nodig heb. En ik blijf erbij (en dat is dus een mening) dat Media Center out-of-the-box gewoon beter werkt en daarbij soepeler en vloeiender werkt dan Media Portal. Uiteraard heeft Media Center een aantal nadelen die MediaPortal oplost, zoals meer controle over codecs, custom skins en plugins. Maar die heb ik niet echt nodig.

Door Tweakers user Kaasplank, dinsdag 17 maart 2009 13:04

Hoe zit het eigenlijk met gedownloade tv shows. kan media center hier ook op een handige manier mee omgaan?

Door Tweakers user Bas Jansen, dinsdag 17 maart 2009 13:17

Ondersteunt Windows 7 Media Center eindelijk de exif orientation tag? Ik kopieer de foto's uit mijn fotocamera altijd via een cardreader en dan moet ik de foto's handmatig roteren om ze te tonen in Media Center (zowel Vista als MCE2005).

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 17 maart 2009 13:42

@Kaasplank:
De series plugin van MediaPortal is veel uitgebreider zover ik weet. In W7MC heb je alleen de 'Mijn video's'. Je kan daar door mappen bladen, maar daar houdt het wel mee op. Je krijgt uiteraard wel thumbnails van de video's te zien, zoals dat ook in Windows zelf zou zijn. Maar serie informatie en dergelijke zit er niet specifiek in nee. Ik heb zelf een 'series' map met alle series onderverdeeld in mappen en seizoenen. Het is volgens mij wel mogelijk om een map een plaatje te geven door een image file met een bepaalde naam in de map te plaatsen.

@BasJansen:
Ik heb nog niet kunnen vinden dat dit wel of niet ondersteund wordt, maar eerlijk gezegd geef ik het weinig hoop dat het er nu in zit.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 maart 2009 13:42]


Door Tweakers user ShadowLord, dinsdag 17 maart 2009 18:26

Hebben ze nu trouwens eindelijk support voor HDTV ingebouwd? Ik zou toch minstens MPEG2 HDTV ondersteuning verwachten en eigenlijk ook wel h.264...

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 19 maart 2009 21:44

@ShadowLord
Er zit in ieder geval HDTV support in Media Center 7. Omdat ik er zelf niet zoveel mee te maken heb, heb ik verder geen idee van elke codecs en dergelijke. Maar dat er in ieder geval IETS in zit weet ik wel zeker.

Door Tweakers user nesQuick, zondag 2 augustus 2009 14:28

Voor TV kijken is W7MC heer en meester.

- Digitale TV (DVB-C/T)
- EPG
- HDTV MPEG2, h.264
- Timeshift
- DD5.1
- Recording

Werkt allemaal zeer keurig out of the box zonder enige problemen. Het ziet er qua layout ook perfect uit en is niet te evenaren door bijvoorbeeld Media Portal.

Het grote nadeel van Windows Media Center is dat hij geen informatie van internet ophaalt over films en series. Mijn bestanden van series zijn allemaal van het type "s01e01.avi" en ik heb geen zin om zelf alle titels op te zoeken en de bestanden te hernoemen. Bovendien ondersteunt W7MC niet alle bestandsformaten.

Helaas ondersteunt XBMC geen live televisie. Media Portal ondersteunt wel (nagenoeg) alles, maar is naar mijn mening veel te rommelig en niet zo intuitief als W7MC. Tot dusver is er voor mij dus nog geen perfecte Media Center oplossing helaas.

Door Tweakers user miena21, zondag 13 september 2009 14:12

Ik heb ongeveer 3 jaar gewerkt met mediaportal.

Maar ik merkte gewoon dat je met mediaportal veel te veel tijd kwijt bent met dingen uitzoeken en zorgen dat hij niet vastloopt. En nu ik een floppyDTV had ingebouwd werd het me echt te erg. Ben nu over naar W7MC en dit loopt gewoon allemaal lekker.

enige wat ik mis is goede opties voor internet radio zonder zelf al te veel te doen en "moving pictures" de laatste is wel een erg gemis.

tvseries plugin van mediaportal is trouwens ook niet alles. Met deze tool kan je bijvoorbeeld niet series dvd boxxen implementeren.

Reageren is niet meer mogelijk