XBox360 vs PS3: fanboy heaven

Door Luuk1983 op vrijdag 13 november 2009 13:59 - Reacties (17)
Categorie: Overige toelie, Views: 4.719

Fanboys. Mensen met een bepaalde afwijking die ervoor zorgt dat zodra je iets verkeerds tegen ze zegt over een bepaald object er een knopje on hun hoofd omgaat. Een knopje dat ervoor zorgt dat alle realiteitszin in één klap uitgeschakeld wordt en dat alle opmerkingen die IETS positiefs zeggen over een concurrerend product als een aanval gezien wordt. Het grappig is dat vooral fanboys tegenstanders van 'hun' product door hen zelf als fanboys uitgemaakt worden.

De meest voorkomende en meest heftige flamewars komen naar boven bij het onderwerp 'besturingssysteem'. Ik kan uren met een bak popcorn op schoot 3 mensen aanhoren waarvan er één zweert bij Windows, één zweert bij Linux en er één zweert bij de Mac. En ik zit er dan als lachende vierde bij.
Een goede tweede is natuurlijk het gevecht om de 'beste' console. De Wii verkoopt sowieso goed, die valt meestal buiten de boot, aangezien iedereen het er wel over eens is dat de Wii erg goed is, maar vaak erbij wordt gekocht ipv als vervanger van de PS3 of XBox360. Lees voor de gein de reacties op het bericht dat Microsoft 10 miljoen XBoxen verkocht heeft in de EMEA regio: nieuws: Microsoft verkoopt 10 miljoen Xbox 360's in EMEA-regio. Hardstikke lache toch? De ene partij grijpt dit bericht aan om te zeggen: zie nou wel, de XBox is hartstikke goed! En andere grijpen weer naar cijfers om aan te tonen dat de PS3 nu beter verkoopt en dat die de XBox nog wel gaat inhalen qua verkoop aantallen. Er wordt ook beweerd dat de XBox 360 'de winnaar is' van deze generatie. Leuk hoe je gegevens op meerdere manier kunt interpreteren. Je hebt leugens, grove leugens en statistieken...

Winnaar? Winnaar qua wat? Verkochte aantallen? Maakt je dat een winnaar? Ik denk dat de term 'winnaar' beter gedefinieerd moet worden. Het aantal verkochte consoles is natuurlijk een goede leidraad als de verschillen enorm zijn.Als bedrijf A en 10 verkoopt en bedrijf B 3000, dan kan je het best over een winnaar hebben denk ik zo. Is de Wii dan eigenlijk niet al lang de winnaar? Oh ja, vergeten, de strijd gaat eigenlijk tussen de XBox360 en de PS3. Om 1 of andere reden blijft, zoals ik al eerder zei, de Wii een beetje buiten beeld. Maar om nou een winnaar tussen de XBox en de PS3 uit te roepen... Deze 'generatie' is sowieso nog niet voorbij. Maar wanneer ben je dan een winnaar?

Ik denk echter dat het aantal verkochte spellen en de winst die gehaald wordt in de looptijd van de console vele belangrijkere factoren zijn. Wat dat betreft verwacht ik qua verkoopaantal in ieder geval geen 'winnaar' tussen Sony en Microsoft in traditionele zin deze generatie te vinden is. Allebei zijn gewoon erg goede consoles met hun voor en tegens. En allebei verkopen ze prima. De ene heeft weer een snellere processor, de ander heeft weer een snellere videokaart. De ene heeft blu-ray, de anders is door gebrek daaraan weer goedkoper te verkopen.

De XBox360 is altijd goedkoper geweest om te produceren dan de PS3. Desalniettemin is het zo dat op elke XBox360 in het begin verlies gemaakt is. De PS3 is altijd redelijk duur geweest, vanwege de blu-ray support. Een pittige gok van Sony. De PS3 was dan ook een stuk duurder met de launch, wat een hoop mensen afgeschrikt heeft. En zelfs met die hoge prijs waren de verliezen per PS3 aanzienlijk. Maar toen de XBox360's en-masse faalden heeft Microsoft weer veel geld in support en vervanging moeten stoppen. Dat falen was weer een gevolg van een snelle launch om de PS3 voor te zijn om op de markt te verschijnen. Door deze vroege launch heeft Microsoft een tijdje zonder concurrentie XBox-en kunnen verkopen. Zoals ik al zei: voor- en nadelen. Ik kan hier niet duidelijk een winnaar aanwijzen wat dat betreft.

Beiden consoles hebben een online netwerk. Vele beschouwen XBox Live als een geweldige netwerkomgeving. Kost waarschijnlijk behoorlijk wat onderhoud, maar door de touwtjes stevig in handen te houden garandeert Microsoft de stabiliteit en kwaliteit. Het PSN is wat vrijer en daardoor misschien net wat minder robuust. Maar het kost waarschijnlijk ook minder om te onderhouden. Microsoft vraagt geld voor zijn XBox live gold abonnement, die de (vermoedelijk) hogere kosten van de dienst weer compenseert. Werken beide diensten goed? Ja. Maakt het uiteindelijk nog wat uit als je lekker online wil gaan gamen welke dienst je hebt? Niet echt volgens mij. Wederom geen winnaar.

Spellen maken waarschijnlijk een doorslag. Exclusive titles kunnen iemand over de streep te trekken om 1 van de twee consoles te kopen. Het vervelende is dat als er exclusives op beiden consoles zijn dat je ze eigenlijk allebei moet hebben om te kunnen spelen.

De enige reden waarom er twee verschillende consoles zijn is omdat er twee concurrerende bedrijven zijn die allebei zoveel mogelijk geld willen verdienen. Laten we eerlijk wezen: wat zijn nou netto uiteindelijk de verschillen? Wat subtiele verschillen die uiteindelijk tijdens het spelen van een game weinig uitmaken. De enige reden waarom het goed is dat er twee verschillende consoles zijn, is concurrentie. Lagere prijzen en innovatie drang om zo de klant te lokken. Hoewel het natuurlijk wel ideaal zou zijn om de processor, de blu-ray drive en de harddisk van de PS3, de videochip van de XBox en XBox Live samen te voegen tot 1 super console waarbij de controllers van beiden op werken.

Fanboys hebben allebei gelijk wat dat betreft. Ze hebben met recht redenen om trots te zijn op 'hun' apparaat en dat mag soms ook best gezegd worden. Maar ze moeten ook kritisch zijn. Anderen kunnen namelijk OOK goede ideeën hebben. Windows 7 lijkt meer dan ooit op Mac OS X. Is dat een probleem? Nee Microsoft ziet ook in dat mensen tevreden zijn met de interface van Mac OS X. Hoeveel groter compliment kan je geven aan de Mac door dat soort dingen over te nemen? En het is echt niet alleen Microsoft dat dingen overneemt van anderen. Sowieso heeft Mac de dock eigenlijk weer van Windows 1.0 volgens deze site: http://bharatverma.in/mac-dock-copied-from-windows/ ;) Maar goed, zo kan je bezig blijven he!

Laten we dus gewoon zo objectief mogelijk naar producten blijven kijken en keuzes maken op relationele beslissingen. En als de beslissing niet rationeel is, laten we dan in ieder geval rekening houden met mensen die een andere mening hebben.

Mij maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik speel lekker spellen op de PC. Op Windows natuurlijk. Want Windows is uiteraard veel beter dan alle anderen OS-en ;)

Volgende: Onverklaarbare game problemen 11-'09 Onverklaarbare game problemen
Volgende: Brutes: zinloos verslavend spel 11-'09 Brutes: zinloos verslavend spel

Reacties


Door Tweakers user Praetextatus, vrijdag 13 november 2009 14:46

Windows 7 schopt kont !!!! ;)

Nee ff serieus, zulke mensen heb je altijd en hoort er ook gewoon bij denk ik. Elk persoon heeft bepaalde voorkeuren en sommigen geven daar iets te enthausiast hun mening over. Zit van nature genetisch in de mens dus denk ik :D


Door Tweakers user TrekDude101, vrijdag 13 november 2009 14:59

Tsja, het zou eigenlijk wel ideaal zijn inderdaad als er gewoon één console is, geen problemen meer met slechte ports, exclusives en meer publiek online, waardoor je weer makkelijker online kan gamen.

Vaak wordt dan weer gezegd dat dit niet kan, aangezien die éne console veel te duur zou worden, omdat er geen concurrentie meer is. Maar zou dat wel zo zijn? Je hebt dan nog steeds te maken met vraag en aanbod, waardoor vanzelf een prijs bepaald wordt. Die prijs zal vast wel hoger liggen dan een prijs die door concurrentie bepaald wordt, maar dat heeft ook weer voordelen. De initiele aanschafprijs zal dan wat hoger liggen, maar daardoor hoeft de fabrikant niet met verliezen consoles te verkopen, wat over een langere periode zorgt voor een stabieler platform, en dus een langer te gebruiken console.

Ik denk wel dat men met één console de prijzen van de games omlaag zou kunnen brengen, aangezien de consolefabrikant games gebruikt om weer winst te maken op die console, hoe minder ze bijbetalen per console, hoe minder geld ze nodig hebben van games om nog een leuke winst te maken. Ook krijg je dan meer concurrentie tussen game-developers en uitgevers, waardoor zij onderling wat meer de prijzen zullen moeten aanpassen aan hun concurrenten.

Eén groot voordeel imho is dan dat de game-developers zich meer kunnen focussen op het echte maken van een game, in plaats van steeds rekening houden met bepaalde features die niet op console 1 zitten, en wel op console 2. Dit zou dan de games zelf ten goede komen, met waarschijnlijk betere graphics.

(natuurlijk is dit allemaal speculatie, het kan immers net zo goed zijn dat één consolefabrikant in de ogen van de regering en dergelijke gezien wordt als een monopoliepositie, en zal dat dus niet een ideale situatie zijn voor een bedrijf)

En om nog even wat te zeggen op het gebied van fanboys:

Ik ben zelf (helaas) ook een fanboy, maar dan wel een passieve :P Als ik bijvoorbeeld met een groepje mensen aan het praten ben, en ééntje begint bijvoorbeeld over hoeveel beter zijn Xbox is ten opzichte van een PS3, en dan allerlei domme dingen gaat zeggen over PS3's , dan kan ik heel moeilijk mijn mond houden :P Maar ik ga het niet beginnen, ik ga niet mensen uitlokken met flames en dergelijke.

wauw, dit is volgens mij m'n langste post tot nu toe :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 november 2009 14:59]


Door Tweakers user truegrit, vrijdag 13 november 2009 15:03

De ergste vind ik nog wel de browserdiscussies. Elke keer als er een nieuwsbericht over een browser verschijnt op tweakers.net vind de helft van de reageerders het nodig te vertellen dat ze die andere browser toch beter vinden. Op zich niet eens zo erg, ware het niet dat de gevoerde argumentatie vaak van geen kanten klopt.

Door Tweakers user Worran, vrijdag 13 november 2009 15:32

ach die mensen hebben niets beter te doen ,ik vraag me dan ook af welke levens die mensen hebben, volgens mij zijn het of

30ers ,die totaal mislukt zijn

of 12 jarige kleuters

ik kan me anders niet voorstellen waarom een normaal denkend mens zich druk gaat maken welke console beter of slechter is , en eigenlijk interesseert dat ook helemaal niemand iets

Door Tweakers user MtC, vrijdag 13 november 2009 15:36

vlamgevechten zuigen. sneeuwbalgevechten zijn veel leuker :p

Maar serieus, flamewars zijn idd zo triest dat ik amper nog berichten lees die een hoge flamewargevoeligheidsfactor hebben.

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 13 november 2009 15:46

njah als het om consoles gaat hou je rekening met die twee "doelgroepen"... maar het geldt natuurlijk voor meerdere dingen, van auto's (en dan vallen natuurlijk die 12-jarigen af :P ) tot voetbalclubs...
volgens mij is het gewoon of een kwestie van betweterij (ik weet het echt wel beter en dat zal ik van de daken roepen ook) of bij verbruiksartikelen is het vaak naar mijn mening een stukje onzekerheid...
Oftewel heb je wel de beste console gekocht ? Je hebt er dik voor betaald maar heb je ook het beste ? Want laten we niet vergeten wat onze hedendaagse maatschappij in je hoofd timmert : je bent alleen het beste waard ! Merkkleding, ipod, vette lcd tv ! Ik heb tot voor kort in een achterstandswijk geleefd maar je zag dan nog die mensen in de uitkering rondlopen met hun typische witte oordopjes, Gaastra truien en jassen en natuurlijk de gepimpte wagens ;)
Najah hele verhaal maar hopelijk toch nog een interessante blik om ff over na te denken :P

Door Tweakers user bobwarley, vrijdag 13 november 2009 16:00

Ben je mij aan het kopieeren? :p

Random Bits: Fanboys nemen de FP en GOT over

Goed stukje overigens van je!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 november 2009 16:00]Door Tweakers user Starck, vrijdag 13 november 2009 16:15

Ik kan ook heel hard lachen om deze hele war tussen xbox en playstation..... O-)


En dan vooral om de mensen die playstation beter vinden :+ .......


;)

Door Tweakers user Rincewind, vrijdag 13 november 2009 16:26

Leuke blogpost. Ik kan me helemaal vinden in je verhaal. In mijn opinie is er geen 'betere' console en moet je uitgaan van de content die er te krijgen is voor die console. En dan wordt de keuze voor de console vanzelf bepaald...

Door Tweakers user Ge0force, vrijdag 13 november 2009 16:53

Leuke Blog. Soms merk ik zelf dat ik het opneem voor de PS3, omdat die console mijn persoonlijke voorkeur geniet wegens het gamesaanbod en de gratis mogelijkheden. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo is OF dat de x360 en Wii in z'n geheel minderwaardig zijn.

Hoe meer concurrentie, hoe beter voor de gamer. Enkel het exclusief opkopen van content voor multiplatformgames mag wat mij betreft dringend stoppen.

Door Tweakers user wenze, vrijdag 13 november 2009 17:15

Ik snap die flamewars ook niet zo goed, het is toch algemeen bekend dat de Xbox 360 en de MacOSX het beste zijn?

;)

Door Tweakers user rodie83, vrijdag 13 november 2009 17:38

Ik lees de discussies erover eigenlijk nooit meer. Ze zijn saai, komen elke keer op hetzelfde neer en worden gevoerd door pubers van 16. Die heb ik nog nooit iets boeiends horen zeggen. Ze hebben schijnbaar een verschrikkelijk sterk gevoel zich voor hun bezit te moeten verdedigen. Het interesseert niemand ene reet, behalve de andere puber die zich aangevallen voelt omdat hij bezig is met zijn bezit verdedigen.

Conclusie: pubers op internet moeten geweerd worden.

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 13 november 2009 19:01

en toch is de ps3 beter :+

maar is idd leuk leesvoer; men wil graag de ander overtuigen van een dienst/product, echter gaan sommige daar vrij ver in :?

Door Tweakers user SoundWave729, zaterdag 14 november 2009 01:29

@Motrax

Nee, Friet! }:O

Door Tweakers user 90710, zaterdag 14 november 2009 13:23

Je hoeft echt niet zo te flamen:

Beste: Windows 7, Wii, Opera, iPhone.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.