Alles wat ik tegenkom en meemaak qua Laptops en netbooks.

Nostalgie: EEEPC701 (met Windows 7!)

Door Luuk1983 op zondag 28 december 2014 15:35 - Reacties (16)
Categorie: Net-/notebooks, Views: 6.912

Soms kom je van die oude hardware tegen die tegenwoordig niks meer waard is, maar wat je wel meteen dat nostalgische gevoel geeft van vroeger. Ik had dit zelf toen ik recent mijn ASUS EEE PC 701 (4G) weer eens tegen kwam in de kast...en besloot Windows 7 er op te willen installeren!

Voor de mensen die de EEE 701 niet kennen een hele korte introductie: de EEE701 was de allereerste netbook van ASUS (en volgens mij ook van het netbook concept in het algemeen). Dit is 'm (inclusief kerstsfeer-ondergrond):

http://tweakers.net/ext/f/tEiZ0LCaLooOYgWraa17GL4Z/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/qQy0HMDQhM6z2oTgN9zRzNDC/full.jpg

De specs zijn:
 • Een celeron 900MHz processor die standaard op 630MHz loopt
 • 512MB DDR2 geheugen die ik meteen geüpgrade heb naar 2GB
 • Een Intel GMA 900 videochip
 • 4GB SSD als harddisk die niet zomaar uit te breiden is omdat deze op het moederbord gesoldeerd is.
Nou was de accuduur van de 701 al bedroevend, maar nu de accu jaren oud is kan je wel stellen dat elke willekeurige tablet waarschijnlijk sneller en handiger is en een betere accuduur heeft dan dit geval. Nou gebruik ik de EEE meestal alleen voor het afspelen van muziek en dat kan hij prima aan natuurlijk.

Op de EEE had ik Windows XP geïnstalleerd. Standaard stond er een Linux distributie op, maar omdat ASUS ook varianten met XP verkocht waren er drivers voor Windows XP beschikbaar. Nu ik mijn EEE weer tegen was gekomen was ik aan het denken om eens wat anders te proberen. Mijn eerste gedacht was om Windows 98 er op te zetten en zo oudere DOS spellen te kunnen spelen en weer eens met Windows 98 te kunnen rotzooien. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat drivers waarschijnlijk een te groot probleem zouden worden. Want zonder drivers voor WiFi, de touchpad en geluid kom je niet echt ver.

Toen ben ik gaan kijken of ik Windows 7 er op kon zetten. Uiteraard zijn er geen specifieke Windows 7 drivers door ASUS beschikbaar gesteld voor de EEE, maar hele rare componenten bevat het apparaat nou ook weer niet. Windows 7 heeft zelf behoorlijk wat drivers, dus het zou zomaar kunnen werken. Het grootste probleem is echter het formaat van Windows 7. De minimale systeemeisen van Windows 7 vereisen namelijk 15GB harddisk ruimte in plaats van de aanwezige 4GB. Ik ben toen uitgekomen bij Tiny7, een Windows 7 variant die iemand gemaakt heeft en een hoop eruit gesloopt heeft. Geïnstalleerd zou deze niet meer dan 2,5GB moeten gebruiken. Klinkt goed in ieder geval!

Ik ben Windows 7 gaan installeren en de installatie is inderdaad gelukt!
http://tweakers.net/ext/f/pBVvYiwPdT4yBve04fvrHZmU/full.jpg

Alle drivers behalve de videodriver werden door Windows 7 gevonden en geïnstalleerd. Er is geen Windows 7 versie voor de GMA900 driver, maar ik heb via via een HP driver voor Vista gevonden die ik kon installeren (in Vista compatibility mode). Daarnaast heb ik nog twee dingen geïnstalleerd:
 • eeectl: is een klein programmaatje waarmee je de kloksnelheid van de default 630MHz kan verhogen naar de 900MHz, wat de kloksnelheid van de processor eigenlijk is. Daarnaast kan je ook de brightness van het scherm veel hoger zetten dan normaal kan (ideaal voor buiten) en nog wat kleine aanpassingen, zoals de fan speed.
 • Utilities van ASUS voor de EEE: dit laat bijvoorbeeld icoontjes op het scherm zien als je de speciale toetsen als contrast omhoog/omlaag doet of Wifi aan en uit zet etc. Ik had verwacht dat dit drivers zouden zijn en dat deze dus niet geïnstalleerd konden worden op Windows 7, maar bijna alles werkt naar behoren. Het enige wat niet werkt zijn de speciale toetsen om het volume omhoog en omlaag te doen. Dit komt waarschijnlijk door iets wat de sound drivers missen.
De EEE boot in ongeveer 46 seconden vanaf het moment dat de powerknop ingedrukt wordt tot aan het moment dat je de desktop ziet (mijn definitie van 'de desktop zien' is als ik de startknop zie). Niet verkeerd voor zo'n oud underpowered machientje! De diskspace is na een paar updates en het installeren van een paar tools en VLC player niet heel geweldig meer, maar er is nog meer dan genoeg ruimte over:

http://tweakers.net/ext/f/O4NiZwPCdxaWzHicUXrqdOoi/full.jpg

Ik kan absoluut merken dat de EEE met Windows 7 sneller is dan met Windows XP met normaal gebruik. Wat je er verder aan hebt? Waarschijnlijk weinig, maar het was leuk om te doen omdat het kon. Ik verwacht dat de EEE dadelijk weer terug de kast in gaat totdat ik 'm weer tegen kom. Wie weet wat ik er dan op ga zetten!

Ideale betaalbare net-/notebook?

Door Luuk1983 op woensdag 3 februari 2010 11:20 - Reacties (17)
Categorie: Net-/notebooks, Views: 6.517

Ik ben al langere tijd om zoek naar een vervanger van mijn huidige netbook, maar dat blijkt veel lastiger dan verwacht. De ene is te klein, de ander te duur en weer een ander is te beperkt. Maar eindelijk lijkt er een model uitgekomen te zijn waar ik me wel in kan vinden.

Ik was er vroeg bij qua netbooks en heb daarom op dit moment een EEE PC 701. Hoewel het in het begin gaaf was dat zo'n klein ding Windows kon draaien werden de tekortkomingen helaas vrij snel pijnlijk duidelijk. De celeron 900MHz processor is voor veel taken snel genoeg en het upgraden van het geheugen van 512MB naar 2GB is ook prima te doen. De harddisk is echter een SSD met een miezerige 4GB en het 7" scherm met een resolutie van 800 x 480 is zelfs voor een beetje surfen veel te beperkt. Een setje 8GB SD kaarten maken de beperkte harddisk nog een beetje goed, maar tel daarbij een accuduur van amper twee uur en een klein toetsenbord bij op en je snapt dat zo'n 701 toch echt niet handig is.

Sindsdien volg ik de netbooks op tweakers op zoek naar een nieuwe notebook of netbook. Er zijn een aantal punten die in overweging genomen worden: prijs, gewicht/formaat, snelheid, accuduur en features. De 10" modellen vind ik eigenlijk net te klein, 12" lijkt me een prima formaat, dus dat is het uitgangspunt. En ja natuurlijk wil ik daarbij het liefst een zo'n groot mogelijke harddisk, zoveel mogelijk performance en features en het mag niks kosten.

In de echte wereld bestaat zo'n ideale laptop uiteraard niet, dus moeten we wat realistischer worden. Een laptop of netbook is voor mij meer voor erbij. Ik heb een dikke desktop staan voor gamen en allerlei andere dingen. Een nieuwe notebook is vooral voor surfen op de bank en mee te nemen op vakantie, om een filmpje op te kijken en het liefst wat oudere spellen spelen. MAAR omdat een laptop voor mij voor erbij is wil ik geen duizend euro uitgeven. Bij voorkeur zo min mogelijk, maar als richtprijs is 400 a 500 euro wel mooi. Tot nu toe heb ik nog niet echt iets gevonden wat aan mijn wensen voldeed om de volgende redenen:
 • Je hebt goedkopere netbooks dan 400 a 500 euro, maar die zijn vaak traag, hebben totaal geen grafische performance, lage(re) resolutie scherm, maar regelmatig een behoorlijke accuduur.
 • Volwaardige laptops van 400 a 500 euro bestaan natuurlijk ook. Die hebben vaak een groot scherm met aardige resolutie, grote harddisk, behoorlijke CPU power, maar weinig grafische performance, matige batterijduur en zijn vaak zwaar een groot.
 • ULV's zijn redelijk klein en licht, hebben een goede batterijduur en hebben behoorlijke CPU performance, maar zijn vaak op de matige intel grafische chip gebaseerd en zijn vaak erg duur, ruim meer dan 500 euro.
 • Netbooks met wat meer performance werden vaak weer onrealistisch duur tov 'gewone' laptops en de performance van deze netbooks.
Echter, ASUS heeft recent een nieuwe EEE Netbook uitgebracht waarvan ik vind dat bijna alle eigenschappen gebalanceerd samenkomen: ASUS EEE PC 1201N. Waarom vind ik dat?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1258642817.jpeg

Formaat en gewicht
12" en 1,45kilo. Net iets zwaarder dan de echte netbooks, maar nog steeds een stuk lichter en compacter dan gewone notebooks.

Scherm
De grootte van het scherm is met 12" goed te doen, maar belangrijker is de resolutie: 1366 x 768. Dit is een stuk handiger dan de 800 x 480 van mijn huidige netbook ;)

CPU performance
De Intel Atom is niet echt snel met 1,6GHz. Daarom zit er in de 1201N een dual core atom. Vooral multitasking zal er een stuk beter door gaan. Helaas zullen veel oudere spellen die single threaded zijn hier niet echt veel profijt bij hebben, hoewel het natuurlijk wel zo is dat achtergrond processen het spel niet zullen vertragen door de tweede core.

Grafische performance
Deze EEE is gebaeerd op het ION platform van NVIDIA, oftewel een mobiele GeForce 9400. Deze GPU is snel genoeg om HD te decoden. 1080p kan dan ook zonder problemen op de 1201N afgespeeld worden. Oudere spellen zullen ook zonder problemen op acceptabele framerates te spelen zijn. Natuurlijk geen snelheidsmonster, maar een extreem stuk veel beter dan de Intel integrated meuk die in veel ULV's, netbooks en laptops zit. Dankzij de HDMI uitgang kan eventueel ook 1080p op een externe monitor afgespeeld worden.

Batterijduur
Een dual core Atom en de grafische chip eisen wel hun tol qua batterijduur. De batterij is hetzelfde als de EEE 1005HE. Deze laatste doet ruim 8 uur met deze accu. De 1201N doet bij normaal gebruik (met wireless en dergelijke aan) ongeveer 4 uur met deze accu. Voor mij is dat nog een prima acceptabel aantal uur, zeker afgezet tegen de winst in snelheid.

Overig
 • Ook fijn is dat de 1201N beschikt over Windows 7 Home Premium. Wat mij betreft is dit ook een groot voordeel tov veel andere netbooks.
 • Het geheugen van 2GB is genoeg voor bijna alle taken die je normaal uitvoert.
 • De harddisk is 250GB, meer dan genoeg voor de meeste werkzaamheden. Helaas is de schijf slechts 5400rpm, dus een snelheidsmonster is het absoluut niet. Maar dat valt ook niet te verwachten.
 • Bluetooth is uiteraard ook aanwezig
Prijs
Met 400 euro vind ik de prijs niet overdreven duur gezien de features en voordelen tov andere notebooks en netbooks.


Het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden, is de de maximale brightness van het scherm behoorlijk laag is, waardoor buiten in de volle zon werken lastig is. eeectrl, het programma dat op eerdere EEE modellen gebruikt kon worden om de maximale brightness te verhogen werkt (nog) niet op de 1201N.

Uiteindelijk is het persoonlijk wat je wil hebben en nodig hebt. Ultraportable is de 1201N absoluut niet, maar het is wel één van de snelste netbooks die er zijn en wat mij betreft voor een schappelijke prijs. Ik had de 1201N al op het oog, maar Ik heb voor de gein eens in de pricewatch de filters ingesteld in de laptop sectie qua wensen en eisen. Daar kwam de 1201N uit. Dus voor mij lijkt het de netbook te worden waar ik altijd al op gewacht heb. Zodra ik 'm heb volgt er natuurlijk nog een review!