Een hoop verstand kwijt

Door Luuk1983 op vrijdag 3 juli 2009 09:45 - Reacties (23)
Categorie: Overige toelie, Views: 4.198

Ik heb eigenlijk nooit problemen met mijn gezondheid en alle gerelateerde dingen. Ik heb vanaf het begin eigenlijk alleen de basis verzekering en vroegah, toen we nog geld terug kregen als je geen gebruik had gemaakt van de zorg, kon ik mooi elk jaar 255 euro terug vangen.

Ook qua tanden heb ik nooit problemen. Ik ga 1 keer per jaar naar de tandarts, eigenlijk alleen omdat het moet. Elke keer gaat het ritueel hetzelfde. De tandarts kijkt even in mijn mond, mompelt een paar keer goedkeurend en het is alweer gebeurd. Weer 18 euro armer voor niks.
Maar goed, de laatste keer kreeg ik toch minder goed nieuws. Mijn verstandskiezen begonnen door te komen en ze moesten er toch echt uit. Er was namelijk niet genoeg ruimte in mijn mond om die extra tanden kwijt te kunnen. Dat klonk wel logisch: op mijn 12e zijn er 4 kiezen getrokken omdat ik niet genoeg ruimte in mijn mond had, dus er was natuurlijk geen ruimte om weer 4 nieuwe kiezen kwijt te kunnen. Anyway, ik kreeg een mooi blaadje mee die ik moest opsturen naar het ziekenhuis, maar het kon wel een half jaar duren voordat je daar iets van zou horen. Nou mooi, het staat dan toch behoorlijk ver van je af en dan hoefde ik me nog niet druk te maken. Ik ben in de tussentijd wel een keer opgebeld voor het controleren van gegevens, maar daar hield het mee op.

Toen kwam de brief binnen. Een afspraak over 2 weken. Shit, het kwam toch behoorlijk dichtbij ineens. Nou ben ik an sich niet echt bang voor ziekenhuizen en tandartsen en doktoren, maar echt prettig is het natuurlijk niet.

Ik ging samen met mijn moeder naar het ziekenhuis, omdat ze aangeraden hadden niet zelf te rijden na de ingreep. We waren er natuurlijk veel te vroeg. Als er IETS vervelend is, dan is het wel een doodstille wachtkamer die veel te heet is, zeker als je toch wat zenuwachtig bent. Eindelijk werd ik opgehaald, blijkbaar voor een foto. Je mag je hoofd dan in zo'n raar apparaat stoppen, waarna deze een 180 graden röntgenfoto maakt van je gebit. En hop, ik mocht na 2 minuten weer terug naar die lekkere warme wachtkamer. Het kan allemaal wat langer duren, er was wat uitloop.

En toen was het zover, ik mocht mee de operatiekamer in en mamma mocht niet eens mee :'( . Ik had 1 of andere belgische doktor die op zich best wel wat humor had. De ingreep zou maar even duren, een minuutje of 20. De foto liet zien dat ik maar 2 verstandskiezen had en geen vier. Dat was een behoorlijk geluk. 3 kiezen kunnen ze namelijk in 1 keer trekken, zodat ik niet nog een keer terug hoefde te komen. Ik kreeg eerst een paar gruwelijk injecties voor de verdoving, waaronder 2 injecties in het gehemelte. Ik kan je verzekeren dat die NIET PRETTIG ZIJN! maar goed, daarna voel je er niet zoveel meer van he :P

De twee kiezen uit de bovenste kaak waren en redelijk snel uit. Die kiezen waren al recht uitgekomen en dat was een kwestie van goed vastpakken en eruit sleuren. De kies onder (waarvan ik er gelukkig dus maar 1 had) was een ander verhaal. Daar kwam wat meer gereedschap, zoals operatiemesje en boor, aan te pas. Dankzij een probleem met de boor duurde het 5 minuten langer dan de arts voorspeld had, maar het verbaasde me absoluut hoe snel ze je tanden eruit kunnen halen. Vervolgens moest ik op van die gore watjes bijten waar ik onderhand van moest kotsen.

De eerste uren na de operatie voel je geen zak natuurlijk dankzij de verdoving. Omdat 1 van van me onderlip nog wel gevoel had kon ik redelijk drinken, maar proeven ging voor geen meter. Ik had een hoop pijnstillers meegekregen voor de eerste dagen.

Op zich ging het allemaal wel met de pijnstillers, alleen kreeg ik steeds meer last in de loop van de dagen en daarna een gore smaak in mijn mond. Ik heb toen op internet gezocht en kwam tot de conclusie dat er rotzooi in de wond zat en dat deze mogelijk was gaan ontsteken. Maar weer terug naar het ziekenhuis. Daar bleek inderdaad een hoop rotzooi in de wond te zitten, voornamelijk etensresten. Die krijg je met een tandenborstel niet goed weg. Ze hebben het toen schoon gespoten (ARGH! The horror, dat deed PIJN!) en ik heb een spuitje meegekregen waarmee ik het gat van de wond telkens mee schoon moest spuiten. De pijn werd wel steeds erger. Na een paar dagen was er nog steeds geen vooruitgang of verbetering, toen ben ik maar weer terug gegaan. Weer schoon gespoten. De conclusie: het duurt gewoon een tijdje voordat dit goed is, je zal gewoon geduld moeten hebben. Op dat moment sliep ik behoorlijk slecht omdat het zo'n pijn bleef doen. Ik kreeg toen nieuwe pijnstillers, van het type gele sticker voor 's nachts. Ik heb een week lang weinig kunnen doen, dankzij slecht slapen en met vlagen behoorlijke pijn. Ik ben ook een week niet gaan werken, zo'n last had ik d'r van.

Gelukkig gaat het nu een stuk beter. Maar ik heb het behoorlijk onderschat. Al met al heb ik 2 weken last gehad van de operatie. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Er zijn zat mensen die na 2 dagen gewoon weer doen wat ze normaal doen. Maar in mijn geval dus helaas niet.

Nou ja, gelukkig is het nu voorbij en hoef ik er als het goed is nooit meer mee bezig te zijn. Tenzij die vierde verstandskies besluit zich alsnog te gaan vormen natuurlijk. Maar als hij verstandig is, dan doet hij dat niet...

Volgende: Luuk1983 krijgt glasvezel!!! 07-'09 Luuk1983 krijgt glasvezel!!!
Volgende: Review: Star Trek (2009) 06-'09 Review: Star Trek (2009)

Reacties


Door Tweakers user EnzoMatrix, vrijdag 3 juli 2009 09:53

Ik vind het altijd fijn, dat net als je denkt dat jou angst ongegrond is, er een ander je komt verzekeren dat die angst van je toch zeker wel bestaansrecht heeft. :)

Door Tweakers user Icyzer, vrijdag 3 juli 2009 09:54

Auch doet me denken aan de keer dat bij mij 2 gewone kiezen waren getrokken :S:S
Vooral die gehemelte verdoving brrrrr die is zo kut

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 3 juli 2009 09:58

@EnzoMatrix,
Het schijnt dat deze problemen slechts bij de minderheid voorkomt. Maar het is belangrijk om na de 1e of 2e dag de wond, met name onder, schoon te houden. Eerder moet je het niet doen omdat de wond dan nog te kwetsbaar is. Vraag meteen zo'n spuitje en hoe je 'm moet gebruiken. Dat scheelt een hoop ellende. Als je eenmaal last hebt, dan duurt het echt te lang!

Door Tweakers user Apache, vrijdag 3 juli 2009 10:08

K'heb vorig jaar een gelijkaardig verhaal gehad als jou, ben ook nooit ziek en ben ook geen grote fan van dokters, maar kreeg toen bij de tandarts te horen dat mijn 4 wijsheidstanden eruit moesten.

Bij mij is het onder narcose gebeurt en zijn ze niet getrokken maar weggesneden. Dit is gebeurd door een kaakchirurg. En alle 4 in één keer.

Ik vreesde toen echt het ergste maar het is PERFECT verlopen, uiteindelijk nog het meeste last gehad van de algemene verdoving en het wakker worden na de verdoving.

Mijn kaken waren niet gezwollen of niets, drinken ging al de dag zelf, heb wel een tijdje yoghurt naar binnen gespeeld ipv "echt" voedsel. T'ging zo goed dat ik na 2 dagen met vrienden hartelijk aan het lachen waren om iets en er een draadje in één van de wondes was losgekomen, op zich wel pijnlijk maar goed, al bij al was het bij mij niet zo'n vreselijke ervaring. Er is verder ook niets ontstoken geraakt ofzo ...

Door Tweakers user Confusion, vrijdag 3 juli 2009 10:09

Ik heb zelf mijn verstandskiezen mogen houden, maar er zijn diverse mensen in mijn directe omgeving waarbij die kiezen getrokken zijn en die hadden er allemaal aanzienlijk minder last van dan hier beschreven. Volgens mij hebben die inderdaad allemaal zo'n spuitje gekregen om de wond schoon te houden.

Door Tweakers user UTwizard, vrijdag 3 juli 2009 10:11

@EnzoMatrix: Je zult altijd de goede en slechte verhalen horen. Ik heb zelf een tijd terug een dubbele wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan (2+ uur) maar geen greintje pijn gevoeld of last van gehad. Verschilt toch per keer.

Door Tweakers user Neo_TGP, vrijdag 3 juli 2009 10:14

Een half jaar wachten :S ik kon een week nadat ik het te horen gekregen had terecht.. Ik heb er wel ook minstens zoveel last van gehad als jou, maar dat wisselt heel sterk per persoon, ik ken ook genoeg mensen die 2 dagen later weer zonder problemen op het werk zitten.. Maar dat was er dus voor mij ook niet bij helaas..

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 3 juli 2009 10:16

@Neo_TGP:
Deze behandeling werd in het ziekenhuis gedaan. Ik denk dat als het bij de tandarts zelf geweest was, dat het dan veel sneller gebeurd was geweest.

Door Tweakers user Afvalzak, vrijdag 3 juli 2009 10:30

Eigenlijk hé... Eigenlijk heten die kiezen 'verstaande kiezen' maar dat is veel minder leuk XD

Door Tweakers user Wiethoofd, vrijdag 3 juli 2009 10:35

Je bent niet de enige die z'n verstand kwijt is geraakt. Ik mocht gezellig langs bij de kaakchirurg omdat ze scheef groeiden. Bij de tweede keer (beide onder moesten er uit) heb ik gevraagd of ik de röntgenfoto van m'n kaak die toen op het scherm stond mee naar huis kon krijgen. Dit kon op een floppy meegegeven worden en zie hier het resultaat

De eerste kies leverde me een anderhalf keer zo'n dik gezicht op omdat er veel geboord moest worden en duurde bijna een kwartier, de tweede was in nog geen 5 minuten er uit en heb ik nauwelijks last van.

Door Tweakers user Stouten, vrijdag 3 juli 2009 10:42

Bizar dat ze de boel niet gewoon gehecht hebben? Ik liet twee van die kiezen eruit trekken bij de tandarts en ze heeft de boel direct gehecht erna. Ideaal, weinig bloed in je mond etc.

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 3 juli 2009 10:47

@Stouten,
Die kies onder is wel gehecht, de overige kiezen niet, dat was niet echt nodig. Na een kwartier heb ik die watjes er ook uitgehaald omdat ik bijna moest kotsen. Maar ik heb eigenlijk heel weinig bloed gehad verder. Geluk bij een ongeluk ;)

@Wiethoofd:
Damn, das een herdefinitie van scheef groeien zeg :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 juli 2009 10:48]


Door Tweakers user webinn, vrijdag 3 juli 2009 11:19

dan weet ik wat me binnenkort te wachten staat :p

Door Tweakers user 296487, vrijdag 3 juli 2009 12:14

god wat n saai lang dom verhaal

Door Tweakers user 0X55AA, vrijdag 3 juli 2009 12:18

Ben blij dat ik hier (nog) geen last van heb (ben er al 21, lijkt me beetje laat om er alsnog last van te krijgen? Tandarts zei er alleszinds nog niks over).

Waarom bestaan die kiezen eigenlijk?

Door Tweakers user Kosty, vrijdag 3 juli 2009 12:44

@0X55AA : Ik ken mensen die ze op hun 30ste (of later zelfs) nog moeten laten trekken...

Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 3 juli 2009 13:28

Tering.. Nou begin ik hem toch wel te knijpen..
Ik mag komende vrijdag.. maar dan voor alle 4 ...
Man man man... leuk is anders... want een week later komt mijn vriendin terug uit Suriname (na een half jaar stage) en dan hoop ik toch wel weer fatsoenlijk te praten enzo...

@0X55AA: 21 zegt dus niets... ik ben 22 en heb er ook pas sinds dit jaar last van.. :s

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 3 juli 2009 14:06

@Waterfiends:
Reageer dan niet. Ik ben je reactiegeschiedenis eens gaan bekijken nadat ik ook in andere blogs jouw nutteloze commentaar gezien heb en ik kan alleen maar zeggen: ga ergens anders de kleuter uithangen.

@0X55AA:
Ik ben 26, dus het kan altijd nog ja, na je 21e.

Door Tweakers user Patriot, vrijdag 3 juli 2009 14:37

Je bent niet de enige die z'n verstand kwijt is geraakt. Ik mocht gezellig langs bij de kaakchirurg omdat ze scheef groeiden. Bij de tweede keer (beide onder moesten er uit) heb ik gevraagd of ik de röntgenfoto van m'n kaak die toen op het scherm stond mee naar huis kon krijgen. Dit kon op een floppy meegegeven worden en zie hier het resultaat
Scheef!? Gast, die dingen zijn gewoon dwars gegroeid :P Dat kun je echt geen 'scheef' meer noemen hoor :+

Door Tweakers user CrystalViriS, vrijdag 3 juli 2009 14:58

Ik ben 23 en nu voel ik af en toe dat ze doorkomen... of ze helemaal doorkomen geen idee. Maar dat zal nog wel een tijdje duren. Ik hoop dat ik er geen last van krijg :)

Door Tweakers user Patriot, vrijdag 3 juli 2009 15:07

Ik heb ze trouwens niet. Ik mis uiteindelijk iets van 8 kiezen en twee tanden. Ruimte zat dus, in mijn mond :+

Door Tweakers user kami124, zondag 5 juli 2009 18:56

Mmh lekker verhaal. Vandaag al heel de dag slecht gegeten omdat m'n verstandskies erdoor kwam. En vorige week naar de ortho geweest. Die vertelde mij dat ik naar de kaakcirurg moest gaan om 4 kiezen en 4 verstandskiezen te laten trekken plus direct een kaakverbredingsoperatie te doen :S:S:S en jij maar zeiken met je 3 verstandskiesjes :P bofkont :P.

haha nee hoor sterkte ;).

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 6 juli 2009 15:55

@kami124:
Jij ook veel sterkte, hebt het harder nodig dan ik waarschijnlijk ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.