Microsoft: OEM illegaal voor consument

Door Luuk1983 op woensdag 28 oktober 2009 14:28 - Reacties (36)
Categorie: Software, Views: 7.891

Ik las een artikel op nu.nl met betrekking tot Windows 7. In het kort komt het er volgens Microsoft erop neer dat je als consument ALTIJD illegaal bezig bent als je een OEM versie van Windows koopt. Microsoft beschouwd consumenten (ookal bouw je je eigen computer) niet als computerbouwer. Dus als je een OEM versie van Windows in de winkel koopt en je gebruikt deze ben je volgens Microsoft net zo illegaal bezig als dat je Windows download. Voor het complete artikel zie hier:

http://www.nu.nl/internet...n-windows-7-verkocht.html

Ik vind dit echt te gek voor woorden. De reden waarom OEM versies een stuk goedkoper zijn, is omdat je geen support van Microsoft hoef te verwachten. Deze support schuift namelijk door naar de systeembouwer. Ik kies er bewust voor om minder geld aan Windows uit te geven, omdat ik deze support helemaal niet nodig heb en ik beschouw mezelf gewoon als systeembouwer als ik een OEM licentie koop bij een nieuwe PC die ik zelf in elkaar zet.

Natuurlijk is het zo dat Microsoft op geen enkele manier kan detecteren of je je windows zelf gekocht en geinstalleerd hebt of niet. Je key zal gewoon werken je krijgt verder geen problemen met updates en dergelijke. Maar toch voelt het heel erg verkeerd als je gewoon betaald hebt voor Windows dat je nog steeds illegaal bezig bent.

Oh ik snap prima dat het uiteindelijk gewoon om geld draait. De consument moet natuurlijk retail versies kopen zodat er meer winst behaald wordt. Het is zelfs zo dat Microsoft de bedoeling heeft om alle OEM versies uit webshops te halen.

Ik heb Vista Ultimate OEM gekocht bij mijn nieuwe PC 2,5 jaar geleden, omdat ik legaal wilde doen. Omdat ik 150 euro voor een besturingssysteem dat je dagelijks gebruikt niet overdreven duur vond. Ik weiger echter 400 a 500 euro voor Windows te betalen. Het is wat mij betreft een prima OS en nog best betaalbaar qua OEM versies, maar de retail versies zijn me echt veel te duur. En als ik dan toch illegaal bezig ben als ik OEM koop, kan ik net zo goed een leuke torrent downloaden en het geld uitsparen voor een paar leuke spellen. Dan neem ik de strijd tegen WGA die een paar keer per jaar de kop opsteekt misschien wel voor lief.

Al met al, een hele slechte zet van Microsoft wat mij betreft.

Volgende: [C#] Error na Response.Redirect 11-'09 [C#] Error na Response.Redirect
Volgende: Verschillen Windows 7 versies 10-'09 Verschillen Windows 7 versies

Reacties


Door Tweakers user Cruz, woensdag 28 oktober 2009 14:40

Daarnaast, welke Tweakert neemt nu contact op met MS voor support? Daar heb je google toch voor, en als zelfs dat niet lukt Ubuntu :P

Door Tweakers user Strawberry_1985, woensdag 28 oktober 2009 14:44

Draait het er niet om om dat sommige consumenten onbewust een versie gekocht hebben zonder support?

Door Tweakers user RobIII, woensdag 28 oktober 2009 14:47

Al met al, een hele slechte zet van Microsoft wat mij betreft.
Het is al sinds jaar en dag (nog van voor Windows 95) zo. Om daar nu nog over te beginnen is wat rijkelijk laat :P

Door Tweakers user Rhapsody, woensdag 28 oktober 2009 14:48

€ 400-500 euro? http://tweakers.net/price...software-en-supplies.html


Microsoft geeft zelf ook aan dat de regels onduidelijk zijn. Voor mij heeft het geen gevolgen, maar de consument is in deze niet fout geweest.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 28 oktober 2009 14:57

@Cruz:
jup dat is het hele probleem: daarom wil ik OEM kopen, omdat ik die support toch niet nodig heb

@Strawberry_1985:
Misschien wel, van de andere kant, als je je niet gaat afvragen waarom je een versie van 200 euro hebt en een versie van 80 euro en als je niet weet wat OEM betekent is het misschien niet echt handig om zelf alles los te gaan kopen, maar om voor een echte OEM machine te gaan. Daarnaast gaat het in het artikel erom dat webshops sowieso geen OEM licenties zouden mogen verkopen en dat consumenten die zelf hun PC bouwen per definitie geen OEM bouwer zijn.

@RobIII:
Dat is niet waar, in het artikel staat dat deze wijziging ongeveer 2 jaar geleden ingevoerd is. Nog steeds wel laat om er nu over te beginnen, maar het is nu actueel.

@Rhapsody:
Ok, misschien wat overdreven, maar Vista Ultimate OEM kostte bij introductie 160 euro. De retail versie was toen iets van 400 euro.

Door Tweakers user Cid Highwind, woensdag 28 oktober 2009 14:58

Ik denk dat het rechtstechnisch nog wel eens héél anders in elkaar zou kunnen zitten. Microsoft kan zeggen wat het wil over illegaliteit, maar dat wordt nog altijd door de wet bepaald. Als jij gewoon een product koopt, de DVD met Windows 7 in dit geval, dan moet dat toch gewoon kunnen? Dat er ná de koop pas beperkingen in een EULA worden vertoond valt gewoon onder een shrinkwrap license, iets wat simpelweg niet geldig is. De koop is immers al voltrokken zonder dat daar de beperkende voorwaarden werden gesteld.

De enige overtreding die hier mogelijk is gemaakt is contractbreuk tussen de winkelier en Microsoft, maar daar staat de consument toch zeker gewoon buiten?

Door Tweakers user RobIII, woensdag 28 oktober 2009 15:06

@RobIII:
Dat is niet waar, in het artikel staat dat deze wijziging ongeveer 2 jaar geleden ingevoerd is. Nog steeds wel laat om er nu over te beginnen, maar het is nu actueel.
OEM's zijn al sinds dag 1 alleen bedoeld voor, *tromroffel*, OEM's. Vroeger kon je ze nog krijgen door er een muis bij te kopen ofzo maar die truuk geldt al jaren niet meer.

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 oktober 2009 15:06]


Door Tweakers user bobwarley, woensdag 28 oktober 2009 15:06

Tja ik zei nog zo: Windows 7 is voor de consument gewoon duur. Maar nee allerlei bla bla op Tweakers dat OEM goedkoop en ook legaal voor de consument was. Nou zie je het zelf. Je mag als consument (zonder nieuwe PC) dus geen OEM hebben, maar je moet retail kopen. En dan wordt ie wel een stukkie duurder ;) maar ik ben blji met me Surfspot die is wel helemaal legaal en goedkoop hehe.

Welcome to the real world. Soms zijn dingen niet zoals jij wilt dat ze zijn..Het is hun product..zij bepalen. Veel plezier met je OEM waar je dus illegaal mee handelt :D

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 oktober 2009 15:08]


Door Tweakers user 90710, woensdag 28 oktober 2009 15:07

Idd zodra je een DVD + installatie code in de winkel koopt mag je er als consument van uit gaan dat dit een legale versie is.

Door Tweakers user TrekDude101, woensdag 28 oktober 2009 15:11

Als OEM's dus illegaal zijn voor consumenten, wat doet het dan uberhaupt in (web)shops? Dan zou Microsoft die OEM licenties toch ook moeilijk aan winkels kunnen verkopen? Of verwachten ze dat Dell even bij een webshop zijn licenties besteld?

Verder vindt ik het ook nergens op slaan natuurlijk, al kan ik misschien nog wel begrip tonen met betrekking tot de gewone consument, die wil de nieuwe Windows kopen, en ziet dan twee versies, één voor 80, en één voor 180 (ofzo?), dan kiest die consument natuurlijk de 80 euro versie, en gaat vervolgens bij problemen de support van Microsoft bellen, terwijl ze hier helemaal geen recht op hebben. Ik denk dat Microsoft hier een stokje voor wil steken, zij willen gewoon dat mensen die er niks van snappen, de retailversie kopen.

Door Tweakers user vanaalten, woensdag 28 oktober 2009 15:24

Dat Microsoft ons niet als systeembouwer ziet betekent nog niet dat de wet ons niet als systeembouwer ziet.

Microsoft is niet degene die bepaald of we illegaal bezig zijn. Ze kunnen ons er hooguit van beschuldigen, rechtszaak opstarten en de rechter laten bepalen wie er illegaal is.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 28 oktober 2009 15:25

OEMs aan zich zijn altijd eigenlijk illegaal geweest. OEMs komen bij de leverancier toe in pakketten van 1 of meer licenties en deze pakketten kunnen wel worden doorverkocht dacht ik waardoor een thuisgebruiker wel een OEM kan nemen.
De reden waarom OEM versies een stuk goedkoper zijn, is omdat je geen support van Microsoft hoef te verwachten
OEMs zijn nog om een andere reden goedkoper. Er zitten ook enkele beperkingen op. Zo zit een OEM vast aan 1 bepaalde PC en kan je er geen upgrade op installeren.
.
En als ik dan toch illegaal bezig ben als ik OEM koop, kan ik net zo goed een leuke torrent downloaden
Hier ga ik nu niet mee akkoord. Zelfs al is een OEM illegaal, het heeft nog altijd voordelen zoals een correct geactiveerde Windows en het zonder probleem updaten van die installatie.

MS heeft altijd een gedoogbeleid gevoerd. Liever een OEM dan een illegaal gedownloade versie, en ook voor de consument is het uiteindelijk beter.

Door Tweakers user Faust, woensdag 28 oktober 2009 15:25

"Wat windows normaal kost, dus zonder oem-frauderingen, is in de honderden euro's."

Ik spreek altijd de waarheid, zelfs als ik lieg ;)

Door Tweakers user devhouse, woensdag 28 oktober 2009 15:27

Dus als ik goed begrijp, kan ik gewoon zonder problemen de oem-versie kopen voor mijn jaar oude pc?

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 oktober 2009 15:27]


Door Tweakers user 90710, woensdag 28 oktober 2009 15:31

Ja. MS kan niet zien wie je PC gemaakt heeft, zelfs niet met een OEM versie. Dus kunnen ze ook niet zien of je OEM versie wel "legaal" is.

Door Tweakers user devhouse, woensdag 28 oktober 2009 15:32

Ok, dat is mooi, dat scheelt je echt zowat 90 euro's:)

Door Tweakers user CaDje, woensdag 28 oktober 2009 15:33

Als OEM's dus illegaal zijn voor consumenten, wat doet het dan uberhaupt in (web)shops? Dan zou Microsoft die OEM licenties toch ook moeilijk aan winkels kunnen verkopen? Of verwachten ze dat Dell even bij een webshop zijn licenties besteld?
Webshops verkopen veelal ook laptops en complete pc's. Dus zij mogen bij de complete pc een losse OEM licentie mee verkopen.

De webshops zouden dus eigenlijk een OEM versie kunnen aanbieden icm een pc, waarbij je nu dus de OEM versie los kunt kopen.

Verder is het zo dat je een retail versie kunt gebruiken op meerdere pc's (niet tegelijk, maar als je bijv. een nieuwe pc koopt).

Door Tweakers user 90710, woensdag 28 oktober 2009 15:33

Meer zelfs als je voor Ultimate gaat ;)

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 28 oktober 2009 15:34

@vanaalten:
Ik vraag me sowieso af of de wet er uberhaupt iets over zegt. Feit blijft natuurlijk wel dat er een EULA bij het product zit wat je moet accepteren voordat je het mag gebruiken. Als daaruit blijkt dat je als consument geen OEM mag gebruiken, dan LIJKT me dat vrij duidelijk. Maar ik ben geen jurist, I could be wrong ;)

@Blokker_1999:
Inderdaad, er zitten nog wat meer beperkingen aan een OEM licentie.

@Faust
LOL! Daar heb ik inderdaad wel es een keer een opmerking over gemaakt bij 1 van de Windows 7 nieuwsberichten waar je dat had neergezet :P I owe you an apology ;)

@tom.keim:
In de praktijk kan dat inderdaad prima. Alleen volgens Microsoft ben je dan sowieso illegaal bezig. Maar het zal allemaal prima werken en activeren.

Door Tweakers user Wortelsoep, woensdag 28 oktober 2009 15:37

Wat een onzin dat het "te gek voor woorden" of "tegen de wet" zou zijn. De leverancier bepaalt dat zijn product alleen door partij X en Y gebruikt mag worden en dat het anders illegaal is. Daar heeft MS zo zijn redenen voor en het is gewoon een rechtsgeldige bepaling. Als consument dien je gewoon een retailversie te kopen. Het is slikken of stikken, en als het je niet bevalt gebruik je toch lekker Linux.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 28 oktober 2009 15:40

@Wilko:
Tegen de wet is het volgens mij niet. Ik vind het wel te gek voor woorden. Natuurlijk mogen ze zelf bepalen wat ze met hun product doen en welke voorwaarden ze scheppen. Echter, als ik gedwongen wordt een retail licentie te kopen dan vergroot dat de kans dat ik alternatieven ga zoeken. Het is dat ik spellen speel, anders was ik al lang voor Linux gegaan. Ik heb geen support nodig en ik vind het prima voor elke nieuwe PC een nieuwe licentie te kopen, dus OEM is prima voor mij. Nu zou ik gedwongen worden om meer te betalen voor dingen die ik niet gebruiken. Nogmaals: dat is de keus van Microsoft en dat kunnen ze ook doen, maar dan moeten ze niet raar opkijken als ik of andere mensen OF niet gaan betalen voor Windows of weglopen naar een ander OS.

En daarmee zeg ik niet dat ik Microsoft niet begrijp, maar vanuit mijn oogpunt is het gewoon stom.

Door Tweakers user Vorlon, woensdag 28 oktober 2009 15:48

Bedoelen ze hier niet DSP packs ipv OEM? Toen Vista net uit was heeft Microsoft volgens mij die koppeling van DSP met een hardware artikel juist weggehaald. Met als tegenprestatie dat de echte OEM's geen OEM los meer aan klanten gingen verkopen.

Een DSP pack is een OEM maar dan zonder een specifieke OEM naam erop. Die zijn volgens mij wel bedoelt voor thuisbouwers.

Door Tweakers user Silent7, woensdag 28 oktober 2009 16:43

Over de wet, ik dacht dat de EULA gewoon niet geldig is in NL, je krijgt het pas onder ogen als je product gekocht hebt, uit de verpakking hebt gehaald en gaat gebruiken en dat mag niet. Als MS wil dat de EULA geldig is in NL dan moet iedere klant voor aanschaf de EULA krijgen, de mogelijk te lezen en tekenen voor akkoord.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 28 oktober 2009 17:38

In Nederland is het toch zo dat ieder persoon zichzelf een computerbouwer mag noemen? Een zogenaamd vrij beroep, zoals fotograaf e.d., iedereen mag zich zo noemen om dat je daar in Nederland geen diploma's e.d. voor nodig hebt om het beroepsmatig uit te oefenen. Ik dacht dat dit een van de voornaamste redenen was/is waarom OEM gewoon los verkocht mag worden in Nederland, want iedere gek kan/mag zich computerbouwer noemen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 oktober 2009 17:43]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 28 oktober 2009 17:44

Silent7, correct, maar je hebt als klant wel degelijk de mogelijkheid om de EULA op voorhand te lezen. Zo is deze onder andere te vinden op het internet alsook op aanvraag verkrijgbaar bij Microsoft. Daarnaast geloof ik dat in de EULA van de retail versie ook is opgenomen dat bij het niet akkoord gaan met de EULA de consument het recht heeft om het product te retourneren en zijn aankoopbedrag terug te vragen.

Vorlon, DSP packages zijn idd de pakketen die in feite als OEM aan consumenten verkocht kunnen worden. Het verschil tussen OEM en DSP is dat een OEM pakket normaalgezien komt met het logo en de benaming van de OEM en deze worden ook in grote volumes (en dus met extra korting) verkocht.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 28 oktober 2009 18:11

vroeger kocht je een OEM bij een muis om hem te mogen kopen ja, toen is echter het een en ander veranderd....

ik denk ook niet dat MS het recht heeft om bepaalde rechtspersonen uit te sluiten van OEM-schap.... kortom als ik een systeembouwer wil zijn dan ben ik dat... en ik denk dat nelie het NOOIT zal toestaan - dat MS die defenities aanpast...

zelfs als dat binnen de huidige wet well zou kunnen...

Door Tweakers user mae-t.net, woensdag 28 oktober 2009 19:51

Even een open deur... Jij zegt: prijsverhoging leidt tot gewarezzde versies. Maar niet iedereen wil alles altijd maar illegaal. Het zou ook zomaar kunnen dat MS simpelweg marktaandeel gaat verliezen.

Door Tweakers user golfdiesel, woensdag 28 oktober 2009 22:20

Waarom kan je dan bij heel veel webshops een OEM versie kopen zonder gezeur?
Ik zie net als een aantal andere posters een OEM versie gewoon als een versie zonder support waardoor deze goedkoper is.

MS kan heel veel roepen, maar ze kunnen dit nooit hard maken.

Ze hebben het in Duitsland ook geprobeerd en daar heeft het hoogste gerechtshof een aantal jaren geleden bepaald dat je als consument gewoon een OEM versie mag kopen en gebruiken. Bedrijven mogen de bij PC's meegeleverde OEM licenties van bijvoorbeeld Dell of HP gewoon doorverkopen als ze zelf een volume licence hebben.
Je koopt via inet een HP licentie en je installeert Windows waarna je Microsoft belt voor een aktivatiecode.

Mag MS mij uitleggen waarom het in NL niet zou mogen...


Door Tweakers user Vorlon, donderdag 29 oktober 2009 08:39

Weet iemand trouwens hoeveel support je van Microsoft krijgt bij een retail pakket? In mijn herinnering was dat namelijk ook heel erg weinig.

Door Tweakers user Krisp, donderdag 29 oktober 2009 08:44

Volgens mij vergeet Microsoft dat Windows Vista helemaal niet meer wordt verkocht op het moment dat mensen echt 400 euro neer moeten leggen voor een upgrade van het OS. Ik vraag me ook af of het echt zo is dat mensen naar MIcrosoft bellen voor een vraag: ik ken er maar bizar weinig.

Op deze manier snijdt MS zich behoorlijk in de vingers: zo komt een Mac of Linux-pc snel binnen handbereik, aangezien een Mac dan opeens goedkoper is. :P

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 29 oktober 2009 10:24

golfdiesel, duitsland is nederland niet.

Door Tweakers user 90710, donderdag 29 oktober 2009 10:30

Blokker_1999, Duitsland is Europa. Nederland is Europa. Het zal niet verstandig zijn als MS zich daarop verkijkt.

Door Tweakers user golfdiesel, donderdag 29 oktober 2009 18:08

@Blokker_1999
Klopt helemaal dat Duitsland niet Nederland is, maar het is natuurlijk wel vreemd dat in ons verenigde Europa er twee zo heel verschillende stellingen ingenomen worden door MS.

Ik heb ook een OEM versie van Windows 7 gekocht, dit is de eerste Windows die ik gekocht heb en niet via andere circuits heb bemachtigd.
Ik heb de support van MS niet nodig en dan gaan ze zeggen dat ik nu net zo illegaal bezig ben als iemand die het gedownload heeft... Nou lekker MS, ik zal nog eens een keer m'n zuur verdiende geld aan jullie uitgeven!

Door Tweakers user JJ Le Funk, vrijdag 30 oktober 2009 09:56

de OEM versie is bestemd voor een andere doelgroep. Maar omdat de key van de OEM als legaal wordt geïdentificeerd door Microsoft heb je als gebruiker daarvan geen risico op WGA (Window Genuine Advantage) problemen.

Dan geldt het principe: de gelegenheid maakt de dief.
Je zal er nooit op gepakt worden, ga je dan meer betalen voor de licentie die je eigenlijk toekomt als consument?

Off topic: door innovatieve reuzen als Google kan je er op wachten dat een OS in de toekomst gratis verkrijgbaar is omdat marktaandeel het enige is wat nog telt.

Door Tweakers user 90710, vrijdag 30 oktober 2009 20:45

Linux is al gratis verkrijgbaar... kijk maar 'ns op www.ubuntu.com Ze sturen je zelfs gratis een CD op ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.