Alles over hardware die ik aanschaf. Korte reviews en ervaringen.

Nostalgie: EEEPC701 (met Windows 7!)

Door Luuk1983 op zondag 28 december 2014 15:35 - Reacties (16)
Categorie: Net-/notebooks, Views: 6.912

Soms kom je van die oude hardware tegen die tegenwoordig niks meer waard is, maar wat je wel meteen dat nostalgische gevoel geeft van vroeger. Ik had dit zelf toen ik recent mijn ASUS EEE PC 701 (4G) weer eens tegen kwam in de kast...en besloot Windows 7 er op te willen installeren!

Voor de mensen die de EEE 701 niet kennen een hele korte introductie: de EEE701 was de allereerste netbook van ASUS (en volgens mij ook van het netbook concept in het algemeen). Dit is 'm (inclusief kerstsfeer-ondergrond):

http://tweakers.net/ext/f/tEiZ0LCaLooOYgWraa17GL4Z/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/qQy0HMDQhM6z2oTgN9zRzNDC/full.jpg

De specs zijn:
 • Een celeron 900MHz processor die standaard op 630MHz loopt
 • 512MB DDR2 geheugen die ik meteen geüpgrade heb naar 2GB
 • Een Intel GMA 900 videochip
 • 4GB SSD als harddisk die niet zomaar uit te breiden is omdat deze op het moederbord gesoldeerd is.
Nou was de accuduur van de 701 al bedroevend, maar nu de accu jaren oud is kan je wel stellen dat elke willekeurige tablet waarschijnlijk sneller en handiger is en een betere accuduur heeft dan dit geval. Nou gebruik ik de EEE meestal alleen voor het afspelen van muziek en dat kan hij prima aan natuurlijk.

Op de EEE had ik Windows XP geïnstalleerd. Standaard stond er een Linux distributie op, maar omdat ASUS ook varianten met XP verkocht waren er drivers voor Windows XP beschikbaar. Nu ik mijn EEE weer tegen was gekomen was ik aan het denken om eens wat anders te proberen. Mijn eerste gedacht was om Windows 98 er op te zetten en zo oudere DOS spellen te kunnen spelen en weer eens met Windows 98 te kunnen rotzooien. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat drivers waarschijnlijk een te groot probleem zouden worden. Want zonder drivers voor WiFi, de touchpad en geluid kom je niet echt ver.

Toen ben ik gaan kijken of ik Windows 7 er op kon zetten. Uiteraard zijn er geen specifieke Windows 7 drivers door ASUS beschikbaar gesteld voor de EEE, maar hele rare componenten bevat het apparaat nou ook weer niet. Windows 7 heeft zelf behoorlijk wat drivers, dus het zou zomaar kunnen werken. Het grootste probleem is echter het formaat van Windows 7. De minimale systeemeisen van Windows 7 vereisen namelijk 15GB harddisk ruimte in plaats van de aanwezige 4GB. Ik ben toen uitgekomen bij Tiny7, een Windows 7 variant die iemand gemaakt heeft en een hoop eruit gesloopt heeft. Geïnstalleerd zou deze niet meer dan 2,5GB moeten gebruiken. Klinkt goed in ieder geval!

Ik ben Windows 7 gaan installeren en de installatie is inderdaad gelukt!
http://tweakers.net/ext/f/pBVvYiwPdT4yBve04fvrHZmU/full.jpg

Alle drivers behalve de videodriver werden door Windows 7 gevonden en geïnstalleerd. Er is geen Windows 7 versie voor de GMA900 driver, maar ik heb via via een HP driver voor Vista gevonden die ik kon installeren (in Vista compatibility mode). Daarnaast heb ik nog twee dingen geïnstalleerd:
 • eeectl: is een klein programmaatje waarmee je de kloksnelheid van de default 630MHz kan verhogen naar de 900MHz, wat de kloksnelheid van de processor eigenlijk is. Daarnaast kan je ook de brightness van het scherm veel hoger zetten dan normaal kan (ideaal voor buiten) en nog wat kleine aanpassingen, zoals de fan speed.
 • Utilities van ASUS voor de EEE: dit laat bijvoorbeeld icoontjes op het scherm zien als je de speciale toetsen als contrast omhoog/omlaag doet of Wifi aan en uit zet etc. Ik had verwacht dat dit drivers zouden zijn en dat deze dus niet geïnstalleerd konden worden op Windows 7, maar bijna alles werkt naar behoren. Het enige wat niet werkt zijn de speciale toetsen om het volume omhoog en omlaag te doen. Dit komt waarschijnlijk door iets wat de sound drivers missen.
De EEE boot in ongeveer 46 seconden vanaf het moment dat de powerknop ingedrukt wordt tot aan het moment dat je de desktop ziet (mijn definitie van 'de desktop zien' is als ik de startknop zie). Niet verkeerd voor zo'n oud underpowered machientje! De diskspace is na een paar updates en het installeren van een paar tools en VLC player niet heel geweldig meer, maar er is nog meer dan genoeg ruimte over:

http://tweakers.net/ext/f/O4NiZwPCdxaWzHicUXrqdOoi/full.jpg

Ik kan absoluut merken dat de EEE met Windows 7 sneller is dan met Windows XP met normaal gebruik. Wat je er verder aan hebt? Waarschijnlijk weinig, maar het was leuk om te doen omdat het kon. Ik verwacht dat de EEE dadelijk weer terug de kast in gaat totdat ik 'm weer tegen kom. Wie weet wat ik er dan op ga zetten!

Kopie van een kopie...

Door Luuk1983 op donderdag 11 november 2010 20:19 - Reacties (32)
Categorie: Hardware, Views: 5.957

Je kent het vast wel: kopieer een A4tje, kopieer het kopietje nog een keer en doe dat 10 keer en je ziet niet meer wat er nou eigenlijk op het origineel stond. Hoe zit dit nou eigenlijk met CD's en DVD's?

Ik had laatst een discussie met een vriend van me. Ik had een DVD met wat gegevens van een andere, gezamelijke vriend van ons gekopieerd en hij wilde deze DVD graag ook hebben. Even voor de beeldvorming: het origineel was een gebrandde DVD met wat gegevensbestanden erop, dus niet een geperste DVD met bijvoorbeeld een film. Toen ik mijn vriend voorstelde dat ik even een kopietje zou trekken merkte hij op dat hij liever een kopie van het origineel wilde hebben, omdat de kwaliteit anders minder zou kunnen zijn. Is dat eigenlijk zo?

Nou nee... En hierbij wil ik dat fabeltje meteen de wereld uit helpen. Bij alle digitale gegevens, maar vooral bij bestanden komt het allemaal erg nauw: elk bitje moet in principe in orde zijn, anders kan een programma corrupt raken of een bestand onleesbaar worden. DVD's en CD's hebben daarom een hoop partity gegevens op de disc staan: gegevens waarmee fouten en onleesbare sectoren geherconstrueerd kunnen worden tot op zekere hoogte. Was die foutcorrectie er niet, dan zou elk klein krasje op de disc kunnen bekenen dat de data corrupt is. CD's en DVD's bevatten eigenlijk altijd fouten, zelfs direct na het branden, maar de foutcorrectie zorgt ervoor dat alles prima leesbaar is.

En zolang de CD of DVD correct werkt kan er een kopie van gemaakt worden. De gegevens die van de CD of DVD worden gelezen zijn in principe foutloos: de gegevens die worden verkregen zijn gecorrigeerd door de foutcorrectie.. Eventuele fouten die bestaan op een kopie worden dus NIET meegekopieerd naar een volgende kopie. Het is zelfs mogelijk dat een kopie van betere kwaliteit is dan het medium waar het kopie van gemaakt is.

Misschien wisten jullie dit allemaal al, maar het leek me interessant om te delen. Mocht ik het ergens fout hebben, dan hoor ik het uiteraard ook graag.

GB / GiB: harddisk ruimtecrisis

Door Luuk1983 op dinsdag 26 oktober 2010 11:59 - Reacties (36)
Categorie: Hardware, Views: 5.828

Soms krijg je de discussie ineens weer: iemand heeft een Harddisk gekocht en komt er tot zijn verbazing achter dat de schijf ineens 'kleiner' is dan ze verwacht hadden. Meestal zijn het de harddiskfabrikanten die de schuld krijgen, terwijl het in feite Windows is die het verkeerd doet.

Je kent het verhaal wel: iemand koopt een harddisk en komt tot de conclusie dat in Windows de schijf ruim 7% kleiner is dan de schijf die ze gekocht hebben. In zekere zin is dit begrijpelijk, maar de verwarring ontstaat door inconsequent gebruik van de term 'GB'.

Op elke harddisk zal staan: 1GB = 1.000.000.000 bytes. En volgens de SI-standaard is dit correct: Giga betekent miljard, net als een gigahertz (1 miljard hertz) en gigawatt (1 miljard watt). Als er vanaf dag één afgesproken was dat we de SI eenheden zouden aanhouden, dan was er geen probleem geweest.

Echter, ICTers hebben vroeger SI-termen gekoppeld aan binaire aantallen. 2^10 bytes komt uit op 1.024 bytes en omdat dit dicht bij 1000 lag hebben ze er toen de term 'kilo' aangehangen. De kilobyte met in feite 'fout' gebruik van de term 'kilo' was geboren. 2^20 is 1.048.576 byte en werd megabyte en zo verder.

Omdat deze verwarring vaker de kop opstak, raadde de International Electrotechnical Commission aan om de 'afwijkende' kilo-, mega- en gigabyte respectievelijk kibibyte, mebibyte en gibibyte te noemen, met als afkortingen KiB, MiB en GiB.

1GB zou dus inderdaad gewoon 1.000.000.000 bytes moeten voorstellen. En dat is wat er mis gaat in Windows: windows geeft de grootte van schijven aan in GiB, maar noemt het GB. Dit kan zeer verwarrend werken. Enige troost is dat alle bestanden qua grootte berekend worden in GiB, zodat de grootte van alle bestanden ook 7% kleiner is dan dat je ze in GB berekend.

Maar hoe je het ook bekijkt, één ding is zeker: de discussie waar de harddisksmakers beschuldigd worden van mensen oplichten is pertinent onwaar.

Ideale betaalbare net-/notebook?

Door Luuk1983 op woensdag 3 februari 2010 11:20 - Reacties (17)
Categorie: Net-/notebooks, Views: 6.517

Ik ben al langere tijd om zoek naar een vervanger van mijn huidige netbook, maar dat blijkt veel lastiger dan verwacht. De ene is te klein, de ander te duur en weer een ander is te beperkt. Maar eindelijk lijkt er een model uitgekomen te zijn waar ik me wel in kan vinden.

Ik was er vroeg bij qua netbooks en heb daarom op dit moment een EEE PC 701. Hoewel het in het begin gaaf was dat zo'n klein ding Windows kon draaien werden de tekortkomingen helaas vrij snel pijnlijk duidelijk. De celeron 900MHz processor is voor veel taken snel genoeg en het upgraden van het geheugen van 512MB naar 2GB is ook prima te doen. De harddisk is echter een SSD met een miezerige 4GB en het 7" scherm met een resolutie van 800 x 480 is zelfs voor een beetje surfen veel te beperkt. Een setje 8GB SD kaarten maken de beperkte harddisk nog een beetje goed, maar tel daarbij een accuduur van amper twee uur en een klein toetsenbord bij op en je snapt dat zo'n 701 toch echt niet handig is.

Sindsdien volg ik de netbooks op tweakers op zoek naar een nieuwe notebook of netbook. Er zijn een aantal punten die in overweging genomen worden: prijs, gewicht/formaat, snelheid, accuduur en features. De 10" modellen vind ik eigenlijk net te klein, 12" lijkt me een prima formaat, dus dat is het uitgangspunt. En ja natuurlijk wil ik daarbij het liefst een zo'n groot mogelijke harddisk, zoveel mogelijk performance en features en het mag niks kosten.

In de echte wereld bestaat zo'n ideale laptop uiteraard niet, dus moeten we wat realistischer worden. Een laptop of netbook is voor mij meer voor erbij. Ik heb een dikke desktop staan voor gamen en allerlei andere dingen. Een nieuwe notebook is vooral voor surfen op de bank en mee te nemen op vakantie, om een filmpje op te kijken en het liefst wat oudere spellen spelen. MAAR omdat een laptop voor mij voor erbij is wil ik geen duizend euro uitgeven. Bij voorkeur zo min mogelijk, maar als richtprijs is 400 a 500 euro wel mooi. Tot nu toe heb ik nog niet echt iets gevonden wat aan mijn wensen voldeed om de volgende redenen:
 • Je hebt goedkopere netbooks dan 400 a 500 euro, maar die zijn vaak traag, hebben totaal geen grafische performance, lage(re) resolutie scherm, maar regelmatig een behoorlijke accuduur.
 • Volwaardige laptops van 400 a 500 euro bestaan natuurlijk ook. Die hebben vaak een groot scherm met aardige resolutie, grote harddisk, behoorlijke CPU power, maar weinig grafische performance, matige batterijduur en zijn vaak zwaar een groot.
 • ULV's zijn redelijk klein en licht, hebben een goede batterijduur en hebben behoorlijke CPU performance, maar zijn vaak op de matige intel grafische chip gebaseerd en zijn vaak erg duur, ruim meer dan 500 euro.
 • Netbooks met wat meer performance werden vaak weer onrealistisch duur tov 'gewone' laptops en de performance van deze netbooks.
Echter, ASUS heeft recent een nieuwe EEE Netbook uitgebracht waarvan ik vind dat bijna alle eigenschappen gebalanceerd samenkomen: ASUS EEE PC 1201N. Waarom vind ik dat?

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1258642817.jpeg

Formaat en gewicht
12" en 1,45kilo. Net iets zwaarder dan de echte netbooks, maar nog steeds een stuk lichter en compacter dan gewone notebooks.

Scherm
De grootte van het scherm is met 12" goed te doen, maar belangrijker is de resolutie: 1366 x 768. Dit is een stuk handiger dan de 800 x 480 van mijn huidige netbook ;)

CPU performance
De Intel Atom is niet echt snel met 1,6GHz. Daarom zit er in de 1201N een dual core atom. Vooral multitasking zal er een stuk beter door gaan. Helaas zullen veel oudere spellen die single threaded zijn hier niet echt veel profijt bij hebben, hoewel het natuurlijk wel zo is dat achtergrond processen het spel niet zullen vertragen door de tweede core.

Grafische performance
Deze EEE is gebaeerd op het ION platform van NVIDIA, oftewel een mobiele GeForce 9400. Deze GPU is snel genoeg om HD te decoden. 1080p kan dan ook zonder problemen op de 1201N afgespeeld worden. Oudere spellen zullen ook zonder problemen op acceptabele framerates te spelen zijn. Natuurlijk geen snelheidsmonster, maar een extreem stuk veel beter dan de Intel integrated meuk die in veel ULV's, netbooks en laptops zit. Dankzij de HDMI uitgang kan eventueel ook 1080p op een externe monitor afgespeeld worden.

Batterijduur
Een dual core Atom en de grafische chip eisen wel hun tol qua batterijduur. De batterij is hetzelfde als de EEE 1005HE. Deze laatste doet ruim 8 uur met deze accu. De 1201N doet bij normaal gebruik (met wireless en dergelijke aan) ongeveer 4 uur met deze accu. Voor mij is dat nog een prima acceptabel aantal uur, zeker afgezet tegen de winst in snelheid.

Overig
 • Ook fijn is dat de 1201N beschikt over Windows 7 Home Premium. Wat mij betreft is dit ook een groot voordeel tov veel andere netbooks.
 • Het geheugen van 2GB is genoeg voor bijna alle taken die je normaal uitvoert.
 • De harddisk is 250GB, meer dan genoeg voor de meeste werkzaamheden. Helaas is de schijf slechts 5400rpm, dus een snelheidsmonster is het absoluut niet. Maar dat valt ook niet te verwachten.
 • Bluetooth is uiteraard ook aanwezig
Prijs
Met 400 euro vind ik de prijs niet overdreven duur gezien de features en voordelen tov andere notebooks en netbooks.


Het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden, is de de maximale brightness van het scherm behoorlijk laag is, waardoor buiten in de volle zon werken lastig is. eeectrl, het programma dat op eerdere EEE modellen gebruikt kon worden om de maximale brightness te verhogen werkt (nog) niet op de 1201N.

Uiteindelijk is het persoonlijk wat je wil hebben en nodig hebt. Ultraportable is de 1201N absoluut niet, maar het is wel één van de snelste netbooks die er zijn en wat mij betreft voor een schappelijke prijs. Ik had de 1201N al op het oog, maar Ik heb voor de gein eens in de pricewatch de filters ingesteld in de laptop sectie qua wensen en eisen. Daar kwam de 1201N uit. Dus voor mij lijkt het de netbook te worden waar ik altijd al op gewacht heb. Zodra ik 'm heb volgt er natuurlijk nog een review!

Upgrading Enterprise fase 2

Door Luuk1983 op zondag 22 november 2009 13:27 - Reacties (2)
Categorie: Hardware, Views: 3.807

Mijn computer 'Enterprise' is begin volgend jaar 3 jaar oud en is nog goed genoeg om niet vervangen te hoeven worden. Er staan echter wel een paar upgrades (in fases) op het programma om ervoor te zorgen dat de computer nog 1 a 2 jaar mee kan. Fase 1 is achter de rug en wordt samen met uitleg over de verschillende fasen in dit blog beschreven: Luuk's blog: Upgrading Enterprise, Fase 1. Fase 2 is een upgrade van de videokaart, fase 3 een upgrade van de processor, waarbij fase 2 en 3 eventueel ook tegelijk uitgevoerd kunnen worden. Dit blog zal gaan over fase 2: het upgraden van de videokaart.

Mijn huidige kaart is een NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB, dus één van de eerste kaarten van die generatie. De kaart kostte toen ongeveer 350 euro, een heel bedrag! Dit bedrag is goed besteed geweest, want ik vind nog steeds dat de kaart prima met een hoop spellen kan meekomen. Goed, Anti-Aliasing moet wel wat omlaag, maar het is allemaal nog prima te spelen. Ik was nog dermate tevreden over deze kaart dat een nieuwe videokaart pas voor Q1 of Q2 2010 gepland stond. Helaas heeft de huidige kaart deze datum niet gehaald.

Het begon allemaal toen ik Modern Warfare 1 ging installeren. Omdat ik binnenkort Modern Warfare 2 binnenkrijg leek het me leuk om nog eens een potje Modern Warfare 1 te spelen. Tijdens de installatie ben ik wat andere dingen gaan doen. Even mail lezen, een potje FIFA 2010 doen en dergelijke. Midden in deze werkzaamheden klapte de PC finaal vast. Een complete freeze, met na een halve minuut een BSOD. Daarin stond duidelijk de veroorzaker: de videodriver.

Mijn eerste gedachte was dat het misschien te maken zou hebben dat ik FIFA 2010 aan het doen was terwijl Modern Warfare aan het installeren was. Zou de setup eventueel DirectX files willen updaten die FIFA in gebruik had? Om dit te testen ben ik opnieuw begonnen met de setup en ben tegelijk een ander spel gaan spelen. En wederom klapte de PC na een paar minuten weer finaal vast. Het probleem leek gevonden, want toen ik daarna Modern Warfare ging installeren zonder iets anders op de computer te doen werd de setup met succes afgerond. Tijd om Modern Warfare te spelen!

Helaas, ik heb een paar minuten kunnen spelen, waarna er artifacts in het beeld verschenen. Artifacts die je bijvoorbeeld ook krijgt als je een videokaart te ver overclocked, zoals verkeerd gekleurde pixels of strepen. Aangezien deze videokaart nooit overgeclocked is zal het in ieder geval niet daaraan liggen. Met een paar keer alt+tabbed wilde het spel nog wel even verder gaan na het recoveren van de videodrivers, maar de BSOD kwam kort daarna toch tevoorschijn. Ik heb als eerste de fan van de videokaart gecontroleerd omdat warmte een belangrijke veroorzaker van een instabiele videokaart kan betekenen, maar deze draaide prima.

Het ging van kwaad tot erger. Ik had de laatste versie van de driver er al op staan, dus updaten was niet nodig. Op een gegeven moment kon ik Windows niet meer in. Tijdens het booten crashte Windows met een BSOD op de videodrivers. Ik heb de NVIDIA drivers gedeïnstalleerd via safe mode, waarna de PC weer in Windows kon opstarten met de generic video drivers. Dit ging zonder problemen of instabiliteit. Ik begon me toen wel zorgen te maken. BSOD's hebben vaak hardware falen als oorzaak en dit kon bijna niet anders dan aan de videokaart liggen. Zodra ik de NVIDIA drivers opnieuw installeerde, dan crashte de PC weer tijdens het booten. Met de generic video driver was de PC helemaal stabiel. Dat zou die niet zijn als het moederbord of voeding gaar zouden zijn.

En toen kreeg ik de bevestiging dat de videokaart dood aan het gaan was en dat de problemen onomstotelijk aan de videokaart lagen:

http://tweakers.net/ext/f/30G13aTGTY7AWtPLnQsR9ZGt/full.jpg
Artifacts in het BIOS scherm

http://tweakers.net/ext/f/3xeWU3bjKci4scPhRkuC35Gi/full.jpg
Artifacts in de bios

http://tweakers.net/ext/f/PlnFm5Hz8yCjSwqKW0m7vfFy/full.jpg
ASCII errors in de RAID bios

http://tweakers.net/ext/f/1EKoJTwDIu4KJLUmL82Xz0xN/full.jpg
Artifacts op het windows login scherm

Artifacts tijdens de BIOS zijn geen goed teken. Ik heb genoeg kennis van videokaarten om te weten dat je bijna met 100% zekerheid kan zeggen dat het geheugen van de videokaart naar de knoppen is. Of dat er in ieder geval fouten in het geheugen zitten. Even een oud videokaartje in de PC gooien bevestigde de diagnose: de videokaart was kapot. Met het oude kaartje (nog een low-profile Radeon X1600Pro) waren de instabiliteit en de artifacts verdwenen. Fase 2 is dus door pure pech een stuk eerder dan gepland uitgevoerd.

Maar ja, welke videokaart moet er als vervanging komen? De afweging was er tussen kosten, snelheid en leverbaarheid. Ik had qua financiën niet echt gerekend op een nieuwe videokaart van 200 a 300 euro, maar ik vond het ook weer zonde om 100 euro uit te geven voor een videokaart die waarschijnlijk niet veel sneller is dan mijn kapotte 8800GTS, waardoor ik volgend jaar weer opnieuw geld moet uitgeven aan een andere videokaart. En twee keer geld uitgeven is altijd duurder.

Mijn voorkeur is altijd een NVIDIA kaart omdat ik denk dat de drivers van NVIDIA beter zijn dan die van ATI. Echter, de nieuwe ATI generatie en dan met name de Radeon 5850 en de 5870 zijn zeer snelle en interessante kaarten. Als je naar de prijs/kwaliteit verhouding gaat kijken is vooral de 5850 voor het geld erg snel. De 5870 is in de praktijk ongeveer 16% sneller. Maar, zoals eigenlijk altijd het geval is met high-end kaarten, in verhouding een stuk duurder.

Ik had besloten om voor de 5850 te gaan, omdat het een nieuwe-generatie-kaart met DirectX 11 is die daarnaast ook behoorlijk snel en zuinig is. Ik heb de kaart bij Azerty besteld voor € 220,- in totaal. En daarna meteen geannuleerd. Ja inderdaad, geannuleerd. Ik wist dat de kaarten slecht leverbaar waren, maar de verwachtte levertijd kon wel eens januari worden. Ook navraag bij andere webshops leerde dat ze allemaal geen flauw idee hebben wanneer hun leveranciers weer nieuwe voorraad krijgen. Omdat ik binnenkort Modern Warfare 2 en Left 4 Dead 2 wil spelen en ik binnenkort op het werk ga lannen wilde ik een beetje snel een nieuwe videokaart hebben.

Back to the drawingboard zullen we maar zeggen. Ik heb het op een andere boeg gegooid. Ik ben naar Salland.eu gegaan en heb aan de hand van filters een selectie gemaakt. Ik heb hier vooral naar leverbaarheid gekeken en daarnaast een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Ik kwam daarbij vooral bij een paar Radeon's 4870 en 4890's. Qua NVIDIA vond ik met name de GTX260's in verhouding te duur voor hun prestaties. Ik kwam echter ook een GTX275 van ASUS tegen. Deze was ruim op voorraad en in veel gevallen sneller dan een standaard 4890 voor ongeveer dezelfde prijs. Het betreft deze kaart: http://www.salland.eu/product/325872. Ook is deze kaart zuiniger dan de radeon's. En omdat mijn voorkeur uitgaat naar NVIDIA kaarten was de keuze makkelijk gemaakt. Het is een ASUS GTX275 geworden! Er waren ook overgeclockte 4890's te vinden, maar die waren minder goed op voorraad. En jammer genoeg zijn dat ATI kaarten he ;)

EDIT
Hmm, het lijkt er toch op dat ik 3 jaar garantie heb op de videokaart, dus waarschijnlijk kan ik 'm laten maken of vervangen onder garantie. Nou ja, ik kan 'm altijd nog verkopen als die het weer doet ;)