Upgrading Enterprise, Fase 1

Door Luuk1983 op woensdag 14 oktober 2009 20:47 - Reacties (14)
Categorie: Hardware, Views: 3.778

Inleiding
Mijn computer, genaamd 'Enterprise' is in de tussentijd alweer 2,5 jaar oud, En ondanks zijn (voor hardware begrippen) respectabele leeftijd is er nog geen enkele reden om een nieuwe computer te kopen. Met het oog op de nabije toekomst staan er echter wel een paar upgrades in de planning. In deze blog zal in de huidige configuratie bespreken en tevens fase 1 van de upgrades beschrijven en tegen welke problemen in aanloop.

The Enterprise
Mijn computers hebben allemaal namen van de schepen van Star Trek. Excelsior, Voyager, Defiant en zelfs Reliant zijn of waren in gebruik. Omdat mijn vaste en veelgebruikte PC altijd de meeste power heeft, was 'Enterprise' aan deze PC besteed.

De huidige hardware van Enterprise is als volgt:
- Intel Core 2 Duo E6600 @ 3.11GHz ipv 2.4GHz
- 4GB Kingston DDR2 PC6400 Cas 4 RAM
- NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB
- 1 x 36GB Western Digital Raptor
- 2 x 320GB Seagate Barracuda 7200.10's
- Sound Blaster X-Fi XtremeMusic

De enige upgrade die in die tijd gedaan is, is het uitbreiden van het geheugen van 2GB naar 4GB.

Deze hardware kostte 2,5 jaar geleden en whoppin' 1700 euro. Dit kwam vooral door de hoge hardware prijzen, zoals 380 euro voor de videokaart en 213 euro voor 2GB geheugen. Maar ondanks deze hoge prijzen kan Enterprise nog behoorlijk meekomen.

Nieuw of upgraden
Je bent Tweaker of je bent het niet. Er komen dagelijks vele berichten langs op tweakers met de mooiste hardware. Ergens jeukt het altijd wel om nieuwe hardware aan te schaffen. Echter, vanwege een verhuizing en bijbehorende kosten is het misschien niet zo handig om nu een compleet nieuwe PC te kopen. En daarbij, Enterprise voldoet eigenlijk nog zo goed, dat een nieuwe PC nog niet aan de orde is.

Mijn planning is om nog ongeveer 2 jaar met de PC te kunnen doen. En ondanks dat het allemaal nog best goed meekomt wil ik wel wat investeren om die 2 jaar te overbruggen.

Upgrade fasen
Omdat ik weinig zin heb om in 1 keer een hoop geld uit te geven zal de upgrade in een paar fasen plaats vinden.

Fase 1 zal het upgraden van de harddisks zijn.
Fase 2 zal het upgraden van de videokaart zijn.
Fase 3 zal het upgraden van de processor zijn.

Waarbij fase 2 en 3 ook omgedraaid kunnen worden of eventueel tegelijk gedaan kunnen worden als het uitkomt. Het upgraden van de processor zal het opwaarderen zijn naar een subtop quadcore processor die het moederbord nog ondersteund. De videokaart bekijk ik tegen die tijd wat er in de PC kan. Als ik op dit moment zou kopen, dan zou dat bijvoorbeeld de Radeon 5870 zijn.

Fase 1 - Hardware keuze
Fase 1 is in de tussentijd afgrond. Mijn 36GB raptor is eigenlijk vanaf het begin een doorn in het oog geweest. Natuurlijk was het handig om een aparte, snelle disk voor windows te hebben, maar in de praktijk had ik het niet nog een keer gekozen. 36GB bleek namelijk erg klein te zijn voor Windows Vista en alle programma's. Ik liep dus de hele tijd er tegenaan dat de schijf op een paar GB altijd vol zat. Tevens is het zo dat harddisks aan de buitenrand van de platter behoorlijk snel zijn en aan de binnenkant van de platter een stuk langzamer zijn. Omdat deze schijf slechts 36GB groot is, neemt de performance behoorlijk snel af. Ook is de schijf behoorlijk luidruchtig.

Omdat moderne 7200 toeren schijven behoorlijk veel sneller geworden zijn, met name door veel hogere datadichtheid, is mijn raptor eigenlijk overbodig. Enige echte voordeel die een 10.000 toeren schijf als de raptor heeft, is dat de seektimes behoorlijk snel zijn.

Ik wilde met een redelijk beperkt budget de schijven opwaarderen. De 36GB raptor moest dus sneuvelen, de 2 x 320GB disks die er in zaten waren nu gemixt RAID0 (200GB) en RAID1 (ook 200GB). Ik wilde deze disks helemaal omzetten naar 1 RAID1 disk van 320GB. De nieuwe schijven die er gingen komen moesten genoeg ruimte hebben voor een Windows partitie en voor games. Deze schijven gingen tevens in RAID0 draaien. Ik moest dus 2 schijven kopen.

Mijn keuze was gevallen op de Samsung Spinpoint F3 serie. Deze schijven hebben een 500GB platter, tegenover een 320GB platter van de F1 serie. Dit houdt in dat de datadichtheid behoorlijk hoger is en daardoor is de schijf sneller. Ondanks dat zowel de 500GB als de 1TB variant behoorlijk scherp geprijsd zijn (ongeveer 44 tegen ongeveer 66 euro) ben ik voor 2 keer de 500GB variant gegaan. 2 keer 1TB kost toch weer ongeveer 45 euro meer en ik heb 2TB ruimte absoluut niet nodig.

Fase 1 - Installatie
De installatie verloopt behoorlijk snel. Mijn CoolerMaster Mystique 631 is volledig schroefloos, dus de harddisks vervangen is een eitje. Daarna werd het tijd om de RAID partities te gaan aanmaken. En daar kwamen we meteen het eerste probleem tegen: tijdens het booten blijft de computer telkens een paar minuten op de RAID bios hangen voordat deze verder gaat. De RAID bios betreft hier een Intel Storage Matrix bios, de onboard RAID controller. Ik kon partities aanmaken en eigenlijk alles doen wat ik normaal ook doe, alleen moest ik tussendoor telkens een paar minuten wachten. Behoorlijk irritant in ieder geval!

Nieuwe harddisks ingebouwd

Ik heb een hoop dingen geprobeerd, maar niks leek te werken. Ik begon op internet een hoop berichten te lezen over problemen met de Samsung Spinpoints in RAID opstellingen. Ik begon het dus al benauwd te krijgen, aangezien ik weinig zin had om de HD's terug te gaan sturen naar Azerty. Ik had in de tussentijd Windows eens proberen te installeren en behalve dat het opstarten dus lang duurt door de RAID bios werkte eigenlijk alles wel prima. De schijven werden gewoon herkend en de snelheid was ook prima.

Op een gegeven moment las ik ergens een blogpost, die zo onwaarschijnlijk leek dat het het proberen waard was. Ik heb de computer opgestart en ben naar de BIOS gegaan. Dit duurde dus een aantal minuten, omdat ook eerste de RAID bios gepasseerd diende te worden. Ik heb in de BIOS de SATA mode op IDE gezet in plaats van RAID. Ik heb de computer opnieuw opgestart en ben meteen weer in de bios gegaan. Daar heb ik de SATA mode weer terug veranderd in RAID. En voila: alles werkt weer perfect. Zoiets verzin je gewoon niet. Maar goed, het werkt, dat is het belangrijkste. De RAID partities die ik eerder aangemaakt had waren nog prima in orde.

Testen
Het eerste wat opvalt, is dat ondanks dat de windows partitie van 1 raptor naar 2 losse schijven gegaan is, is dat de spinpoint f3's VERSCHRIKKELIJK stil zijn. Ik heb een behoorlijk stille computer vind ik zelf, met alleen maar temperatuur gestuurde 120mm fans, en daar moet ik moeite doen om de harddisk bij normaal omgevingsgeluid te horgen.

Ik heb tegens een HD Tune test gedraaid op de nieuwe RAID0 partitie en voor de vergelijking een test met de 320GB seagate's van 2,5 jaar oud in RAID1. Nou snap ik dat RAID0 sneller is, maar de verschillen zijn enorm:


Samsung's in RAID0


Seagates in RAID1

Er zitten een paar drops in de grafiek van de nieuwe RAID0 disks, maar dat komt omdat het nog een nieuwe installatie is waarbij die op de achtergrond nog vanalles aan het doen is. Ik draai binnenkort de test nog wel een keer.

Anyway, ik heb het idee dat dit een goede aankoop geweest is en absoluut bijdraagt aan een snellere computer. Begin volgend jaar ga ik bezig met de volgende fases.

Volgende: R2D2 in Star Trek (2009) 10-'09 R2D2 in Star Trek (2009)
Volgende: [Visual Studio 2008] TODO: comment 09-'09 [Visual Studio 2008] TODO: comment

Reacties


Door Tweakers user Goldman, woensdag 14 oktober 2009 21:03

Grappig, wat jij hebt gedaan zit ik al een tijdje mee in mijn hoofd. Ik wil eigenlijk alle disken eruit gooien en

2x 1TB raid 0
2x 1TB raid 1

gaan draaien. Jij hebt me denk ik net over de streep geholpen als ik zo'n hdd tune screen. Daar kan mijn raptor niet eens in de buurt van komen (74GB). Ik draai op het moment ook Windows Vista. En inderdaad, met 36GB kom je nergens. Leuk om te lezen. Ben benieuwd naar je volgende upgrade verhaal van Enterprise :)

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 14 oktober 2009 21:06

Blij je van dienst te kunnen zijn :) Bij de Samsung's heeft de 1TB versie heeft nog es het dubbele aantal cache van de 500GB versie. Die kunnen dus in een aantal gevallen nog sneller zijn dan deze 2 :)

Door Tweakers user mendel129, woensdag 14 oktober 2009 21:14

En op welke raid-controller draait dit goedje? :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 oktober 2009 21:14]


Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 14 oktober 2009 21:58

@mendel129:
Via de onboard chipset van mijn moederbord. De ICH8R southbridge heeft RAID0, RAID1, RAID5 en RAID10 mogelijkheden. Intel noemt dat de Intel Storage Matrix technologie. Uiteraard is het niet zo snel als een dedicated RAID controller, maar de resultaten zijn toch heel aardig.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 oktober 2009 21:58]


Door Tweakers user TrekDude101, woensdag 14 oktober 2009 22:43

Ha, ik ben op het moment eigenlijk precies andersom aan het upgraden, ik doe eerst videokaart + CPU, en dan de opslagruimte. Ik gebruik voorlopig gewoon nog een oud IDE 160GB harde schijf, aangezien ik alles toch op een server heb staan.

Al begint het toch wel nodig te worden om wat meer schijfruimte te creeren, ik heb nou ong. 1.950 van de 2.0TB vol zitten :P

Door Tweakers user [eNeRGy], donderdag 15 oktober 2009 08:45

Leuke servernamen, ik heb dezelfde naming scheme.
Namen die bij mij de afgelopen jaren langs gekomen zijn:
Archon*
Buran*
Concord
Corvus*
Gorkon*
Kirov*
Kyushu*
Malinche
Mekong*
Valiant
Venture*
Zhukov*

* is nog steeds in gebruik

Mijn managed switch is wat minder origneel, die heet DeepSpace9

Door Tweakers user TrekDude101, donderdag 15 oktober 2009 09:24

Mijn managed switch is wat minder origneel, die heet DeepSpace9
Haha, die is briljant gevonden vind ik, ik denk dat ik mijn hardware ook even een herdoop ga geven (als jullie het niet erg vinden :P)

Door Tweakers user nero355, donderdag 15 oktober 2009 10:37

Waarom upgrade je eigenlijk ?? Niks mis met dat systeem :)

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 15 oktober 2009 11:02

@nero355:
De harddisk upgrade ik, zoals ik al aangaf in het artikel, omdat mijn raptor traag, klein en luidruchtig is. Voor mij gevoel valt er in Vista een hoop snelheids winst te halen met een snelle harddisk. Vandaar deze upgrade.

Ik gaf ook aan dat ik nog 2 jaar met deze PC wil doen. In de huidige vorm gaat deze niet meer voldoen. Ik speel graag een spelletje en ik merk dat mijn 8800GTS 640MB nu toch wat achter begint te lopen. Op dit moment voldoet hij nog prima, vandaag dat deze upgrade nog niet persé nu plaats gaat vinden. Maar de nieuwe ATI kaarten bijvoorbeeld zijn gewoon 3 keer zo snel. Een mooi mogelijkheid om nog eens te upgraden. Hoe langer ik wacht, hoe groter het verschil wordt met mijn huidige kaart. Dus ik stel het daarom nog even uit.

Mijn moederbord is socket 775 en het is duidelijk dat daar niet veel nieuwe processors meer voor gaan uitkomen. Ik hoop dat ik over een tijdje nog eenmalig voor een leuk prijsje een behoorlijk snelle quad core CPU op de kop kan tikken voordat deze helemaal End Of Life zijn. Steeds meer moderne spellen maken gebruik van meer dan 2 cores. Deze upgrade lijkt me voor de komende tijd dan ook handig. Maar ook de snelheid van 1 losse core moet hoog genoeg liggen. Voor programma's en spellen die geen gebruik maken van een quadcore processor hebben meer aan een dual core 3.0GHz processor dan een quadcore 2.4GHz processor. Ik hoop dus dat de hoger geclockte quadcores nog een leuk prijsje krijgen voor ze eruit gaan.

De processor is de minst boeiende upgrade wat dat betreft. Mijn E6600 kan prima meekomen. De videokaart gaat wel een groot verschil maken. En qua harddisks heb ik absoluut geen spijt. Je hebt zeker gelijk dat het een prims systeem is, vandaar dat er niks compleet nieuws komt, maar gewoon een relatief kleine investering voor de komende periode.

Door Tweakers user DRaakje, donderdag 15 oktober 2009 11:17

Ik heb al 5 jaar nu schat ik 2xRaptor 36 gig in raid0, en ik ben eigenlijk aan het uitkijken naar een SSD disk, vermoed dat ik een 360gig Postville koop in januari na de eindejaarsbonus, maar, ik snap niet waarom jij niet voor een SSD bent gegaan?

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 15 oktober 2009 11:24

@DRaakje:
Voornamelijk de prijs. Vind die dingen nog veel te duur. En er mag wat mij betreft eerst nog een hoop aan die dingen ontwikkeld worden, verbeterd worden en daarna een stuk goedkoper gemaakt worden. Een SSD gaat nog wel een keer komen, maar voorlopig niet.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 15 oktober 2009 13:23

de prijs/grootte kwaliteit van ssd loopt natuurlijk nog een heel stuk achter...
Ook zul je niet echt verschil ondervinden (dus niet benchmarks waaruit een 10% snelheidsverschil gemeten wordt, want dat is niet merkbaar als gebruiker) tussen een SSD en twee snelle moderne harde schijven in RAID-0... Als ik naar dat grafiekje kijk doet deze opstelling niet echt veel onder aan een SSD...
maarre dit is erg interessant, ik neem nog geen afstand van mijn 300gig raptor maar ik zou dus zo nog een tweede 500 gig kunnen koppelen aan mijn data-schijf :D

Door Tweakers user Miglow, donderdag 15 oktober 2009 13:39

@TIGER79: Wel eens met een SSD gewerkt? De toegangstijden zijn bruut veel sneller. Access-time's bijna 0 (afgezet tegen 13ms met een HDD) en transferrates die vergelijkbaar zijn met de bovengenoemde RAID-0 configuratie maken dat je systeem wel veel sneller kan en zal reageren. Met Intel SSD's of de OCZ Vertex (Turbo) zul je ook weinig last hebben van het kleine bestanden probleem.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 15 oktober 2009 20:50

Ik ben inderdaad wel nieuwsgierig of je het echt gaat merken, een SSD. Vooral Windows zou, vanwege de vele kleine fileoperations, veel baat moeten hebben bij een schijf met een hele kleine seektime, zoals een SSD.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.