Review: Star Trek (2009)

Door Luuk1983 op dinsdag 9 juni 2009 11:13 - Reacties (13)
Categorie: Films, Views: 3.305

Ondanks dat ik pas 26 ben (in dubbele zin: ik ben het net omdat ik een paar dagen geleden jarig ben geweest, maar ook in absolute zin van pas het 27e jaar van me leven ;)) ben ik toch al een behoorlijke tijd een fan van Star Trek. Ik ben dan te jong om met The Original Series opgegroeid te zijn, voor mij begon het met The Next Generation. Mijn eerste videoband was van de 7e Star Trek film: Generations. Die film is uit 1994, dus ik ben al minstens 14 a 15 jaar fan. Sindsdien heb ik eigenlijk alles van Star Trek gezien en heb ik alle series op DVD.

Maar ook ik zag in dat Star Trek stervende was. Star Trek Insurrection en Star Trek Nemesis waren draken van films en het was jammer om te zien dat Star Trek: Enterprise geannuleerd werd. Ik vind Enterprise, zeker het 3e en 4e seizoen helemaal niet zo slecht.

Toen ik hoorde dat Star Trek 11 ging komen was ik uiteraard verrast en uiteraard erg blij. Alleen toen bleek dat het hier over 'Kirk in zijn jonge jaren' zou gaan baalde ik als een stekker. Hoewel ik de originele serie best geinig vind, vind ik het absoluut niet meer van deze tijd. Sowieso vind ik het universum van The Next Generation veel gaver, met stoerdere schepen en gave technologie. Ik had al visioenen dat ze allerlei oude meuk uit de originele serie in een film zouden stoppen die alleen de die-hard fans zouden gaan zien. Gelukkig bleek daar helemaal niks van waar!!

Star Trek is terug, en hoe! Mijn angsten zijn gelukkig geen waarheid geworden. Deze film is eigenlijk gewoon een re-imagining van Star Trek zoals we het kennen. Aangepast aan de moderne tijd. Want laten we eerlijk wezen, niemand, behalve vastgeroeste fans zitten te wachten om jaren 60 kleurtjes, een kartonnen brug in hippie-style en ouderwetse kapsels. Nee, Star Trek heeft altijd meer gedraaid om de boodschap en niet zozeer de setting. Er is een hoop veranderd.

Ik wil niet persé zeggen dat alles even geslaagd is. De brug van de Enterprise wordt ook wel eens spottend de iBridge genoemd. Het heeft veel wit met fel licht in combinatie met vooral schermen met blauwe tinten. Toch werkt deze brug naar mijn mening verassend goed in de film. Ik was in het begin ook niet helemaal kapot van de vrijgegeven foto's, maar eenmaal in de film merk je daar weinig van.
Engineering is nogal reden voor controversie. Engineering ziet eruit als de motorruimte van bijvoorbeeld de titanic. Overal lopen buizen in een grote open ruimte waar ook stoom en vocht aanwezig zijn. Deze shots zijn opgenomen in een brouwerij, dus alles ziet er behoorlijk industrieel aan. Ook hier kan ik nog wel mee leven, maar het lijkt me voor Scotty alleen niet echt prettig werken in zo'n omgeving ;)
De Enterprise zelf is vertrouwd, maar toch ook weer anders. Het lijkt nog het meest op een mix tussen de NCC-1701 en de NCC-1701-A, met elementen van allebei. Ook hier was ik niet echt te spreken over de eerste foto's die vrijkwamen, maar het schip werkt verassend goed in de film. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik toch wat moeite heb om in het schip de Enterprise te zien zoals ik deze ken. De nacelles zijn mijn grootste punt van kritiek. Deze zijn te dik en de voorkant van de nacelles zijn blauw. Deze hadden gewoon rood moeten zijn, zoals het altijd geweest is. Maar goed, dat is vooral muggenziften, het schip ziet er verder prima uit.
De uniformen hebben wel een sterke knipoog naar de uniformen uit de originele serie. De kleuren en insignes zijn identiek. Uiteraard zijn de nuances wat anders en wat moderner. De vrouwen hebben echter nog steeds behoorlijk korte rokjes. Een typische keuze, aangezien de film is bijna alle facetten modern wil zijn. Van de ene kant kan ik het waarderen dat originele dingen behouden blijven, maar toch had het beter gekund.

Anyway, het verhaal is redelijk duidelijk. Ik zou iedereen willen aanraden de Star Trek: Countdown comics ergens vandaan te halen en deze eerste te lezen. Dit zijn officiele strips die het verhaal vertellen wat er vooraf gaat aan dit verhaal. Ik zal in het kort vertellen hoe dit gaat en wat in essentie de basis is van deze film:

In de 24e eeuw (The Next Generation tijdperk) vind er een ramp met een supernova plaats waardoor de planeet Romulus bedreigd wordt. Spock beloofd te helpen door een zwart gat te creeeren bij de supernova om deze te neutraliseren en zo de bedreiging van Romulus teniet te doen. Om een zwart gat te creeeren hebben de vulcans 'red matter' uitgevonden: een behoorlijk experimenteel en gewaagd goedje. Hulp komt echter te laat en Romulus is vernietigd. Nero, een romulaanse mijner, is nogal pissed op Spock en zweert wraak. Spock krijgt het uiteindelijk voor elkaar om de supernova te neutraliseren met een zwart gat, maar wordt op dat moment aangevallen door Nero. Samen worden de schepen het zwarte gat ingetrokken om in de 23e eeuw terecht te komen en wel op het moment dat James T Kirk geboren gaat worden.

Het mag duidelijk wezen dat een wraaklustige Romulan met een ruimteschip van enkele kilometers lang en met wapens en schilden van ruim honderd jaar in de toekomst niet veel goeds betekent. Op het moment dat Nero in de 23e eeuw aankomt komt hij oog in oog te staan met de U.S.S. Kelvin. Zonder pardon krijgt de Kelvin meteen een zware aanval te voorduren. De ouders van James T Kirk bevinden zich op dit schip. Als de kapitein van de Kelvin vermoord wordt, neemt George Kirk (de vaker van James Kirk) het commando over. In de 12 minuten dat hij kapitein is redt hij het leven van 800 bemanningsleden, waaronder die van zijn vrouw en de net geboren Kirk. Vervolgens offert hij zichzelf op.

Met de aanval op de U.S.S. Kelvin en de dood van George Kirk heeft Nero de geschiedenis al veranderd. Vanaf dat moment bestaat de geschiedenis zoals wij die kennen van alle andere Star Trek films en series niet meer, of zoals in de film aangegeven wordt: in een alternatieve tijdlijn. Dit is behoorlijk slim. De schrijvers zijn niet meer afhankelijk van 'canon' en bijbehorende beperkingen, waardoor ze originele verhalen kunnen gaan schrijven. En daarmee pakken ze film uit. 1 van de ergste gebeurtenissen uit de film was niet mogelijk geweest in het bestaande universum. In meerdere opzichten hebben we aan het einde van de film te maken met een alternatief universum. Om alles aan elkaar te lijmen en de transitie tussen oud- en nieuw soepel te laten verlopen hebben we naast Nero dus ook Spock uit de 24e eeuw die in de 23e eeuw terecht is gekomen.

Een alternatief universum, her-ontworpen spullen en nieuwe acteurs. Kan het eigenlijk nog wel Star Trek noemen? Nou, volmondig 'ja'.
Het verhaal is eigenlijk niet over Nero, maar over de personages die we allemaal kennen. Een aantal acteurs is prima gecast. Ze zijn overduidelijk de karakters die we kunnen, maar toch net wat anders. En met 'anders' bedoel ik absoluut niet persé 'slechter'. Chris Pine is een prima Kirk, die in de situatie zit dat hij zijn vader kwijtgeraakt is en daardoor ook de weg kwijt is. Zachery Quinto is een prima en geloofwaardige Spock die naast logica prima in staat is om emoties weer te geven. Hij geeft het innerlijke conflict tussen menselijkheid en zijn emotieloze vulcan achtergrond prima weer. De Spock die wij kennen uit de series was deze fase tegen die tijd al voorbij. Karl Urban als Bones is degene die nog het meest lijkt op het orginele personage zoals deze door DeForest Kelley gespeeld werd. De overige personages komen minder goed uit de verf. Uhura is wel aardig en beduidend een sterker vrouw dan we gewend zijn. Sulu en Chekov vind ik niet zo heel goed. Scotty is voor de comic relieve. Hoewel ik vind dat Simon Pegg een prima Scotty is, zou ik 'm graag in de volgende film ook wat serieuze bezig zien.

Er zitten een hoop verwijzingen in deze film die de echte fan meteen zal oppikken. Tot de jonge Spock die 'fascinating' zegt, tot de tribble die Scotty in zijn werkplaats heeft en nog veel meer. Ook het optreden van Leonard Nimoy voegt veel aan de film toe.

Het is qua special effects duidelijk dat deze film een hoog budget gehad heeft. Alle special effects zijn geloofwaardig. De enterprise ziet er, net als andere starships, enorm groot uit. Ook de overgang van een shot op de brug waarbij de camera het raam uitvliegt en rond het schip gaat draaien ziet er naadloos uit.

Valt er niets op de film aan te merken? Ja natuurlijk wel. Het verhaal stelt niet zoveel voor, maar zoals ik al zei, het gaat vooral over de personages en dat maakt een hele hoop goed. De snelheid waarmee iedereen op z'n plek komt en de snelheid van promoveren is zelfs voor de grote James T. Kirk ongeloofwaardig.

Al met al is dit een geslaagde science-fiction actiefilm geworden die de essentie van Star Trek behoudt. Niet iedereen zal tevreden zijn en er zijn best wel wat design keuzes waar wat op aan te merken valt. Het grootste gedeelte van de acteurs zijn goed gecast, een paar acteurs vind ik tot nu toe minder. Ook voor de nieuwe fan, of de mensen die Star Trek nooit gezien hebben is dit een prima film, mits je IETS met science fiction hebt. Voorkennis is niet nodig. Ik wacht ongeduldig op Star Trek 12 in ieder geval!

Volgende: Een hoop verstand kwijt 07-'09 Een hoop verstand kwijt
Volgende: MIjn huis is opgeleverd! 04-'09 MIjn huis is opgeleverd!

Reacties


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 9 juni 2009 11:24

leuk schrijven, maar wil verzoeken/adviseren er in de toekomst een paar plaatjes in te slingeren, maakt het lezen / kijken vaak net wat interresanter

Door Tweakers user Stoney3K, dinsdag 9 juni 2009 11:28

Ooit wel eens van spoilerspace gehoord? ;)... Dat ik nu de film al gezien heb, wil niet zeggen dat andere lezers dat ook niet gedaan hebben.

Verder ben ik het zeker met je eens: Trek is back! De die-hard fans zullen zich over sommige dingen misschien even achter de oren krabben (ik heb bv. gehoord dat Scotty verkeerd neergezet is omdat ie in TOS nooit voor comic relief bedoeld is), maar over het algemeen is Abrams er in geslaagd om de hele franchise in een 2009-jasje goed neer te zetten. Quinto is bijna een jonge Nimoy en Karl Urban is twee druppels water als het om Bones gaat.

Hou het vooral niet alleen bij de Countdown comics. Ga vooral ook Fringe kijken. :)

Door Tweakers user Hann1BaL, dinsdag 9 juni 2009 11:31

Eh... je zit in je 27e levensjaar als je 26 bent. :) Iets te ver doorgegaan op dat punt. :P

Verder heb ik je verhaal vooral geskipt, omdat ik de film misschien nog wil gaan zien.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 9 juni 2009 11:36

@Stoney3K,
Ik dacht dat ik het redelijk spoiler vrij gehouden had, ik geef weinig weg van het verhaal, eigenlijk alleen maar de aanloop tot de film en de eerste 5 minuten. Maar als er meer mensen van mening zijn dat ik al teveel vertel wil ik het best tussen spoiler tags zetten hoor!

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 9 juni 2009 11:48

Ik vond de film wel een teleurstelling om eerlijk te zijn. Het grootste punt van kritiek is dat men 40 jaar geschiedenis simpelweg negeerd.

Men heeft duidelijk een film willen maken met een hoog blockbustergehalte dat een breed publiek probeerd aan te spreken, maar men duwt zich op eenzelfde moment verder weg van de echte startrek fans

Door Tweakers user CaineTanathos, dinsdag 9 juni 2009 12:13

@Blokker_1999

Dit is ook een reboot van de reeks, geen remake he

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 9 juni 2009 12:19

@Blokker_1999:

Ik ben het niet met je eens. Ik vind namelijk dat de essentie van de personages wel degelijk aanwezig is. Uiteraard heeft men een stevige blockbuster willen maken: immers het geld moet gewoon binnen blijven komen, maar ik vind het nog steeds Star Trek. Als ik zie hoe slecht de laatste Star Trek films waren, dan heb ik 100 keer liever dit. Ik zie een mooie toekomst. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. En 40 jaar geschiedenis negeren. Ja en nee, ze hebben in ieder geval nog een poging gedaan uit te leggen hoe de tijdlijn veranderd in plaats van het gewoon een platte reboot te maken. Natuurlijk verklaart dat niet alle wijzigingen, maar ik ben blij dat ze iig moeite hebben gedaan.

En ik blijf erbij, hoe gaaf ik Star Trek ook vind dat canon veel te vaak in de weg kwam te staan van leuke verhalen vertellen. Als je overigens goed oplet wordt canon al op zoveel manieren en plekken genegeerd. Als je ook nagaat hoeveel alternatieve tijdlijnen er wel niet geweest zijn, dan is dit geval niet veel anders, met het verschil dat we nu in deze tijdlijn blijven. Maar stel dat de schrijvers het echt zouden willen, dan zouden ze vast wel weer een manier vinden om de tijdlijn te herstellen. Bedoel, wat houdt iemand van de 29e eeuw tegen om terug te gaan naar de 23e eeuw en de narada te stoppen voordat deze de U.S.S. Kelvin vernietigd? En zo kan je natuurlijk bezig gaan.

Ik denk dat Star Trek een toegankelijke film geworden is (wat noodzakelijk is voor het voortbestaan van de franchise), terwijl er genoeg Star Trek in zit voor de fans.

Uiteraard mag je het daar niet me eens zijn ;)

Door Tweakers user Simon Verhoeven, dinsdag 9 juni 2009 12:26

Ahura is wel aardig en beduidend een sterker vrouw dan we gewend zijn.
Ik heb enkel de film gezien (de originele serie moet ik nog eens kopen) maar is het niet uhura?

Blokker, wat is er mis met een reboot?
Anders zijn ze wat te erg gebonden aan al het bronmateriaal.
Ik vind zelf dat een redelijk deel van de kritiek meer gericht is op dat het niet een exacte replica is van de serie (en dat was echt niet hun bedoeling) ipv de kwaliteiten van de film zelf.

Door Tweakers user HeepH, dinsdag 9 juni 2009 12:54

Persoonlijk vond ik Chekov het comic relief in deze film. Elke keer als hij met zijn belachelijke ge-fake-te russische accent iets aankondigde (vooral de mission briefing bij de maiden voyage van enterprise) schoten mijn vriendin (jaha het kan...) en ik hard in de lach.

Soms vond ik de film wel een klein beetje powerrangers gehalte hebben. In de battles was dit geen probleem. Maar op een gegeven moment staat het gehele team op de brug stoer te kijken in de camera en dacht ik : dit is net een kinderfilm. Ook sommige kleurtjes waren me iets te fel, en sommige van de interacties een beetje kinderachtig...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 12:56]


Door Tweakers user HeepH, dinsdag 9 juni 2009 13:00

Wil overigens niet zeggen dat ik het een slechte film vond. Ik heb me erg vermaakt en verbaast over de mooie special effects. Vooral het stuk waarin de enterprise gepresenteerd word (nog in aanbouw) is erg mooi. Ook de miner is erg mooi en gedetailleerd weergegeven.

Ik heb me goed vermaakt tijdens het kijken van deze film, en zelfs mijn vriendin heeft zich er door heen kunnen slepen... Zij met wat minder interesse dan ik, want het is en blijft een mannenfilm.

Door Tweakers user Arethusa, dinsdag 9 juni 2009 14:21

Zelfs het "Red shirt" verhaal zit in de film: http://en.wikipedia.org/wiki/Redshirt_(character), dat hoort er nu eenmaal bij.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2009 14:21]


Door Tweakers user Groentenman, woensdag 10 juni 2009 20:02

Ik vond het een erg gave film en ook bijzonder goed gecast moet ik zeggen. Sylar als Spock, echt 2 druppels water in vergelijking met het origineel. Ook de rest van de cast vond ik erg goed gedaan, met de juiste knipoog naar 'deze tijd'. Het enige waar ik echt niet over uitkon is de aanval op Aarde. Dan is de vloot dan wel weg maar je hebt toch altijd nog een paar schepen in de buurt om zoiets aan te vallen. En.. wanneer je de mogelijkheid hebt ruimteschepen te bouwen kan je toch ook wel 'space afweergeschut' maken ofzo :P

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 16 juni 2009 16:48

@Groenteman:
Dan vergeet je voor het gemak dat Pike ontvoerd was en dat hij ze waarschijnlijk alle defence codes gegeven heeft. ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.