OV-chipkaart perikelen

Door Luuk1983 op woensdag 17 augustus 2011 16:20 - Reacties (26)
Categorie: Overige toelie, Views: 6.829

De OV-chipkaart. Iedereen heeft het er wel over gehad. Lek, onhandig en duur zijn veelgebruikte woorden. Maar wat merk je daar zelf van in de praktijk? Ik deze blog mijn ervaring met de OV-chipkaart.

Ik ben nooit echt heel negatief geweest over de OV-chipkaart. Natuurlijk waren er problemen, natuurlijk werd het project veel te duur en natuurlijk was de beveiliging zo lek als een mandje, maar eerlijk is eerlijk: direct merk ik daar als consument weinig van. Ik ben al jaren geleden afgestudeerd, dus de problemen met het activeren van de OV-studentenkaarten heb niet bewust meegemaakt. Ik zag wel hele duidelijke voordelen die zo'n kaart zou kunnen bieden. Wel moet ik er even bij vermelden dat ik voornamelijk met de trein reis, met bussen en trams heb ik beperkte ervaring.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken. Op een dag besloot ik dat het wel handig zou zijn om een anonieme OV-chipkaart aan te schaffen. Ik ging wat regelmatiger met de trein en ik vond het handig als ik niet in de rij voor de automaten zou moeten gaan staan.
Het aanschaffen van een anonieme OV-chipkaart kan gewoon bij de automaat en is net zo simpel als het aanschaffen van een kaartje. Ook wat geld op de kaart zetten ging zonder problemen. Eigenlijk best simpel dus allemaal. Totdat je bij het incheckpaaltje komt...

De incheckpaaltjes kunnen twee geluiden maken: een dubbele, subtiele zachte piep in combinatie met een groen lampje en bevestiging van je inchecken, of een hele harde, schelle piep die niet zou misstaan als je illegaal door de alarmpoortjes van een dure kledingzaak loopt met een aanzienlijk deel van de nieuwe collectie. oh ja, en er hoort ook nog een rood lampje bij. Mag je één keer raden... Juist, het rode lampje. Maar verder geen melding van wat er nou precies fout is en waarom het inchecken niet werkt. Volgens mij geeft de gemiddelde Windows foutmelding onderhand meer uitleg over wat er aan de hand is. En je verwacht het niet, maar ook de tweede en derde keer lukte het niet. Van ellende ben ik maar een kaartje uit de automaat gaan halen, omdat ik anders de trein zou missen.

Eenmaal op de bestemming aangekomen had ik wat meer tijd om even bij de automaat te gaan rotzooien met de kaart. Ik moest zelf uitzoeken dat:
  • Je reizen op saldo bij de NS moet activeren
  • Je minimaal 20 euro op de kaart moet hebben staan om überhaupt in te kunnen checken
Nou zijn beide problemen heel simpel om op te lossen en ergens is het minimale saldo van 20 euro goed te begrijpen, maar dat moeten activeren van reizen op saldo bij NS komt nogal vreemd over. Mijn oma zal daar maar gestaan hebben. Of een buitenlandse bezoeker. Het is toch één kaart voor bus, trein en metro? Ijdele hoop...

Maar goed, sindsdien gebruik ik de kaart eigenlijk zonder problemen. Inchecken lukt altijd, saldo opladen lukt altijd. En toen ik een weekendje in Den Haag was (en mijn vriendin ten huwelijk gevraagd heb O-)) bleek de OV-chipkaart prima in de trams te werken. Het enige waarvan ik me afvroeg hoe je dat zou moeten doen is het volgende:
Stel, je hebt iemand met een OV-studentenkaart of iemand met een voordeelurenabonnement, dan mogen er een paar andere mensen op meereizen met korting. Echter, dit kan je alleen bereiken door een kaartje met 40% korting te kopen. Er is geen manier om in te checken met de korting van een ander. Ik zou ook niet weten hoe je dat moet oplossen, maar handig is anders.

Nou wil het zo zijn dat mijn vriendin ergens anders gaat werken en daardoor full-time de auto nodig heeft. Ja, ondergetekende is lief voor z'n meisje en offert zich op en laat haar de auto meenemen. Aangezien ik makkelijk met de trein naar het werk kan, is het zonde om een tweede auto aan te schaffen. Dus wat bedenk je als nuchtere Hollandse tweakert? Dat je een persoonlijke OV-chipkaart gaat halen, daar een maandtrajectkaart op gaat zetten en dat je je anonieme OV-chipkaart gaat verpatsen aan je ouders of schoonouders. En zoals wel vaker klopt de theorie niet bij de praktijk. Even een korte samenvatting van de abonnementen van de NS. De bedenker van de NS-systemen moet in ieder geval een IQ van onder die van zanger Rinus hebben gehad om dit überhaupt te kunnen verzinnen:
  • Een voordeelurenabonnement kan op een 'gewone' persoonlijke OV-chipkaart. Hiermee kan je bij de NS en andere aanbieders op Saldo reizen en krijg je korting buiten de spits bij de NS. Niet interessant voor mij in ieder geval, want ik reis in de spits.
  • Zodra je een ander abonnement hebt worden deze meestal (met uitzondering van maandabonnementen) standaard op een persoonlijke OV-chipkaart geleverd. Zodra er een abonnement op de kaart staan kan je NIET MEER OP SALDO REIZEN met de betreffende kaart bij de NS. Uh...whut? Nou, zodra er een abonnement op de kaart staan kan je NIET MEER OP SALDO REIZEN met de betreffende kaart bij de NS. Maar je kan wel op saldo reizen bij de andere aanbieders. Een quote:
    Ook andere NS-abonnementen - met uitzondering van het Maandabonnement - worden standaard op een OV-chipkaart geleverd. U ziet het aan het OV-chipkaartlogo op de kaart. Het is nu nog niet mogelijk om met deze abonnementen bij NS op saldo te reizen. U blijft dus reizen zoals u gewend bent. Zodra er iets verandert, krijgt u bericht. U kunt met uw OV-chipkaart met NS-abonnement wel bij andere vervoerders op saldo reizen.
    8)7 8)7 8)7 8)7 8)7
Ik in mijn oneindige onschuldigheid dacht toch echt dat het hele idee van de OV-chipkaart was dat je één kaart hebt waar je abonnementen aan kan toevoegen en verwijderen. Bij de NS in ieder geval niet. En er klopt wel meer niet bij de NS. Als je bijvoorbeeld in Nijmegen van de NS-trein overstapt op een Veolia-trein moet je eerst uitchecken bij de NS en inchecken bij Veolia. En als je student bent kan je je 'OV-studentenabonnement' niet op een OV-chipkaart zetten waar al een ander product op staat. En ga zo maar door.

De conclusie lijkt me duidelijk. Bij de NS werkt het hele OV-gebeuren voor geen ene meter. Het instaptarief is vrij hoog met 20 euro, maar dit is nog te begrijpen. En zolang je af en toe met de trein gaat is het handig dat je je niet druk hoeft te maken dat je mogelijk bij de automaat in de rij moet staan. Als je daarbij je saldo gewoon netjes in de gaten houdt en op tijd oplaadt, dan is er weinig aan de hand.
Zodra je ook maar iets meer wil dan dat, dan wordt het onoverzichtelijk, onduidelijk en soms zelf onmogelijk. Laten we het bij de trein gewoon lekker bij kaartjes houden. Dat is waarschijnlijk nog een stuk goedkoper ook.

Bij de metro, bus en tram lijkt de OV-chipkaart meer potentie te hebben. Door de lagere instaptarieven en relatief kleine bedragen is het handig dat je niet met kleingeld hoeft te klooien. Maar er is voorlopig in ieder geval nog geen enkele sprake van één kaart voor bus, trein, tram en metro.

Edit: Nog een mooi artikel over de 'logica' van de OV-chipkaart: http://frontpage.fok.nl/n...korting-vaak-duurder.html

Volgende: Viral launch TNT in België 04-'12 Viral launch TNT in België
Volgende: .NET Features: question mark 06-'11 .NET Features: question mark

Reacties


Door Tweakers user karstnl, woensdag 17 augustus 2011 16:32

Stel, je hebt iemand met een OV-studentenkaart of iemand met een voordeelurenabonnement, dan mogen er een paar andere mensen op meereizen met korting. Echter, dit kan je alleen bereiken door een kaartje met 40% korting te kopen. Er is geen manier om in te checken met de korting van een ander. Ik zou ook niet weten hoe je dat moet oplossen, maar handig is anders.
Dit probleem ken ik ook, dat zorgt altijd nog voor frustraties waarom het niet kan snap ik niet. Dan maar een papierenkaartje.

Verder kon je vroeger(ah) als je binnen een bepaald tijdsbestek weer in de bus/metro/tram stapte nog op je zelfde strip weer terug, kan dacht ik ook al niet meer. Spijtige zaak, het maakt de OV-chipkaart niet bepaald populair.

Door Tweakers user Soldaatje, woensdag 17 augustus 2011 16:35

Incheckpaaltjes kapot, ik probeer uitcheckpaaltje staat er: "ritprijs 10 euro, verlaat zo spoedig mogelijk het station". Kan ik weer 10 euro gaan verhalen, *** systeem.

Door Tweakers user TFBlitzwing, woensdag 17 augustus 2011 16:43

Ik kreeg net deze mail van de NS:
Wist u dat uw Voordeelurenabonnement al is voorzien van de mogelijkheid om te reizen op saldo? Om te kunnen reizen op saldo hoeft u alleen nog maar saldo te laden op uw kaart. Dit kan bij de NS-kaartautomaat. U houdt uw kaart voor de kaartlezer rechtsonder het scherm, kiest ‘Opladen saldo’ en volgt de aanwijzingen. U kunt ook saldo op uw kaart laden bij één van de overige ophaalpunten voor de OV-chipkaart.

Met reizen op saldo hoeft u niet meer voor iedere reis een los kaartje te kopen. U kunt eenvoudig in- en uitchecken op het station. Daardoor wordt automatisch de juiste prijs van uw reis voor u berekend. Bovendien kunt u het saldo op uw kaart voor bijna al het openbaar vervoer gebruiken. Geen wonder dat steeds meer mensen om gaan en de voordelen van reizen op saldo ontdekken.
Saldo op de voordeelurenkaart kan dus vanaf nu:-)

Edit: Verkeerd gelezen, had je al gezegd zie ik nu...

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 augustus 2011 16:45]


Door Tweakers user JelteV, woensdag 17 augustus 2011 16:49

lastig zo'n ov kaart.
Maar nu iets belangrijks!

Heeft je vriendin ja gezegd op je aanzoek?

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 17 augustus 2011 16:52

JelteV schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:49:
lastig zo'n ov kaart.
Maar nu iets belangrijks!

Heeft je vriendin ja gezegd op je aanzoek?
Jep _/-\o_ De grote dag is al over anderhalve maand :)

Door Tweakers user Sleepkever, woensdag 17 augustus 2011 16:54

Soldaatje schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:35:
Incheckpaaltjes kapot, ik probeer uitcheckpaaltje staat er: "ritprijs 10 euro, verlaat zo spoedig mogelijk het station". Kan ik weer 10 euro gaan verhalen, *** systeem.
Wacht, er zijn verschillende in en uitcheck paaltjes? Ik heb eigenlijk alleen nog maar paaltjes gezien die zowel voor in en uitchecken bedoeld zijn. Waar is dat dan weer?

Verder zijn mijn ervaringen als student met de OV chipkaart bewust minimaal. Ik haal altijd nog gewoon mooi treinkaartjes omdat ik ook op zo'n syntus->NS traject zit waar ik sowieso 4 keer langs zo'n paaltje moet voor een enkele reis, en dan is een kaartje toch net wat makkelijker en minder mogelijke problemen.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 17 augustus 2011 16:58

Sleepkever schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:54:
Wacht, er zijn verschillende in en uitcheck paaltjes? Ik heb eigenlijk alleen nog maar paaltjes gezien die zowel voor in en uitchecken bedoeld zijn. Waar is dat dan weer?
Inderdaad, dat ken ik ook niet!
Sleepkever schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:54:
Verder zijn mijn ervaringen als student met de OV chipkaart bewust minimaal. Ik haal altijd nog gewoon mooi treinkaartjes omdat ik ook op zo'n syntus->NS traject zit waar ik sowieso 4 keer langs zo'n paaltje moet voor een enkele reis, en dan is een kaartje toch net wat makkelijker en minder mogelijke problemen.
Belachelijk ja. Wederom: dat hele verhaal van één kaart voor alles is de grootste onzin ooit. Zo onhandig als dat werkt.

Door Tweakers user sfranken, woensdag 17 augustus 2011 16:58

Tsja, 5 minuutjes eerder van huis weggaan om die rij voor te zijn is natuurlijk niet in je opgekomen?

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 17 augustus 2011 16:59

sfranken schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:58:
Tsja, 5 minuutjes eerder van huis weggaan om die rij voor te zijn is natuurlijk niet in je opgekomen?
Dat is niet de essentie van het verhaal.

Door Tweakers user sinner2stroke, woensdag 17 augustus 2011 16:59

Het is dat veolia tegenwoordig geen papier meer accepteert in de bus, anders gebruikte ik dit satansgebroed überhaupt niet

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 17 augustus 2011 18:24

Ook op Schiedam Centraal overstappen naar RET, vergeten uit te checken bij NS toen ik de metro instapte (incheckpaaltje zegt vrolijk 'Overstap OK' ). Dat zie je dan een paar dagen later als je toevallig eens inlogt op mijn-ov om te zien hoeveel dat reisje überhaupt heeft moeten kosten ivm reiskosten vergoeding.

Fijn dat NS dat nog 'uit goede wil' het teveel betaalde bedrag restitueert ;)

Verder hoop ik dat er gauw iets komt voor dat meereizen met 40% en de railrunner voor de kleine (nee dat kan ook nog niet op een persoonlijke OV-Chip, ook al is het geboortejaar 2005).

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 augustus 2011 18:24]


Door Tweakers user Wapster, woensdag 17 augustus 2011 23:34

sowieso vind ik het raar dat je eerst uit moet checken bij NS om daarna weer in te checken ergens anders. Waarom kan ik niet gewoon overstappen bij elk paaltje, het spreekt toch voor zich dat ik niet tegelijk met 2 bedrijven kan reizen?

Door Tweakers user Termi, donderdag 18 augustus 2011 01:06

Wapster schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 23:34:
sowieso vind ik het raar dat je eerst uit moet checken bij NS om daarna weer in te checken ergens anders. Waarom kan ik niet gewoon overstappen bij elk paaltje, het spreekt toch voor zich dat ik niet tegelijk met 2 bedrijven kan reizen?
Om drie redenen:
1. Iedere vervoerder kan in deze casus direct betaald worden en heeft direct inzicht in het aantal reizigers. Bij de treinkaartjes gaat alles via de verkoop van de NS en een verdeelsleutel.
2. Via trajecten kunnen los aangeboden worden, vervoerders met kortere trajecten (nevenlijnen vaak), kunnen hierdoor reizigers aantrekken.
3. Lokale vervoerders kunnen hun eigen acties aanbieden voor de ov-chipkaart, zo zou de provincie Gelderland het vervoer door haar lokale vervoersmaatschappijen kunnen promoten door een dagkaart van bijvoorbeeld ¤ 5,- voor je ov-chipkaart.

Nadeel:
1. Momenteel kost overstappen NS -> Lokale vervoerder je extra geld omdat de meter opnieuw ingaat. Met een software wijziging zou dit gewoon door kunnen tellen.

Door Tweakers user Silkdeath, donderdag 18 augustus 2011 01:28

Luuk1983 schreef op woensdag 17 augustus 2011 @ 16:52:
[...]

Jep _/-\o_ De grote dag is al over anderhalve maand :)
GRATZ _/-\o_

Door Tweakers user enigmafan, donderdag 18 augustus 2011 08:35

Het instaptarief is vrij hoog met 20 euro, maar dit is nog te begrijpen
Nee hoor, dit is helemaal niet te begrijpen. Als ik nu een papieren kaartje koop voor een traject van 5 km betaal ik 2 euro. En daar stopt het.

Als ik datzelfde traject wil afleggen betaal ik nog steeds 2 euro, maar moet ik ook verplicht nog minimaal 18 euro op mijn kaart laten staan. Waarom? Ik wil dat geld zelf hebben, ik heb geen enkel voordeel bij het feit dat mijn geld alleen virtueel beschikbaar is voor 1 bepaalde functie, namelijk OV-vervoer. Er is niks in het systeem dat tegenhoudt dat er kaarten bestaan die direct gelinked zijn aan je bankrekening, en alleen het bedrag afschrijven dat je echt gebruikt, want tenslotte kan TLS ook 5, 10, 20 of 50 euro van je bankrekenig afschrijven voor automatisch opwaarderen. Dus inplaats van een standaard bedrag afschrijven een exact ritbedrag afschrijven. Het is heel makkelijk om meerdere soorten kaarten naast elkaar te laten bestaan, kaarten die vast afschrijfbedragen hebben en kaarten die exact het juiste bedrag afschrijven. OK, misschien kan je dan niet inchecken bij een paaltje maar bij een aparte automaat omdat afschrijven van een bankrekening te lang duurt om direct te kunnen verfieren maar *ik* zou dat er wle voor over hebben. Want toen ik in Rotterdam een keer met de bus moest, tijden geleden, moest ik m'n kaart opwaarderen en verder gebruik ik m'n kaart alleen als abonnement dus dat resterende bedrag staat er nog steeds op.

Door Tweakers user Neo_TGP, donderdag 18 augustus 2011 08:41

Je kan op korting reizen door op het moment dat je dat wil doen naar het kaartjes automaat te gaan met je ovchipkaart en daar de settings van je kaart aan te passen (voor als je dus met iemand mee aan het reizen bent bijvoorbeeld).. En daarna dus ook weer terug te veranderen, handig is anders, maar het kan wel :)

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 18 augustus 2011 09:25

enigmafan schreef op donderdag 18 augustus 2011 @ 08:35:
[...]


Nee hoor, dit is helemaal niet te begrijpen. Als ik nu een papieren kaartje koop voor een traject van 5 km betaal ik 2 euro. En daar stopt het.

Als ik datzelfde traject wil afleggen betaal ik nog steeds 2 euro, maar moet ik ook verplicht nog minimaal 18 euro op mijn kaart laten staan. Waarom? Ik wil dat geld zelf hebben, ik heb geen enkel voordeel bij het feit dat mijn geld alleen virtueel beschikbaar is voor 1 bepaalde functie, namelijk OV-vervoer. Er is niks in het systeem dat tegenhoudt dat er kaarten bestaan die direct gelinked zijn aan je bankrekening, en alleen het bedrag afschrijven dat je echt gebruikt, want tenslotte kan TLS ook 5, 10, 20 of 50 euro van je bankrekenig afschrijven voor automatisch opwaarderen. Dus inplaats van een standaard bedrag afschrijven een exact ritbedrag afschrijven. Het is heel makkelijk om meerdere soorten kaarten naast elkaar te laten bestaan, kaarten die vast afschrijfbedragen hebben en kaarten die exact het juiste bedrag afschrijven. OK, misschien kan je dan niet inchecken bij een paaltje maar bij een aparte automaat omdat afschrijven van een bankrekening te lang duurt om direct te kunnen verfieren maar *ik* zou dat er wle voor over hebben. Want toen ik in Rotterdam een keer met de bus moest, tijden geleden, moest ik m'n kaart opwaarderen en verder gebruik ik m'n kaart alleen als abonnement dus dat resterende bedrag staat er nog steeds op.
Het gaat erom dat als je bijvoorbeeld een anonieme ov-chipkaart koopt je gewoon niet uitchecked omdat het op lange afstanden dan veel goedkoper is. Nu is het instaptarief 20 euro en als je niet uitchecked ben je 20 euro kwijt. Als je van Maastricht naar Groningen gaat dan is het al interessant om niet uit te checken die 20 euro kwijt te zijn omdat dat goedkoper is. Als het instaptarief veel lager is, dan checkt iemand meer uit.

Natuurlijk ben ik het met je eens dat vanuit het oogpunt van de klant (wij dus) het niet echt handig en wenselijk is, maar ik begrijp wel waarom het zo werkt.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 18 augustus 2011 09:26

Neo_TGP schreef op donderdag 18 augustus 2011 @ 08:41:
Je kan op korting reizen door op het moment dat je dat wil doen naar het kaartjes automaat te gaan met je ovchipkaart en daar de settings van je kaart aan te passen (voor als je dus met iemand mee aan het reizen bent bijvoorbeeld).. En daarna dus ook weer terug te veranderen, handig is anders, maar het kan wel :)
Kan dat ook met korting ja? Ik weet wel dat je 'm voor een dag bijvoorbeeld op eerste klas kan zetten.

Door Tweakers user Pixeltje, donderdag 18 augustus 2011 10:34

Ik ben student en heb dus geen last van al die problemen bij de NS. Ik hoef vooralsnog niet in te checken met mijn studenten OV, en in het weekend koop ik wel een kaartje.

De bus en tram daarentegen... Bij de tram (utrecht) gaat het regelmatig fout; inchecken op utrecht CS, uitstappen bij de halte in de buurt van mijn huis, en daar kaart voor de lezer. Die zegt: 'Inchecken OK'

Ik kan dan het eerste kwartier niet uitchecken (melding: je bent al in/uitgecheked) en verlies dus 8 euro. 8 euro? ja, want ik heb ingechecked op het station, én op de halte bij mijn huis. Twee keer in en 0 keer uitgechecked. sowiezo vreemd dat er 2 gelijktijdige sessies kunnen lopen op 1 kaart. Dat werk fraude in de hand..

Bel je connexxion; moet je een of ander wazig formulier invullen wat natuurlijk goed verstopt is op de site. Ze willen nog net niet weten Waarom je geboren bent, en het kan tot 5 weken duren tot het geld teruggestort wordt. Dan moet je langs een automaat om 'een bestelling op te halen'. waarom schrijven ze het geld niet gewoon direct naar mijn kaart?

kortom; heel veel werk, weinig succes en veel geld verspild op reizigersniveau. de vervoerders hebben er natuurlijk baat bij om die formulieren te verstoppen en de procedure traag en omslachtig te maken, want het geld mogen ze houden... fijn hoor.

Door Tweakers user Forsith, donderdag 18 augustus 2011 10:43

Wat zijn er weinig mensen die je feliciteren zeg,had toch verwacht dat dat er iets meer zouden zijn. Dus bij deze: gefeliciteerd :-)!

Het mooie van je artikel vind ik dat je redelijk onbevooroordeeld begint, en het lijkt alsof je de OV-chipkaart echt een kans wilt geven, alvorens je 'm hard de grond in trapt (en terecht). Meestal heb je mensen die heel erg voor het systeem zijn, of, waar er imho iets meer van zijn, die fel tegen het systeem zijn. Waar ik overigens ook onder val.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik verder niet veel aan deze discussie toe te voegen heb, maar wou je toch even laten weten dat je artikel, naar mijn mening, goed in elkaar steekt.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 18 augustus 2011 11:06

@Forsith,

Bedankt voor de felicitatie! :)

Ik was ook redelijk onbevooroordeeld. Ik merk dat veel mensen tegenstander zijn van dingen eigenlijk alleen maar door het ergens gelezen of gehoord te hebben. En het mooie daarvan is ook nog dat als bepaalde problemen opgelost zijn, dat deze nog jaren aangedragen worden in discussies waarom iemand een tegenstander is. En zoals altijd bij elke vernieuwing heb je de mensen die over alles zeuren en dat het 'vroegâh' beter was en zoals altijd na een periode van gewenning weet niemand meer beter. Ik ga heel zelden met de bus. Maar voor de paar keer vind ik het fijn dat ik geen strippenkaart hoef te hebben die telkens weer verloopt of met kleingeld moeilijk moet doen (en je net zal zien dat je weer te weinig bij hebt). Me OV-chipkaart heb ik altijd bij me namelijk.

Bijvoorbeeld dat de kaart zo lek is als wat. Daar kan ik me aan ergeren omdat het al lang bekend is en omdat het de samenleving extra geld gaat kosten. Maar merk ik daar in de praktijk wat van? Nee helemaal niet. En feit is wel, die anonieme kaart tot nu toe heeft het gewoon prima gedaan, eigenlijk nooit problemen mee gehad.

Maar alles eromheen is gewoon slecht in elkaar gezet en het wordt de reiziger absoluut niet makkelijker gemaakt. En dat was juist de insteek van de kaart. Mocht de NS de problemen oplossen en de vervoerders beter samenwerken, dan zie ik absoluut potentie in de kaart. Nou ja, eigenlijk zie ik nu zeker al potentie in de kaart, alleen moet die potentie nu nog even benut worden. Feit is wel dat alles alweer een stuk beter werkt dan een tijd geleden. Ja, het duurt allemaal veel te lang, maar er zit vooruitgang is. Probeer over een jaar of over 2 jaar het nog eens een keer. Waarschijnlijk loopt alles dan een stuk beter. En ben je een echte tegenstander, tja, dan zal je op termijn toch gedwongen gaan worden.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 augustus 2011 11:07]


Door Tweakers user Forsith, donderdag 18 augustus 2011 11:19

@Luuk1983
Je slaat de spijker op z'n kop! Ik denk dat veel mensen er net zo over denken als jij, iig ben ik er één van. Ik wil de kaart ook heus wel een kans geven (op voorwaarde dat ze de huidige implementatie volledig dumpen :P ), maar dan moeten OV bedrijven hun klanten eens serieus gaan nemen, en een fatsoenlijke oplossing bieden, en niet dit houtje-touwtje knutsel-knip-en-plak-werk wat in de volksmond de OV-Chipkaart heet.

In tegenstelling tot jou erger ik me er namelijk wel aan dat de kaart slecht beveiligd is; niet omdat je er in het dagelijks leven veel van merkt, maar het algoritme was al gekraakt (of het systeem erachter) vóór dat het OV-Chipkaart systeem uberhaupt was ingevoerd. Dat is een van de voorbeelden dat je gewoonweg niet serieus genomen wordt.

Verder vond ik de mate van crashende systemen (met name in bussen) erg hoog. Ik moest 2 1/2 maanden lang elke werkdag het traject Hoogeveen - Arnhem (Oosterbeek) afleggen. Minstens 1x per week was de computer in de bus gecrashed en werkte het inchecken niet. Nu maakt voor mij als student dat weinig uit, maar ik vind het schandalig hoog. Excuses als: "we zijn het nog aan het testen", praten dat voor mij niet goed. Daar heb je een testomgeving voor. Als het een keer crashed,prima, kan gebeuren, maar de mate hiervan was mij veel te hoog.

Van de verder interne regels weet ik weinig af, maar jij hebt daar al een verhelderende blik op gegeven in je blogpost, en ook dat ziet er weinig aantrekkelijk uit.

Ik heb nu nog een jaar recht op een OV-Studentenkaart, maar het lijkt erop dat ik nog 1 semester langer naar school moet (slechte planning :( ), en ik overweeg serieus om dit jaar voor een autorijbewijs en auto te gaan. Ben ik van dat OV gezeur tenminste af :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 augustus 2011 11:31]


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 18 augustus 2011 11:42

Forsith schreef op donderdag 18 augustus 2011 @ 11:19:
Ik heb nu nog een jaar recht op een OV-Studentenkaart, maar het lijkt erop dat ik nog 1 semester langer naar school moet (slechte planning :( ), en ik overweeg serieus om dit jaar voor een autorijbewijs en auto te gaan. Ben ik van dat OV gezeur tenminste af :)
Feit is wel dat je ook gewoon nog een stamkaart en papieren maandtrajectabonnement kan krijgen. Dat is extreem veel goedkoper dan een auto. Natuurlijk kan je zeggen 'lekker puh, ik ga niet met de trein', maar uiteindelijk heb je jezelf daar volgens mij veel meer mee. Maar een autorijbewijs is sowieso gaaf natuurlijk!

Door Tweakers user AMD1800, donderdag 18 augustus 2011 12:27

En als je student bent kan je je 'OV-studentenabonnement' niet op een OV-chipkaart zetten waar al een ander product op staat. En ga zo maar door.
Haha, dit geloof je toch niet. De lui die de ov-studentenabbonementen leveren, hebben er weer een probleem bij. Tegenwoordig moet je namelijk zelf je ov-kaart voor je abbo kopen. En als je al zon kaart hebt met een abbo, ga je toch niet opnieuw een kaart kopen. Beetje raar en bizar, gezien zon abbo alleen een soort van aanpassing in de software is en dus niet hardwarematig..

Door Tweakers user Tristan1981, zaterdag 20 augustus 2011 10:35

Reizen op saldo is nu dus mogelijk met een kortingskaart, maar als je om 8.59 uur incheckt en je trein gaat om 9.02 uur, reis je ZONDER korting omdat de tijd van inchecken geldt. Als je om 9.01 uur incheckt, loop je het risico om de trein te missen.

Maar ook in de bus gaat het zeer regelmatig fout!
Het komt zeer regelmatig voor dat de kaartlezers in de bus het WEL doen bij inchecken, maar als je bij je eindbestemming bent aangekomen, hebben ze allemaal last van storing en KUN je niet uitchecken. Ook komt het regelmatig voor dat de kaartlezers een halte eerder (bij inchecken) en/of een halte verder (bij uitchecken) zijn dan waar je daadwerkelijk bent in- en/of uitgecheckt, waardoor je dus teveel voor de rit betaalt. Dit geld kun je dan bij de vervoerde terugvragen nadat je een bureaucratisch formulier hebt ingevuld en in een GEFRANKEERDE envelop hebt opgestuurd of nadat je een duur 0900-nummer hebt gebeld, waardoor je onnodig hoge kosten maakt.

Dat laatste is bij de meeste vervoerders inmiddels opgelost, maar nog niet bij allemaal.

Ook een probleem van de ov-chipkaart is dat je privacy geschonden wordt. Begin dit jaar ben ik van baan gewisseld en had daardoor een ander abonnement nodig dan dat ik eerst had. Omdat ik in Rotterdam werkte, ben ik bij een RET-servicebalie een nieuw abonnement gaan halen. Om te voorkomen dat de RET-medewerker, bij het instellen van mijn nieuwe abonnement, in de war zou raken met mijn oude abonnement, heb ik alle gegevens die konden leiden naar dat abonnement (de papieren coupons) uit het OV-Shopmapje gehaald en alleen de ov-chipkaart erin laten zitten. Maar toch kon de betreffende RET-medewerker mij haarfijn vertellen welk abonnement ik had, wanneer de laatste was ingegaan, welke sterwaarde het abonnement had en welke centrumzone was gebruikt.
Ik was hierdoor echt onaangenaam verrast en heb later een klacht ingediend wegens het schenden van mijn privacy. Ik kreeg toen als antwoord dat dat 'service van de RET' was om vergissingen en eventuele hersteltransacties te voorkomen. Dat is echt klinklare onzin, want vóór de invoering van de ov-chipkaart deden ze dat ook nooit.

En nog een algemeen puntje: Ov-chipkaart is eigenlijk geen goede naam, want de O in OV is sinds de kaart namelijk niet meer van toepassing.

In de Van Dale staat het woord "openbaar" omschreven als "voor eenieder toegankelijk"

Een voorbeeld:
Een dak- of thuisloze heeft ¤ 2 verdiend. Dat is precies genoeg om met de bus naar een opvangplek van het Leger des Heils te gaan. Deze dak- of thuisloze kan (zonder ov-chipkaart) nog een kaartje kopen en met de busreizen. Als straks de chipkaart het enige vervoersbewijs is, kan deze dak- of thuisloze geen los kaartje meer kopen en kan hij dus geen gebruik meer maken van bus, metro, tram of trein.
Het vervoer is dan dus niet meer "voor eenieder toegankelijk", waardoor het vervoer niet meer voldoet aan de definitie van OPENBAAR.

Invoering van de chipkaart = afschaffing OPENBAAR vervoer!

PS: gefeliciteerd met je aanstaande huwelijk O+ :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 augustus 2011 10:38]


Door Tweakers user NiGeLaToR, donderdag 21 maart 2013 13:48

Heb in studententijd en lang daarna dagelijks met het OV gereisd. Trein, metro, bus en bus, metro, trein weer terug. In ene besloten dat het genoeg was (na paar van de beruchte we-rijden-vaker-niet-dan-wel-seizoenen) en in de auto gestapt. Toch is er een duurzaam ventje in me wakker geworden die de afweging in ieder geval vaker zou willen maken. En dan loop je tegen een berg barrieres aan; waar de OV-chipkaart er eentje is. De instap-boete is er eentje van, als je zelden met de trein gaat en dan voor een ritje 5 euro kwijt zou zijn ben je nu in ene 20 euro 'kwijt'. Je hebt het tegoed nog wel op je kaart staan, maar zowel mijn vrouw als ik hebben nu dus 15,- op onze kaart 'tegoed'. 30 euro waar de NS rente van kan trekken, ze worden met de kaart een soort bank.

Verder is er al genoeg gezegd over in- en uitchecken en de vage toestanden met kortingen, maar ook zonder korting gebeuren er rare dingen. Anonieme OV geeft geen 'bonnetje' dus kan ik zakelijk niet gebruiken. Persoonlijke OV geeft wel bonnentje, maar wil gewoon soms een kaartje kopen en geen heel abonnement optuigen, voor 3 x per jaar. Ofzo. Mijn vrouw reist voor haar werk 1e klas, prive 2e klas, maar ook daar kun je niet eenvoudig in differentieren met 1 kaartje - ze zou dan eigenlijk 2 OV-chips moeten hebben en voorzien van voldoende saldo. Geniaal.

Owjah, de prijs schrikken we ook erg van, al schijnt het Europees gezien wel mee te vallen - maar een ritje van een half uur kostte 18,60 per persoon. >36,- euro, waar we normaliter 5 liter Diesel aan zouden spenderen. Oke, geen vergelijk, want auto kent afschrijving etc, maar dan nog, 37,20 euro / 90km is gewoon een flinke km-prijs. Als ik alleen in de auto zou zitten kom je dichter in de buurt.

Samenvatting is dat alleen als het echt niet anders kan we de trein nemen en verder alleen nog op stations komen om iemand op te halen of bloemen te kopen, verder niet. Zonde, want als het nou gewoon een stuk makkelijker was (of; zoals vroegah) dan zouden we vaker OV-en.

Edit; Fuuuu komt uit 2011! Waarom stond ie bovenaan m'n lijstje dan?! :S

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 maart 2013 13:58]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)