Blu-ray afspelen

Door Luuk1983 op maandag 25 oktober 2010 19:33 - Reacties (15)
Categorie: Films, Views: 9.896

Op dit moment heb ik een HTPC met blu-ray/hd-dvd combo drive. Hoewel het afspelen van blu-ray met deze PC an sich wel aardig gaat, heeft het ook een aantal nadelen. Ik ben een zoektocht begonnen naar alternatieven en deze zoektocht wil ik met jullie delen.

Legaal...meestal
Ik ben iemand die de meeste films koopt. In de eerste plaats om de makers te steunen en daarnaast omdat ik geen zin heb om online goede versies van films te gaan zoeken, verder hopen dat de kwaliteit goed is, hopen dat er geen fouten in zitten en hopen dat de ondertiteling in orde is en als laatste gedoe met codecs en dergelijke.

WMC en 24Hz
Blu-ray spelers zijn lange tijd behoorlijk duur geweest. Een interne blu-ray/ hd-dvd combo drive was echter behoorlijk betaalbaar. En aangezien ik toch al een media PC had, heb ik daar een drive in gebouwd. Mijn media pc draaide eerste Windows Vista Media Center en nu Windows 7 Media Center. Het eerste nadeel van Windows Media Center, is dat deze standaard geen blu-ray ondersteunen. Het tweede nadeel van WMC is dat je niet per programma of media kunt instellen wat de refreshrate is. Blu-rays en hd-dvds wil je het liefst op 24Hz/24p/1080p24 (hoe je het wilt noemen) afspelen en de overige filmbestanden niet. De media pc staat nu op 24Hz ingesteld, zodat blu-ray en hd-dvd perfect afspelen, maar een DVD op 24Hz loopt niet soepel, net als de meeste gedownloadde series en films.
Er zijn natuurlijk ook nog andere Media Center softwarepakketten die erg goed zijn, maar het afspelen van blu-ray discs is, in tegenstelling tot gedownloadde blu-ray ripps, altijd een probleem. Er zijn nauwelijks open-source blu-ray decorders en de meeste Media Center softwarepakketten zijn afhankelijk van betaalde third-party programma's, drivers of codecs. Windows Media Center icm PowerDVD of Arcsoft Total Media Player is naar mijn mening nog de beste keuze op dit moment.

Software
Zoals ik al aangaf zijn er programma's die blu-ray en hd-dvd kunnen afspelen en er zijn er een paar die integreren in Windows Media Center, voor zover je dit integreren kan noemen. Kenmerk van deze media players is dat ze een ten-foot interface hebben. Cyberlink powerdvd is één van de bekendere, maar deze ondersteund geen hd-dvd (meer). Degene die ik tot nu toe gebruikt heb ik Arcsoft Total Media Player. Op zich doet deze speler wat je ervan mag verwachten. Maar ja, dan stop je op een avond de net nieuwe blu-ray van 'Avatar' erin en dan blijkt je eerst een emergency/beta patch moet installeren omdat Avatar anders niet goed afspeelt. ik heb geen behoefte om telkens eerst patches te moeten installeren voordat films werken. Daarnaast moet ik bekennen dat ik dit programma illegaal heb, dus bij elke update is het afvragen of het programma nog gaat werken. De full version van de Arcsoft Total Media Player kost onderhand meer dan een losse blu-ray speler, wat ik simpelweg teveel geld vind voor software dat regelmatig kuren vertoont.

De opties
Al met al een hoop nadelen, waar ik behoorlijk van begin te balen. Het werkt allemaal gewoon niet zo lekker als een losse speler. Ik ben gaan bedenken waar een vervangende speler aan moet voldoen. Ik kwam tot de volgende eisen:

• Blu-ray discs afspelen moet gewoon altijd prima werken.
• DVDs normaal kunnen afspelen en dit moet altijd prima werken
• Ik wil niet telkens de refrehrate handmatig moeten instellen afhankelijk van het type media
• Eventueel de HTPC vervangen, dus veel videobestanden kunnen afspelen, maar dit is niet heel belangrijk

Gebaseerd op deze eisen ben ik eigenlijk tot drie mogelijkheden gekomen en deze zijn van goedkoop tot duur:

• Een Panasonic DMP BD-65 blu-ray speler
• Een Playstation 3
• Een HDI Dune Prime 3.0

Per product zal ik aangeven wat de voor- en nadelen zijn.

Panasonic DMP BD65
De Panasonic blu-ray speler is een stand-alone speler en niet veel meer of minder dan dat. De speler kan foto's en video's van een SD kaart of USB stick afspelen, maar het aantal ondersteunde formaten is niet noemenswaardig. Daarnaast ondersteund de speler Viera Tools, waarmee je bijvoorbeeld Youtube filmpjes kan bekijken. Een vervanger voor mijn HTPC is het niet: daarvoor ondersteund de speler veel te weinig filmformaten. Maar omdat de HTPC geen blu-ray meer hoeft af te spelen kan is er een veel bredere keuze voor Media Center software en hoeft de PC niet meer ingesteld te worden op 24Hz. Ik heb ook al geverifieerd dat de speler DVDs op 50Hz afspeelt en blu-ray op 24Hz, zoals het hoort. Daarnaast is deze oplossing met 135 euro veruit de goedkoopste.

Playstation 3
De playstation 3 is een erg goede blu-ray speler. En omdat het een doorlopend product is dat voorlopig nog niet uitgefaseerd wordt, komt er telkens nieuwe firmware beschikbaar die de PS3 updaten volgens de laatste standaarden. Spellen zal ik niet heel veel op de PS3 gaan spelen, hoogstens af en toe een spelletje uit de budgetbak. En dan is de PS3 wel erg duur. De aanschafprijs is ruim 280 euro, daarnaast moet er nog een blu-ray afstandsbediening gekocht worden en moet er een tweede controller komen. Je gaat dan dik over de 300 euro heen. Verder past de PS3 absoluut niet qua design bij de overige Hi-Fi apparaten en is het stroomverbruik voor puur films afspelen aan de hoge kant. Ook met een PS3 zou de HTPC de deur niet uitkunnen. De PS3 kan aardig wat films streamen, maar ook lang niet alle formaten.

HDI Dune Prime 3.0
Als de HDI Dune Prime 3.0 alles wat deze speler zou moeten doen perfect zou doen, dan is het de ideale combinatie tussen een blu-ray speler en een media player. Om te beginnen is de prijs behoorlijk hoog met 380 euro. Je krijgt dan wel een speler die lijkt op een 'standaard' blu-ray speler. De speler heeft een drive voor het afspelen van blu-ray discs en dvd's. Daarnaast ondersteund de speler via het netwerk nagenoeg alle media formaten die je kan bedenken. De software schijnt volgens allerlei reviews prima in orde te zijn en erg goed te werken. Echter, de software voor het afspelen van een blu-ray disk schijnt nogal tegen te vallen en de beeldkwaliteit is lang niet zo goed als een losse blu-ray speler.

Conclusie
De conclusie? Voor nu ga ik voor de Panasonic blu-ray speler. Deze geeft de grootste zekerheid dat ik zonder gezeur blu-ray's en DVD's kan afspelen. En aangezien de nadruk op het afspelen van deze twee formaten ligt is care-free afspelen het belangrijkste. Doordat mijn HTPC geen blu-ray discs meer af hoeft te spelen kan ik meerdere softwarepakketten gaan proberen en kan het beeld op 50Hz ingesteld worden.

De PS3 zou aantrekkelijk zijn als ik ook wilde gamen, maar indien ik de PS3 zou kiezen was gamen 'leuk voor erbij'. En daarvoor vind ik de PS3 te duur met ruim meer dan twee keer de kosten van een losse blu-ray speler. En omdat blu-rays afspelen niet de core-business is van het apparaat blijft het een beetje behelpen, ookal is het een goede blu-ray speler. De software support is wel een heel groot pluspunt, maar rechtvaardigt de veel hogere prijs op dit moment niet. De HTPC vervangen kan de PS3 ook niet.

De HDI dune is zeer interessant. 380 euro voor een aparaat dat zowel HTPC als blu-ray speler kan zijn is niet heel erg duur. Het blu-ray gedeelte is echter het minst goed uitwerkt aan het apparaat. Als Media Player is het een fantastisch apparaat, maar als blu-ray speler stelt het niet zo heel veel voor. En dan wordt 380 euro ineens duur. Ook is de kans dat er software problemen ontstaan bij dit apparaat het grootste. En omdat probleem vrij blu-ray spelen het belangrijkste is vind ik dit apparaat de moeite (nog) niet. Ik hou 'm echter wel goed in de gaten. Er komen regelmatig nieuwe firmware update uit en mogelijk dat in de toekomst dit apparaat voor mij interessant wordt.

Ik dank u voor uw aandacht ;)

Volgende: GB / GiB: harddisk ruimtecrisis 10-'10 GB / GiB: harddisk ruimtecrisis
Volgende: OnLive: werkt het? 10-'10 OnLive: werkt het?

Reacties


Door Tweakers user Blasterxp, maandag 25 oktober 2010 21:19

xboxmc draaien op je HTPC?

Door Tweakers user 318025, maandag 25 oktober 2010 21:22

Ik download gewoon MKV's omdat ik geen bluray speler heb.

Door Tweakers user himlims_, maandag 25 oktober 2010 21:22

een ps3 volstaat prima, en ben je je geen 300+ voor kwijt, koop budget en vervang de hd als je meer ruimte wenst. bevalt prima, en gamen op mijn blueray speler gaat ook aardig :+

[Reactie gewijzigd op maandag 25 oktober 2010 21:24]


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 25 oktober 2010 21:41

@blasterxp:
xboxmc ga ik zeker ook bekijken ja :)

@SeekerNL:
Ieder zo zijn ding, ik wil films graag origineel hebben en de makers steunen. Ik heb juist weer dat ik weiger ook maar 1 cent te betalen voor muziek, terwijl andere muziek allemaal legaal kopen. Ik weet dat het al lang niet meer zo is, maar behalve de irritante beginfilmpjes vind ik de film ervaring met originele discs gewoon nog altijd het beste: een goede afstandsbediening, makkelijke menubediening, geen gezeur met codecs, altijd goede ondertiteling etc.

@himlims,
Zeker waar, maar gamen doe ik voornamelijk op de PC, dus de PS3 zou ik voornamelijk als blu-ray speler gebruiken en dan issie toch een heel stuk duurder dan een losse speler. En het design vind ik niet echt geweldig. Maar wie weet dat ik überhaupt ooit nog eens een PS3 aanschaf. Het één sluit het ander niet uit ;)

Door Tweakers user et36s, maandag 25 oktober 2010 22:06

Ik begrijp er ook werkelijk niets van dat de Bluray software op de PC zelfs na al die jaren zo dramatisch in gebruik is! Ik heb ook een interne bluray speler maar gebruik hem om die reden eigenlijk nooit. Inclusief software etc. ben je net zo duur uit als een losse bluray speler. Een interne speler heeft voor mij dan ook geen enkele meerwaarde.

Zelf heb ik een PS3 om bluray af te spelen en juist om de pluspunten die jij opnoemt. Inmiddels is er zelfs ondersteuning voor 3D Bluray. Een PS3 vervangt idd geen HTPC + XBMC zelfs niet als je gebruik maakt van PS3 Media Server.

De Panasonic speler komt erg goed uit deze review dus lijkt me in jou geval de juiste keuze. Het design valt me juist tegen maar daarover valt niet te twisten :)

[Reactie gewijzigd op maandag 25 oktober 2010 22:09]


Door Tweakers user Steenvoorde, maandag 25 oktober 2010 22:13

Leuk stukje. :) En goed om te weten ook! Mijn DVD drive in mijn HTPC is voor de zoveelste keer kapot en ik wou 'm vervangen door een Blue-ray explemplaar. Ik nam altijd aan dat Windows 7 Media Center die dingen toch wel standaard af zou kunnen spelen. Niet dus. :/

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 25 oktober 2010 22:15

@et36s
Het design van die Panasonic spelers is inderdaad niet echt spannend. Maar ik heb al een Panasonic 50" plasma en een HDD recorder van Panasonic en deze heeft hetzelfde design als de blu-ray speler. Voordeel van alles Panasonic is dat je alles met één afstandsbediening kan bedienen en alles lijkt een beetje op elkaar. Maar dat het design niet mooi of strak is dat ben ik zeker met je eens. 'Aardig' is denk ik nog het meeste van toepassing.

Door Tweakers user Barrytjh, maandag 25 oktober 2010 22:15

met nero 8 met eventueel een extra plugin is het goed mogelijk om blu rays af te spelen;)

[Reactie gewijzigd op maandag 25 oktober 2010 22:20]


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 25 oktober 2010 22:20

nm

[Reactie gewijzigd op maandag 25 oktober 2010 22:21]


Door Tweakers user Barrytjh, maandag 25 oktober 2010 22:20

Luuk1983 schreef op maandag 25 oktober 2010 @ 22:20:
@Barrytjh
Ehm, heb je uberhaupt de blog gelezen?
nu wel, my bad |:(

Door Tweakers user boe2, maandag 25 oktober 2010 22:48

Tja, leuk he, dat waanzinning propietaire blueray waarbij op ALLES geld verdiend moet worden? Degelijke softwareplayers vinden voor pc is nog altijd een hele last, en dan zwijg ik nog over ondersteuning op linuxsystemen |:(

[Reactie gewijzigd op maandag 25 oktober 2010 22:49]


Door Tweakers user HyperBart, dinsdag 26 oktober 2010 08:41

Boeboe schreef op maandag 25 oktober 2010 @ 22:48:
Tja, leuk he, dat waanzinning propietaire blueray waarbij op ALLES geld verdiend moet worden? Degelijke softwareplayers vinden voor pc is nog altijd een hele last, en dan zwijg ik nog over ondersteuning op linuxsystemen |:(
Werkt VLC daar niet perfect voor? Ik meen me te herinneren dat ik zo mijn Spiderman 3 BR schijfje draaide...?

Door Tweakers user Escovan, dinsdag 26 oktober 2010 09:54

Ik heb sinds kort ook een Blu-Ray combo drive in mijn PC gezet, maar god god wat een ellende, vooral met legale schijfjes. Heb er inmiddels een licentie voor PowerDVD 10 Mark II bij gekocht, want de meegeleverde OEM versie 8 deed sowieso niet wat ik wou. Ik heb nu 6 legale Blu-ray schijfjes ... en ik denk dat ik het daar voorlopig bij hou. Met mijn gratis usenet accountje over IPv6 dat met 10MB/s kan leechen is het er sneller, beter en mooier zonder gedoe.

Door Tweakers user Twilight Burn, dinsdag 26 oktober 2010 10:54

Ik heb zelf de Dune BD Prime 1.0, de voorloper van het apparaat dat je noemt, en vind hem echt geweldig! Hij speelt alles af, schakelt ook tussen 24 en 50/60 Hz. Op de BR kwaliteit heb ik niks aan te merken, die is gewoon subliem!

Door Wouter, zaterdag 2 mei 2015 03:18

Ik zie dat hier als reactie van 5 jaar geleden is.....Nu gebruik ik Macgo Windows player, en die speelt echt alles af! Je moet hiervoor wel licentie kopen voor 1 computer.
Maar zo te zien doet hij prima en het kost ongeveer 47 euro. Die is betalen met PayPal, dus veilig.
Hoe zit dat nu bij jullie, na 5 jaar geleden te zijn? :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.