Nieuw Media Center en de ideale software

Door Luuk1983 op woensdag 8 juli 2009 09:03 - Reacties (10)
Categorie: Media Center, Views: 5.735

Ik heb al een behoorlijk lange tijd een media center. Ik ben ooit begonnen met media centers omdat ik graag gedownloade filmpjes makkelijk op de TV wilde bekijken via het netwerk en ik had de indruk dat een PC met de goeie software films mooier kan weergeven dan een losse DVD speler. Dit was echter nog wel in de tijd dat het speciaal was als je DVD speler een upscaler had en via DVI/HDMI aangesloten kon worden. Tegenwoordig produceren DVD spelers beduidend beter beeld dan hun SCART-aangesloten equivalent.

Ik ben begonnen met een dedicated Media Center from scratch te bouwen ongeveer 3 jaar geleden. Het betrof toen een Athlon 3000+ op socket 939 met 1GB geheugen, een ASUS A8N5X moederbord en een passive NVIDIA 6600. Deze zaten in een Silverstone LC17 behuizing. De HTPC is nog enkele malen geupgrade tot een Athlon X2 en een andere videokaart, maar telkens bleek het afspelen van HD films een uitdaging. Ook gaf HDCP nogal eens problemen, terwijl alles wel gewoon HDCP compatible was. Ook ondersteunde de videokaart geen HD acceleration van HD materiaal. Kortom: tijd voor wat nieuws!

De volgende hardware is nieuw:
- Athlon X2 7850 Black Edition
- Asus M3N-H/HDMI, socket AM2+ met een NVIDIA 8300 IGP
- 2GB kingston value RAM PC6400 Cas 5
- Nexus Value 430W voeding

De harddisk van 160GB is gebleven, net als de behuizing. Veel meer HD ruimte is toch niet nodig, aangezien alles via het netwerk vanaf de server gestreamed wordt.

De volgende stap is het proberen van het vinden van de juiste software. Ik ben altijd wel een fan geweest van de Windows Media Centers. Windows Media Center 2005 (XP based) en het Vista Media center waren heel aardige producten, als je niet teveel wil. Ik wil alleen door wat mapjes bladeren en filmpjes kunnen afspelen, dus wat dat betreft voldoet Windows Media Center uitstekend. Ik heb tevens eigenlijk de meeste codecs in Media Center wel aan de praat gekregen. De beste Media Center tot nu toe vind ik het Media Center van Windows 7. Deze heeft een aantal cruciale verbeteringen tot opzichte van Windows Vista. Zie mijn blog daarover: http://luuk1983.tweakblog...ndows-7-media-center.html. Windows 7 RC is het OS wat het gaat worden. Ten eerste geen last van licenties tot begin 2010 en de RC is stabiel genoeg voor dagelijks gebruik.

Het grootste nadeel is echter dan de Windows Media centers totaal GEEN HD DVD en Blu-ray support hebben. Dit moet op 1 of andere manier toegevoegd worden. Er zijn twee goede opties die integreren in Windows Media Center: Arcsoft Total Media Theater en PowerDVD 9. De eerste heeft als grootste voordeel dat zowel HD DVD als Blu-ray gesupport is, PowerDVD ondersteund alleen Blu-ray. Tot voor kort was de Arcsoft speler niet echt een optie, omdat deze simpelweg niet onder Windows 7 werkte. Echter, de laatste versie (3) doet het perfect onder Windows 7. Aangezien ik een stuk of 13 HD DVD's heb is de Acrsoft speler daarom de beste optie. De integratie met Media Center is prima, maar nog niet perfect. Ik heb al een paar keer gehad dat de speler achter Media Center verdween en dat ik 'm met de muis naar voren moest halen. Maar ik kan nu zonder problemen en met de Windows remote DVD's, HD DVD en Blu-ray afspelen, zonder dat ik teveel moet gaan instellen en configureren als in bijvoorbeeld Media Portal. Ik realiseer me dat die laatste veel meer opties heeft en veel beter te customizen is, maar daar heb ik weinig behoefte aan.

Tot nu toe is de hardware in combinatie met de gekozen software voor mij de beste oplossing. Ik kan alles afspelen wat ik wil. En de hele reden waarom ik alles ben gaan omgooien (HD DVD en Blu-ray) is het waard geweest. Mede dankzij de betere hardware support is afspelen geen probleem meer.

Volgende: Nieuwe phone: Nokia E66 07-'09 Nieuwe phone: Nokia E66
Volgende: Luuk1983 krijgt glasvezel!!! 07-'09 Luuk1983 krijgt glasvezel!!!

Reacties


Door Tweakers user Kaasplank, woensdag 8 juli 2009 09:23

zolang je geen tv kijkt met je mediacenter moet je het rommelige mediaportal compleet negeren en XBMC installeren.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 8 juli 2009 09:29

@Kaasplank:
Ik kijk geen TV (meer) op mijn media center, omdat ik weinig zin heb om heel veel moeite en geld te stoppen in mijn MediaPC om digitale zenders te kunnen ontvangen, waarbij het de vraag is of het uberhaupt lukt (zeker bij UPC met hun brakke niet-standaard beveiliging). Voor TV kijken vind ik Windows Media Center sowieso het beste toe nu toe, zolang het niet digitaal is.

MIjn ervaring is dat alternatieve (met name gratis) Media Center software programma's moeilijk met HD DVD en Blu-ray om kunnen gaan. Hoe zit dat met XBMC? Is er software dat goed integreerd? Kan ik de codecs van Arcsoft instellen zodat het zonder teveel moeite werkt?

Ik wil in ieder geval niet gaan lopen kutten met XML configuratie bestanden, allerlei losse progjes in de startup van Windows moeten zetten, codec los installeren etc.

Door Tweakers user rb338, woensdag 8 juli 2009 09:47

Zou je niet nog ff een week wachten tot Windows 7 RTM uitkomt ipv nu de RC te installeren? ;)

Verder: 100% met je eens. WMC is ideaal, Arcsoft een prima aanvulling voor BD/HDDVD. Ik heb zelf nog geen BD-speler, maar bij m'n schoonouders ga ik volgende week hun media center upgraden naar Windows 7 en dan zorg ik er meteen voor dat ze BD's kunnen spelen (met Arcsoft dus) en dat de HD-kanalen (Ned 1/2/3 en Eurosport) goed werken met hun FireDTV en Ziggo. In Vista Media Center krijg ik met Eurosport HD namelijk de interlacing niet goed 'weg', m.a.w. als het beeld niet helemaal stilstaat, wordt het echt lelijk. Hopelijk in 7MC opgelost! :)

Heb een tijd geleden in de slaapkamer m'n media center een upgrade naar Windows 7 RC gegeven, in de huiskamer nog even bij Vista gebleven. Maar 7MC is inderdaad een stuk prettiger dan VMC! Dus volgende week ga ik aan de gang met RTM :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 juli 2009 09:49]


Door Tweakers user Magnetra, woensdag 8 juli 2009 10:26

@rb338
Windows 7 komt niet uit volgende week :+ . Dat is pas ergens in oktober.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 8 juli 2009 10:43

ik zweer bij; http://code.google.com/p/ps3mediaserver/ - draait via java op me linux server, maar werkt daardoor ook op win/mac etc.

Door Tweakers user qless, woensdag 8 juli 2009 11:19

Ik had ooit een htpc maar omdat hier digitaal opnemen onmogelijk is gemaakt (telenet) heb ik maar de htpc vervangen door een popcorn A-110, die speelt alles af zonder lawaai (ook streaming via LAN)

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 8 juli 2009 11:34

@qless,
Maar daar kan je wat moeilijker fysieke HD DVD's en blu-ray's in proppen ;) Ja ik heb bijna al me films legaal namelijk. En meestal als ik wat download, dan zijn het wat afleveringen van een serie ofzo. En dat zijn OF DVD iso's, x264 filmes of xvid. Mijn Media PC is voornamelijk DVD/HD DVD/Blu-ray speler met de mogelijkheid om MP3's en wat gedownloadde dingen te kunnen kijken.

Door Tweakers user SPee, woensdag 8 juli 2009 12:23

Ik blijf nu bij de streaming server + PS3.

Eerst geprobeerd met mijn oude PC als Media PC, maar die werkte niet goed. Hij bleef soms steken bij acties (niet bij films afspelen ;) ). Daardoor was de 'ervaring' met Media Portal en XMBC niet optimaal.
Met de PS3 heb ik geen problemen :)
Zeker met een goede media server is het een goede oplossing.
Direct films/muziek streamen vanaf je server gaat prima :)
En met TVersity en PS3 Mediaserver kun je zelfs je favoriete Internet streams bekijken met hetzelfde gemak :) (Alleen dáár heb ik nu met PS3ms problemen mee :X )

Door Tweakers user rb338, woensdag 8 juli 2009 12:52

@epic_fail: 13 juli gaat Windows 7 gold (RTM) en is hij dus te downloaden vanaf MSDN en de minder legale wegen.

Door Tweakers user fishtank, maandag 19 oktober 2009 15:14

Windows 7 Media Center is nu bijna beschikbaar. De leveranciers hebben deze reeds in hun aanbod opgenomen (zie o.a. TV0).

Ik moet zeggen dat Win7 een verademing is en vooral het opsplitsen van video en films is voor mij persoonlijk een grote plus.

Vraag is nu wanneer Microsoft zelf met zijn Movie database komt om metra-data aan te vullen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.