Upgrading Enterprise fase 2

Door Luuk1983 op zondag 22 november 2009 13:27 - Reacties (2)
Categorie: Hardware, Views: 3.848

Mijn computer 'Enterprise' is begin volgend jaar 3 jaar oud en is nog goed genoeg om niet vervangen te hoeven worden. Er staan echter wel een paar upgrades (in fases) op het programma om ervoor te zorgen dat de computer nog 1 a 2 jaar mee kan. Fase 1 is achter de rug en wordt samen met uitleg over de verschillende fasen in dit blog beschreven: Luuk's blog: Upgrading Enterprise, Fase 1. Fase 2 is een upgrade van de videokaart, fase 3 een upgrade van de processor, waarbij fase 2 en 3 eventueel ook tegelijk uitgevoerd kunnen worden. Dit blog zal gaan over fase 2: het upgraden van de videokaart.

Mijn huidige kaart is een NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB, dus één van de eerste kaarten van die generatie. De kaart kostte toen ongeveer 350 euro, een heel bedrag! Dit bedrag is goed besteed geweest, want ik vind nog steeds dat de kaart prima met een hoop spellen kan meekomen. Goed, Anti-Aliasing moet wel wat omlaag, maar het is allemaal nog prima te spelen. Ik was nog dermate tevreden over deze kaart dat een nieuwe videokaart pas voor Q1 of Q2 2010 gepland stond. Helaas heeft de huidige kaart deze datum niet gehaald.

Het begon allemaal toen ik Modern Warfare 1 ging installeren. Omdat ik binnenkort Modern Warfare 2 binnenkrijg leek het me leuk om nog eens een potje Modern Warfare 1 te spelen. Tijdens de installatie ben ik wat andere dingen gaan doen. Even mail lezen, een potje FIFA 2010 doen en dergelijke. Midden in deze werkzaamheden klapte de PC finaal vast. Een complete freeze, met na een halve minuut een BSOD. Daarin stond duidelijk de veroorzaker: de videodriver.

Mijn eerste gedachte was dat het misschien te maken zou hebben dat ik FIFA 2010 aan het doen was terwijl Modern Warfare aan het installeren was. Zou de setup eventueel DirectX files willen updaten die FIFA in gebruik had? Om dit te testen ben ik opnieuw begonnen met de setup en ben tegelijk een ander spel gaan spelen. En wederom klapte de PC na een paar minuten weer finaal vast. Het probleem leek gevonden, want toen ik daarna Modern Warfare ging installeren zonder iets anders op de computer te doen werd de setup met succes afgerond. Tijd om Modern Warfare te spelen!

Helaas, ik heb een paar minuten kunnen spelen, waarna er artifacts in het beeld verschenen. Artifacts die je bijvoorbeeld ook krijgt als je een videokaart te ver overclocked, zoals verkeerd gekleurde pixels of strepen. Aangezien deze videokaart nooit overgeclocked is zal het in ieder geval niet daaraan liggen. Met een paar keer alt+tabbed wilde het spel nog wel even verder gaan na het recoveren van de videodrivers, maar de BSOD kwam kort daarna toch tevoorschijn. Ik heb als eerste de fan van de videokaart gecontroleerd omdat warmte een belangrijke veroorzaker van een instabiele videokaart kan betekenen, maar deze draaide prima.

Het ging van kwaad tot erger. Ik had de laatste versie van de driver er al op staan, dus updaten was niet nodig. Op een gegeven moment kon ik Windows niet meer in. Tijdens het booten crashte Windows met een BSOD op de videodrivers. Ik heb de NVIDIA drivers gedeïnstalleerd via safe mode, waarna de PC weer in Windows kon opstarten met de generic video drivers. Dit ging zonder problemen of instabiliteit. Ik begon me toen wel zorgen te maken. BSOD's hebben vaak hardware falen als oorzaak en dit kon bijna niet anders dan aan de videokaart liggen. Zodra ik de NVIDIA drivers opnieuw installeerde, dan crashte de PC weer tijdens het booten. Met de generic video driver was de PC helemaal stabiel. Dat zou die niet zijn als het moederbord of voeding gaar zouden zijn.

En toen kreeg ik de bevestiging dat de videokaart dood aan het gaan was en dat de problemen onomstotelijk aan de videokaart lagen:

http://tweakers.net/ext/f/30G13aTGTY7AWtPLnQsR9ZGt/full.jpg
Artifacts in het BIOS scherm

http://tweakers.net/ext/f/3xeWU3bjKci4scPhRkuC35Gi/full.jpg
Artifacts in de bios

http://tweakers.net/ext/f/PlnFm5Hz8yCjSwqKW0m7vfFy/full.jpg
ASCII errors in de RAID bios

http://tweakers.net/ext/f/1EKoJTwDIu4KJLUmL82Xz0xN/full.jpg
Artifacts op het windows login scherm

Artifacts tijdens de BIOS zijn geen goed teken. Ik heb genoeg kennis van videokaarten om te weten dat je bijna met 100% zekerheid kan zeggen dat het geheugen van de videokaart naar de knoppen is. Of dat er in ieder geval fouten in het geheugen zitten. Even een oud videokaartje in de PC gooien bevestigde de diagnose: de videokaart was kapot. Met het oude kaartje (nog een low-profile Radeon X1600Pro) waren de instabiliteit en de artifacts verdwenen. Fase 2 is dus door pure pech een stuk eerder dan gepland uitgevoerd.

Maar ja, welke videokaart moet er als vervanging komen? De afweging was er tussen kosten, snelheid en leverbaarheid. Ik had qua financiën niet echt gerekend op een nieuwe videokaart van 200 a 300 euro, maar ik vond het ook weer zonde om 100 euro uit te geven voor een videokaart die waarschijnlijk niet veel sneller is dan mijn kapotte 8800GTS, waardoor ik volgend jaar weer opnieuw geld moet uitgeven aan een andere videokaart. En twee keer geld uitgeven is altijd duurder.

Mijn voorkeur is altijd een NVIDIA kaart omdat ik denk dat de drivers van NVIDIA beter zijn dan die van ATI. Echter, de nieuwe ATI generatie en dan met name de Radeon 5850 en de 5870 zijn zeer snelle en interessante kaarten. Als je naar de prijs/kwaliteit verhouding gaat kijken is vooral de 5850 voor het geld erg snel. De 5870 is in de praktijk ongeveer 16% sneller. Maar, zoals eigenlijk altijd het geval is met high-end kaarten, in verhouding een stuk duurder.

Ik had besloten om voor de 5850 te gaan, omdat het een nieuwe-generatie-kaart met DirectX 11 is die daarnaast ook behoorlijk snel en zuinig is. Ik heb de kaart bij Azerty besteld voor € 220,- in totaal. En daarna meteen geannuleerd. Ja inderdaad, geannuleerd. Ik wist dat de kaarten slecht leverbaar waren, maar de verwachtte levertijd kon wel eens januari worden. Ook navraag bij andere webshops leerde dat ze allemaal geen flauw idee hebben wanneer hun leveranciers weer nieuwe voorraad krijgen. Omdat ik binnenkort Modern Warfare 2 en Left 4 Dead 2 wil spelen en ik binnenkort op het werk ga lannen wilde ik een beetje snel een nieuwe videokaart hebben.

Back to the drawingboard zullen we maar zeggen. Ik heb het op een andere boeg gegooid. Ik ben naar Salland.eu gegaan en heb aan de hand van filters een selectie gemaakt. Ik heb hier vooral naar leverbaarheid gekeken en daarnaast een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Ik kwam daarbij vooral bij een paar Radeon's 4870 en 4890's. Qua NVIDIA vond ik met name de GTX260's in verhouding te duur voor hun prestaties. Ik kwam echter ook een GTX275 van ASUS tegen. Deze was ruim op voorraad en in veel gevallen sneller dan een standaard 4890 voor ongeveer dezelfde prijs. Het betreft deze kaart: http://www.salland.eu/product/325872. Ook is deze kaart zuiniger dan de radeon's. En omdat mijn voorkeur uitgaat naar NVIDIA kaarten was de keuze makkelijk gemaakt. Het is een ASUS GTX275 geworden! Er waren ook overgeclockte 4890's te vinden, maar die waren minder goed op voorraad. En jammer genoeg zijn dat ATI kaarten he ;)

EDIT
Hmm, het lijkt er toch op dat ik 3 jaar garantie heb op de videokaart, dus waarschijnlijk kan ik 'm laten maken of vervangen onder garantie. Nou ja, ik kan 'm altijd nog verkopen als die het weer doet ;)

Volgende: Ideale betaalbare net-/notebook? 02-'10 Ideale betaalbare net-/notebook?
Volgende: Onverklaarbare game problemen 11-'09 Onverklaarbare game problemen

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 22 november 2009 14:37

'Enterprise', toevallig ST fan? Al men systemen hebben een ST naam hier ;)

Door Tweakers user base_, zondag 22 november 2009 15:11

Die 8800's gaan bij bosjes, maar goed nieuws: even 10 min in de oven en goede kans dat de kaart weer een paar jaar meegaat: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1367618
Voor mij voorlopig even geen NVidia meer iig.... ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.