Is groen wel groen?

Door Luuk1983 op dinsdag 9 maart 2010 20:04 - Reacties (29)
Categorie: Overige toelie, Views: 4.740

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog geschreven heb door gebrek aan tijd, maar ook een gebrek aan onderwerpen. Zo nu en dan komt er iets voorbij waarvan ik denk: ja, daar heb ik een duidelijke mening over.

In dit geval het milieu. Ik ben absoluut geen hippie die vind dat alles 'groen' moet. Het blijft wat dat betreft gissen of 'we' de oorzaak zijn van een stijgende temperatuur op aarde. Feit is wel dat het aantal meetstations in de loop van de jaren drastisch zijn afgenomen wereldwijd, waardoor het best wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat de temperatuurstijging een fabeltje is. Maar als je dan weer dit soort berichten leest, dan vraag je je toch af wat het klimaat nou gaat doen, wat voor een invloed we eigenlijk hebben.

Het is in ieder geval in alle gevallen wenselijk is om goed om te gaan met het milieu. Immers, grondstoffen kunnen opraken en ik denk dat -los van het broeikast effect - het absoluut geen kwaad kan op minder CO2 uit te stoten. Zo zijn er door de overheid meerdere manieren bedacht om 'beter' met het milieu bezig te zijn en deze manieren worden gestimuleerd. Misschien dat ik nogal veel doordenk, maar zijn die manieren eigenlijk wel zo 'groen'?

Probleem is dat je moeilijk kan bepalen wat nou 'beter' is. Of een maatregel netto nou beter of slechter is voor het milieu of niet. Ik zal dan ook geen uitspraken doen over een maatregel of deze nou goed of fout is, maar het is vooral om jullie eens stof te geven om na te denken.

Ten eerste eentje die dicht bij huis ligt: flessen met statiegeld inleveren. Ik denk dat iedereen dat wel doet. Simpelweg omdat je geld weggooit als je het niet doet. Het idee is natuurlijk om de flessen te recyclen. Echter, flessen die je inlevert moeten worden gesorteerd en vervoerd worden naar een centrale plek. Daar worden deze flessen met veel water, hitte en smerige chemicalien. Immers, er moet vanuit gegaan worden dat elke fles potentieel verschrikkelijk vies kan zijn, dus je moet alle flessen wel zo agressief schoonmaken dat alles schoon wordt. Zou het transport en het schoonmaken opwegen tegen de winst van telkens nieuwe flessen maken? Je bespaard uiteraard wel grondstoffen.

Ten tweede: de sloopregeling. Het idee is goed: vervuilende oude auto's worden gesloopt als je een schone (bijna) nieuwe auto koopt. Wederom: het idee is goed. Maar wacht, kost het maken van een auto ook niet heel veel energie? Ergens lijkt het me niet wenselijk om in principe nog goede auto's te gaan slopen die economisch nog niet eens afgeschreven zijn. Dát is pas consumeren op z'n best en dát is pas milieubelastend.

Ten derde: Hybride auto's. Auto's die naast een verbrandingsmotor ook nog een electromotor hebben. CO2 uitstoot is een stuk lager dan auto's met alleen een verbrandingsmotor. Op de momenten dat je normaal energie kwijt raakt, dus tijdens remmen en uit laten rollen van de auto worden de accu's opgeladen.
Maar de andere kant van het verhaal laat zien dat het fabriceren van deze auto meer energie en materiaal kost. Er moet immers naast de verbrandingsmotor ook de electromotor gemaakt worden en alle electronica die erbij komt kijken. En tevens hebben deze auto's een hele batterij (hehe) aan milieuonvriendelijke accu's. Deze accu's gaan ook nog eens snel achteruit in capaciteit. De accu's moeten op een gegeven moment vervangen worden en de auto moeten vervoerd en verwerkt worden.
De hamvraag is dus: maakt het verschil in brandstofverbruik alle extra energie die nodig is om de extra onderdelen te maken en te verwerken goed? Ik twijfel daar behoorlijk aan.

Ten vierde: spaarlampen. Ja ze gaan langer mee en ja, ze verbruiken een stuk minder energie. Maar een spaarlamp zit helemaal vol electronica en schadelijke stoffen. Het maken van een spaarlamp kost ook veel energie. Het is ook hier maar de vraag of het verschil in verbruik en levensduur genoeg is om de fabricage en verwerking teniet te doen.

Windmolens zijn ook leuk en aardig en hebben een hoop voordelen, maar van wat ik gelezen heb ook veel nadelen: het kost heel veel energie om ze te plaatsen en het kost heel veel energie om het (intensieve) onderhoud te blijven doen. Ook is het zo dat ze pas vanaf een bepaalde draaisnelheid genoeg energie opleveren. Windenergie is ook niet zeker, aangezien het windstil kan zijn. Je moet dus backups hebben in de vorm van kolen-/gas- en kerncentrales. We kunnen energie nog niet fatsoenlijk opslaan, dus we hebben altijd een (stabiele) overcapaciteit nodig. Het zou zomaar kunnen zijn dat het meer energie kost om windmolens te maken en te onderhouden dan dat ze in hun hele leven opbrengen, volgens sommige artikelen die ik gelezen heb.

En zo kan je nog wel even doorgaan. Dingen zijn niet altijd zoals ze zijn. En je bespaard soms heel wat minder dan je denkt, puur naar de netto opbrengst voor het milieu gekeken. Er zijn natuurlijk ook een hoop maatregelen die wel degelijk effect hebben. De toekomst zit 'm volgens mij in het woord 'duurzaam'. Met slimme methodes het milieu zo min mogelijk belasten en in evenwicht proberen te houden.

Al met al is deze blogpost ook dubieus: om jullie van het milieu bewust te maken heb ik mijn PC moeten aanzetten met behoorlijk dikke hardware, goed voor een paar honderd watt aan energie. Dus als ik deze blog niet had geplaatst was ik eigenlijk beter voor het milieu bezig geweest... Naja, je kan niet alles hebben denk ik maar zo.

Volgende: Steam install: removable media of verplaatsen 06-'10 Steam install: removable media of verplaatsen
Volgende: Ideale betaalbare net-/notebook? 02-'10 Ideale betaalbare net-/notebook?

Reacties


Door Tweakers user woekele, dinsdag 9 maart 2010 20:07

Daarom gebruik ik een culv-laptop die zo'n 15W verbruikt :P

Maar je punt is duidelijk: je moet alles goed doorrekenen om te kijken wat het effect ervan is. En afhankelijk van wie het onderzoek betaalt wordt vaak bepaald wat er wel en niet wordt meegenomen ;) Tsjah...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 maart 2010 20:09]


Door Tweakers user Kn4kw0r5t, dinsdag 9 maart 2010 20:16

Groen is allesbehalve groen, en daarom is het groen.

Wie geeft me de uitleg? :)

Door Tweakers user AMDinc, dinsdag 9 maart 2010 20:18

Imho denk je helemaal niet te ver door :) Ik denk over precies dezelfde dingen na.
Hoe zit het eigenlijk met het label 'biologisch'? Is dat alleen een sticker of zit er meer achter? En moet ik groente en fruit vanuit verre landen kopen terwijl we ook gewoon met de seizoenen kunnen leven? Ik kan zo wel even doorgaan maar het belangrijkste wat ik er zelf tot dusver uit heb kunnen halen is bewustzijn. Door bewust met deze zaken om te gaan leer je er ook meer over en kun je een betere keuze maken.

Just my 2 cents :)

Door Tweakers user Little Penguin, dinsdag 9 maart 2010 20:19

Ten eerste eentje die dicht bij huis ligt: flessen met statiegeld inleveren. Ik denk dat iedereen dat wel doet. Simpelweg omdat je geld weggooit als je het niet doet. Het idee is natuurlijk om de flessen te recyclen. Echter, flessen die je inlevert moeten worden gesorteerd en vervoerd worden naar een centrale plek. Daar worden deze flessen met veel water, hitte en smerige chemicalien. Immers, er moet vanuit gegaan worden dat elke fles potentieel verschrikkelijk vies kan zijn, dus je moet alle flessen wel zo agressief schoonmaken dat alles schoon wordt. Zou het transport en het schoonmaken opwegen tegen de winst van telkens nieuwe flessen maken? Je bespaard uiteraard wel grondstoffen.
Inmiddels is het zo dat de meeste flessen nog maar 1x gebruikt worden, nadat ze gebruikt zijn wordt het plastig wel hergebruikt, maar daar blijft het bij. Door de fles in te zamelen voorkom je dat deze allemaal in de prullenbak belanden en nodeloos verbrand worden - terwijl hergebruik van het plastic goed mogelijk is.

Verer vergeet je even dat de vrachtwagen die de flessen mee neemt uit de supermarkt, wel degelijk onderweg is om de nieuwe voorraad te bezorgen...

Verder is (op dit moment) de grondstof voor plastic niet direct een oneindige bron - ook daar zul je dus voorzichtig mee om moeten gaan...

Door Tweakers user Bad Brains, dinsdag 9 maart 2010 20:27

Blijf het grappig vinden dat mensen denken dat ze zo belangrijk zijn dat ze invloed hebben op de natuur fenomenen.
Permafrost, 1 warme zomer en methaangas uitstoot voor 1 jaar.
Daar kunnen we de komende 25 jaar met 2 auto's per gezin geen genoeg CO2 tegen produceren om dat te overtreffen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 maart 2010 20:28]


Door Tweakers user 330656, dinsdag 9 maart 2010 20:55

Wat ik niet snap is, het is like -60 graden op de noordpool?

als het nou 5 graden warmer word dan smelten ze toch niet meteen? dan is het nog steeds -55... :?

Door Tweakers user 108886, dinsdag 9 maart 2010 20:56

Ik vind dat er nogal veel ondoordacht gezeur heerst op het internet betreffende klimaatopwarming = hoaxorzz!!! 1 nieuwsartikeltje waarin gezegd wordt "het is koud deze week" is al genoeg overtuiging voor velen om te roepen het is een hoaoaaaaaaaoaoaoaoaaax, NIEUWE IJSTIJD!!!!1!!!1!!ONE!!!!! Zeg dat maar tegen de Chinezen die dagelijks letterlijk vechten tegen woestijnvorming, zeg dat maar tegen uitdrogende gebieden over gans de wereld. Iedereen denkt dat we onze invloed overschatten omdat WIJ er tot nu toe NIKS van merken omdat we hier op een perfecte locatie zitten... wel ik denk net het omgekeerde. Het butterfly effect bestaat niet voor niets. Ik denk: dat deken aan CO² zal ervoor zorgen dat onze aarde opeens (figuurlijk) exponentieel zal opwarmen. Want het is niet enkel de co², het is ook de ontbossing, de overbevissing, de overbevolking, afval, ICT-afval!, de chemische vervuiling die natuur doodt, de radioactieve vervuiling, enz... We mogen dat echt niet onderschatten hoor (zie gat in ozonlaag). Een voorbeeldje; Ik vraag me vaak af wat énkel ICT verbruikt anno 2010. Iets dat er 30 jaar geleden gewoonweg nog maar amper was en nu opeens zò'n opmars heeft gemaakt en onverantwoord veel wordt gebruikt. Ik blijf er bij, laat het denkwerk maar over aan de wetenschappers vooraleer je -gebaseerd op een youtube filmpje of 2- vanalles gaat roepen. Pas op ik vind ook dat je kritisch moet denken (zéker in deze tijden) en vind het geweldig wat je hier schrijft omdat je verder durft kijken dan je neus lang is. Maar we mogen niet te hard van stapel lopen zonder enig voorgaand onderzoek hé.

Door Tweakers user Dooievriend, dinsdag 9 maart 2010 21:02

Je denkt idd goed door, maar dat kan geen kwaad. Gelukkig trek je niet meteen de conclusie dat het dus allemaal BS is ;)

Goed, even zien:
flessen met statiegeld inleveren. Je somt de nadelen op, maar de voordelen zijn groter: geen energie om nieuwe flessen te maken, geen energie om de oude kwijt te raken (verbranden, recycleren...).

sloopregeling: ik denk dat ik hier wel akkoord ga, maar die sloopregeling is er vooral vanuit economisch oogmerk, dan pas ecologisch, en tenslotte zijn nieuwe wagens stukken veiliger dan oude. Die drie samen maken het mijns inziens wel een verdedigbare maatregel.

hybride auto's: een moeilijke... Ik weet het hier ook niet :D

spaarlampen: een spaarlamp is nu niet zoveel duurder om te maken dan een gewone lamp. En de kwik(damp) die erin zit zijn ook maar kleine hoeveelheden. Dit lijkt me echt een no-brainer: als je als consument al energie en geld (= ook een maat voor energie!) uitwint door over te schakelen op spaarlampen, dan kan het niet anders dan dat de natuur hier ook baat bij heeft.

windmolens: ik vermoed dat ze met een elektromotor erbij toch nog energie winnen ipv verliezen, dus dat is een vreemd argument. En ja, wind is wisselvallig, maar ik ben er erg zeker van dat die windmolenparken ver op zee echt wel equivalent zijn aan een (kleine) elektriciteitscentrale, en dat het onderhoud van een kerncentrale ook niet gering is (omwille van de hogere veiligheid). Windmolensubsidies zie ik dus ook wel zitten :)

Ow, en over dat het beter was voor het milieu om geen blog te schrijven:
Stoppen met ademen is het beste voor het milieu, om maar aan te duiden dat we uiteindelijk allemaal "energieverspillers" zijn. Bovendien heeft je blog misschien wel enkele mensen meer natuurbewust gemaakt, wat ruimschoots de energie voor het schrijven kan compenseren ;)

Door Tweakers user truegrit, dinsdag 9 maart 2010 21:12

Heh, wat ik laatst toch hoorde. Men neme 95 kilo aan bruinkool/steenkool, men stopt hier 5 kilo aan houtsnippers bij en gooit dit in een kolencentrale. Dat mogen ze dan groene energie noemen!

Door Tweakers user rutgerlak, dinsdag 9 maart 2010 21:20

De server van tweakers en alle routers die de packets passeren hebben nu ook weer wat meer energie verbruikt tijdens het plaatsen van je post. Als je nou eens geen afbeeldingen en geen stylesheet op je blog had... Dat scheelt de aarde 1Wh per jaar!

Windmolens is niet de toekomst, als je nederland volbouwt met windmolens heb je nog steeds niet genoeg energie voor ons landje. Wat heeft het voor gevolgen als je dit toch doet? Windkracht 0 elke dag, en dat zou weer niet goed zijn voor de natuur!

Ik denk dat we eerst naar de efficientie moeten kijken. Datacentra zorgen voor 3% van de totale uitstoot op de wereld dacht ik (je moet zelf even de bron opzoeken, het kan ook wel 8% ziin). Servers en datacentra zo efficient mogelijk maken is voor een tweaker wel leuk: hoogste kracht/energie behalen.

Als we nog even doorzetten en de economie een flinke boost geven zitten we over 40 jaar op een andere planeet :+. En meer geld in kernenergie en het Higgs deeltje stoppen!

@Dooievriend: dus op de aarde mogen alleen planten wonen? Wat als er een teveel aan O2 komt! Dan is leven op aarde ook niet meer mogen voor die plantjes. (is wel extreem voorbeeld, want vulkanen pompen ook veel CO2 in de atmosfeer).

Door Tweakers user Faust, dinsdag 9 maart 2010 21:25

ik geloofde al niet in het broeikaseffect, nog voor de hype!

Door Tweakers user DeMolT., dinsdag 9 maart 2010 22:27

Ten eerste eentje die dicht bij huis ligt: flessen met statiegeld inleveren. Ik denk dat iedereen dat wel doet. Simpelweg omdat je geld weggooit als je het niet doet. Het idee is natuurlijk om de flessen te recyclen. Echter, flessen die je inlevert moeten worden gesorteerd en vervoerd worden naar een centrale plek. Daar worden deze flessen met veel water, hitte en smerige chemicalien. Immers, er moet vanuit gegaan worden dat elke fles potentieel verschrikkelijk vies kan zijn, dus je moet alle flessen wel zo agressief schoonmaken dat alles schoon wordt. Zou het transport en het schoonmaken opwegen tegen de winst van telkens nieuwe flessen maken? Je bespaard uiteraard wel grondstoffen.

Als je de flessen niet inlevert maar bij het normale vuilnis doet, dan wordt het toch ook vervoert en vervolgens in hoogovens verbrand?
Ook niet goed voor het milieu, imo kun je ze dan beter hergebruiken; dan heeft het iig nog iets nut ;)

Ten tweede: de sloopregeling. Het idee is goed: vervuilende oude auto's worden gesloopt als je een schone (bijna) nieuwe auto koopt. Wederom: het idee is goed. Maar wacht, kost het maken van een auto ook niet heel veel energie? Ergens lijkt het me niet wenselijk om in principe nog goede auto's te gaan slopen die economisch nog niet eens afgeschreven zijn. Dát is pas consumeren op z'n best en dát is pas milieubelastend.
Mensen kopen sowieso andere auto's, dat de overheid een subsidie geeft op een nieuwe zuinigere en vooral minder vervuilende auto is imo een goed idee.
Stel je voor Pietje koopt heeft een oude auto en wil eigenlijk weer een ansie 2de hansie kopen voor 6000 euro, nadeel is dat pietje dan weer met oude rommel aan komt kakken die de boel nog extra vervuilt =. Maaarrrrr gelukkig heeft de overheid een slooppremie en kan Pietje een nieuwe suzuki alto kopen voor 7000 euro die super zuinig is en tevens minder slecht voor het milieu :)

Ik kan me op zich wel vinden in je verhaal hoor, er zijn zoveel dingen waarvan de verhouding soms ietwat krom lijken; maar goed ik denk dan altijd maar zo 'er is vast een gek die het allemaal heeft nagerekend, anders is de meerderheid geen groot voorstander' :+

Door Tweakers user Cave_Boy, dinsdag 9 maart 2010 22:47

Wat ik niet snap is, het is like -60 graden op de noordpool?

als het nou 5 graden warmer word dan smelten ze toch niet meteen? dan is het nog steeds -55...


De randen worden steeds warmer en die smelten. Het gebied van de -60 wordt dus steeds kleiner.

Door Tweakers user Calamor, dinsdag 9 maart 2010 23:27

Heel veel dingen lijken soms erg groen maar zijn dat niet.
Heb ene keer gelezen over auto''s wat beter zou zijn. Een hummer of een hybride auto. En je geef zelf al aan. Een hummer is beter voor het milieu. Omdat een hummer is heel erg makkelijk te maken en kost weinig energie om te maken vergeleken met een hybride auto. Ze lusten aardig wat maar door dat het maken zoveel minder is kwam er uit dat een hummer beter was.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 9 maart 2010 23:43

Mileu of geen mileu, de brandstofvoorraad raakt op of wordt superschaars vanwege het moeilijke delven.
Laten we allemaal ons best doen voor het mileu en te beginnen bij onszelf.
puntjes om over na te denken:
- eten dat je weggooit.
- isolatie van je huis.
- koop kwaliteit ipv weggooispullen.
- koop niet teveel (bijv. kids komen om in het speelgoed tegenwoordig)
- ruim je rommel op en gooi het niet op straat.
- pak vaker de fiets (dat is zekerweten energiezuiniger)
- scheid je afval zoveel mogelijk (iig GFT en gewoon)
- spaar boodschappen op zodat je maar één keer naar het dorp moet met de auto.
- zet de tv en de pc uit als je klaar bent.
- ga op tijd naar bed (lampjes uit)
- doe oude bruikbare spullen naar een 2dehandswinkel.
- stuur kleding naar 3e wereld

Door Tweakers user Patriot, woensdag 10 maart 2010 02:59

Door AGroenewold, dinsdag 09 maart 2010 20:55
Wat ik niet snap is, het is like -60 graden op de noordpool?

als het nou 5 graden warmer word dan smelten ze toch niet meteen? dan is het nog steeds -55... :?
Het gaat niet om de gebieden waar het hedendage nog steeds altijd onder nul is, het gaat om de gebieden die voorheen wel voornamelijk onder nul lagen maar tegenwoordig van hogere temperaturen genieten. Dan krijg je wel dat de boel gaat smelten.

Door Tweakers user swartzkip, woensdag 10 maart 2010 07:33

ik heb ooit een keer gelezen, kan nu geen bron vinden, dat een auto vaak meer energie heeft gekost om te maken dan dat hij in zijn nuttige leven verbruikt. Op zich ook niet gek: Ijzererts uit de grond halen/plastics/rubber/stof /paar kilometer koperdraad maken, vaak nog in een boot de halve wereld over voordat er nog maar een kilometer gereden is. Daarnaast zijn oude auto's niet eens zo onzuinig als ze willen doen voorkomen, mijn opel corsa uit 91 rijd braaf 1 op 17, en dan rij ik niet extra zuinig. oude auto's zijn vaak erg licht.
IMHO, is de sloop regeling puur een economische booster.

Door Tweakers user wheez50, woensdag 10 maart 2010 08:00

Een vrij grote bron van vervuiling: Beton.
Bij de productie en verwerking van beton komen enorme hoeveelheden co2 vrij. In nederland een stuk meer dan onze personenauto's aan co2 (al dan niet 'groen' getankt) uitbraken.

Door Tweakers user JivZ, woensdag 10 maart 2010 08:18

Ff over die hybride auto's, ik weet dat de Prius voor zo'n 95% gerecycled wordt en de verwachting is dat dit binnen 2 jaar zelfs 98% wordt. En dat is inclusief de accu's, die zijn namelijk prima te recyclen.

Door Tweakers user Masterlans, woensdag 10 maart 2010 08:18

@Wheez50: Misschien moeten we dan maar in auto's gaan wonen i.p.v. in betonnen gebouwen ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 maart 2010 08:18]


Door Tweakers user Chandd!, woensdag 10 maart 2010 09:25

Onze leefstijl is denk gewoon niet meer aan te passen.
Er zijn zoveel grote fabrieken en er word met de minuut weer zoveel energie verbruikt.
We zijn ook met ZOVEEL mensen onderhand al weer op deze planeet.

Valt daar nog wel wat aan te doen?

Door Tweakers user Afvalzak, woensdag 10 maart 2010 10:11

@Chandd! Daar valt best wat mee te doen, maar dat is niet erg ethisch verantwoord. 8)7

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 10 maart 2010 11:09

@Chandd!: Het beste voor het milieu zou inderdaad zijn als de helft van de wereldbevolking direct dood neer zou vallen.

Door Tweakers user Chandd!, woensdag 10 maart 2010 12:12

We hoeven ze natuurlijk niet dood te laten neervallen!
Ik denk dat ik wel een oplossing heb. We sturen van ieder land, de helft naar de rimboe.
En ze gaan daar primitief leven!

Helaas hebben we niet zoveel bossen meer :')

Door Tweakers user Silkdeath, woensdag 10 maart 2010 12:16

Die spaarlampen geven die evenveel warmte als een gloeilamp? Dat helpt namelijk ook energie besparen op je huiskamer bijvoorbeeld om die op temperatuur te houden.

Door Tweakers user H!GHGuY, woensdag 10 maart 2010 12:56

Vandaag is (althans in Belgie) bekend geworden dat hybride auto's zoals de prius tot 40% meer CO2 uitstoten dan volgende reclame gesteld wordt.
Geen enkel merk zou nog in aanmerking komen voor de hoogste premie's die de overheid uitreikt.

Door Tweakers user Get!em, woensdag 10 maart 2010 13:21

Nog een leuk punt wat in het kader van de zojuist gehouden gemeenteraadsverkiezingen wel goed te noemen is:

Fietsen vs Auto.

Veel gemeenten waar richting groen gedacht wordt, besluiten om de stoplichten meer voorrang te geven aan fietsers, zodat het fietsverkeer sneller is dan autoverkeer.
Heersende gedachte: Als we de automobilisten lang genoeg pesten, dan besluiten meer mensen met de fiets te gaan en gaan er minder auto's rijden.

Echter, gevolg kan ook anders lopen:
Fietser hebben nu voorrang. Hierdoor staan auto's in de file en staan dus stil, moeten meer optrekken en staan langer te ronken.

Netto is de keuze voor de meest groene oplossing Fietsen vs Auto dus niet zomaar te bepalen. Dit hangt dus van de situatie af, ook al lijkt de eerste gedachte degene te zijn die het eerst bij veel mensen opkomt.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 10 maart 2010 13:47

@Silkdeath:
Haha, inderdaad. MAAR als je airco hebt moet die 's zomers weer harder werken ;) Maar inderdaad leuk gevonden. Dat bevestigd maar weer mijn stelling dat het allemaal niet zo simpel is als er gedacht wordt.

@Get!em:
Inderdaad, ook een erg goed voorbeeld. Net als in Nijmegen (en ook andere steden) dat bussen constant voorrang krijgen levert behoorlijke files op zo nu en dan. Kan nooit goed voor het milieu zijn. Het is zelfs zo dat mensen die intensief bezig zijn met fietsen ook veel meer CO² uitstoten (ademen) dan mensen die in rust in de auto zitten. Denk DAAR maar es over na ;)

Door Tweakers user Ramoonus, donderdag 11 maart 2010 17:08

als je de achtergrond van je site eens zwart maakt en de letter wit
bespaar je wederom energie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.