Alles over MediaPortal en Windows Media Center

Nieuw Media Center en de ideale software

Door Luuk1983 op woensdag 8 juli 2009 09:03 - Reacties (10)
Categorie: Media Center, Views: 5.751

Ik heb al een behoorlijk lange tijd een media center. Ik ben ooit begonnen met media centers omdat ik graag gedownloade filmpjes makkelijk op de TV wilde bekijken via het netwerk en ik had de indruk dat een PC met de goeie software films mooier kan weergeven dan een losse DVD speler. Dit was echter nog wel in de tijd dat het speciaal was als je DVD speler een upscaler had en via DVI/HDMI aangesloten kon worden. Tegenwoordig produceren DVD spelers beduidend beter beeld dan hun SCART-aangesloten equivalent.

Ik ben begonnen met een dedicated Media Center from scratch te bouwen ongeveer 3 jaar geleden. Het betrof toen een Athlon 3000+ op socket 939 met 1GB geheugen, een ASUS A8N5X moederbord en een passive NVIDIA 6600. Deze zaten in een Silverstone LC17 behuizing. De HTPC is nog enkele malen geupgrade tot een Athlon X2 en een andere videokaart, maar telkens bleek het afspelen van HD films een uitdaging. Ook gaf HDCP nogal eens problemen, terwijl alles wel gewoon HDCP compatible was. Ook ondersteunde de videokaart geen HD acceleration van HD materiaal. Kortom: tijd voor wat nieuws!

De volgende hardware is nieuw:
- Athlon X2 7850 Black Edition
- Asus M3N-H/HDMI, socket AM2+ met een NVIDIA 8300 IGP
- 2GB kingston value RAM PC6400 Cas 5
- Nexus Value 430W voeding

De harddisk van 160GB is gebleven, net als de behuizing. Veel meer HD ruimte is toch niet nodig, aangezien alles via het netwerk vanaf de server gestreamed wordt.

De volgende stap is het proberen van het vinden van de juiste software. Ik ben altijd wel een fan geweest van de Windows Media Centers. Windows Media Center 2005 (XP based) en het Vista Media center waren heel aardige producten, als je niet teveel wil. Ik wil alleen door wat mapjes bladeren en filmpjes kunnen afspelen, dus wat dat betreft voldoet Windows Media Center uitstekend. Ik heb tevens eigenlijk de meeste codecs in Media Center wel aan de praat gekregen. De beste Media Center tot nu toe vind ik het Media Center van Windows 7. Deze heeft een aantal cruciale verbeteringen tot opzichte van Windows Vista. Zie mijn blog daarover: http://luuk1983.tweakblog...ndows-7-media-center.html. Windows 7 RC is het OS wat het gaat worden. Ten eerste geen last van licenties tot begin 2010 en de RC is stabiel genoeg voor dagelijks gebruik.

Het grootste nadeel is echter dan de Windows Media centers totaal GEEN HD DVD en Blu-ray support hebben. Dit moet op 1 of andere manier toegevoegd worden. Er zijn twee goede opties die integreren in Windows Media Center: Arcsoft Total Media Theater en PowerDVD 9. De eerste heeft als grootste voordeel dat zowel HD DVD als Blu-ray gesupport is, PowerDVD ondersteund alleen Blu-ray. Tot voor kort was de Arcsoft speler niet echt een optie, omdat deze simpelweg niet onder Windows 7 werkte. Echter, de laatste versie (3) doet het perfect onder Windows 7. Aangezien ik een stuk of 13 HD DVD's heb is de Acrsoft speler daarom de beste optie. De integratie met Media Center is prima, maar nog niet perfect. Ik heb al een paar keer gehad dat de speler achter Media Center verdween en dat ik 'm met de muis naar voren moest halen. Maar ik kan nu zonder problemen en met de Windows remote DVD's, HD DVD en Blu-ray afspelen, zonder dat ik teveel moet gaan instellen en configureren als in bijvoorbeeld Media Portal. Ik realiseer me dat die laatste veel meer opties heeft en veel beter te customizen is, maar daar heb ik weinig behoefte aan.

Tot nu toe is de hardware in combinatie met de gekozen software voor mij de beste oplossing. Ik kan alles afspelen wat ik wil. En de hele reden waarom ik alles ben gaan omgooien (HD DVD en Blu-ray) is het waard geweest. Mede dankzij de betere hardware support is afspelen geen probleem meer.

Verbeteringen in Windows 7 Media Center

Door Luuk1983 op dinsdag 17 maart 2009 11:57 - Reacties (12)
Categorie: Media Center, Views: 24.910

Beste medetweakers,

Vrij snel na mijn introductie en vanwege mijn intentie om behoorlijke kwaliteit blogs te schrijven waar mensen nog wat aan hebben wil ik hierbij meteen een informatieve blog posten. Ik wil jullie graag wat vertellen over de mogelijkheden van het Media Center in Windows 7. Ik heb al een tijd lang een dedicated Media PC naast de TV staan. Een tijdje geleden heb ik hier Windows 7 BETA opgezet om eens te kijken wat het verschil is met het Vista Media Center.

Ik ben matig tot redelijk te spreken over Vista Media Center (vanaf nu noem ik het VMC). Ik vind de structuur van het menu een stuk onlogischer dan die van MCE2005. Daarin tegen ziet het er allemaal wel wat strakker uit en gaat alles net wat vloeiender. Ik zal over een paar goede veranderingen in W7MC vertellen. Ik ga geen vergelijkingen maken met andere software zoals Media Portal.

Eén van de meest in het oog springende veranderingen is het hoofdmenu. Deze is soberder en simpeler dan het Vista menu. Het lettertype is wat groter en het aantal opties is iets terug gedrongen. Ik moet bekennen dat qua layout het even wennen was. Ik was er niet meteen uit of ik het nu mooier vond of niet. Qua functionaliteit is het echter een behoorlijke vooruitgang. De menuopties zitten naar mijn idee beter in elkaar.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallStartMenuTV.png

Een van de beste verbeteringen naar mijn mening zijn de libraries. Je hebt in W7MC namelijk een library PER TYPE bestanden. Je hebt dus een aparte library voor muziek, een aparte voor video's, een aparte voor films etc. Je bent dus niet meer aan de grillen overgeleverd van Media Center om de indeling te maken, of files te vinden die je niet wil hebben.

Een feature die in Windows MCE 2005 zat, maar verstopt was in Vista, was de mogelijkheid om een DVD op de harddisk af te spelen. Als je in MCE 2005 een map had met daarin een video_ts en een audio_ts map, dan kan deze direct afgespeeld worden als zijnde een DVD. ISO images worden niet ondersteund zonder deze eerst zelf te mounten. In VMC zat deze optie ook, alleen moest deze aangezet worden door middel van een registry aanpassing. De 'play dvd' knop werd dan een 'play movie' knop waarbij je behalve een DVD dus ook DVD images van de harddisk kon afspelen.
In W7MC staat deze optie automatisch aan. En zoals ik al zei heeft de 'Play movie' een aparte library dan de 'My videos'. Je kan dus mooi een library maken met je images en een library met bijvoorbeeld je DivX series.

Een andere welkome verbetering zijn de context menu's die je op de Media Center remote kan oproepen met de 'i'. Als je tijdens het afspelen van een DVD nu op de 'i' drukt krijg je een aantal handige opties, zoals het veranderen van taal en veranderen van ondertiteling. Ook kan je de samenvatting van de film zien. In VMC zaten deze opties er ergens ook wel, maar op een veel onduidelijkere plek en werkten lang niet zo goed. Ook de overige context menu's zijn duidelijker en makkelijker te gebruiken.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVNowPlaying.png

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVDetails.png

Er zijn verder nog een paar subtiele wijzigingen. Album art wordt automatisch gedownload en weergegeven. De CD's waar geen albumart beschikbaar is zal het vakje een random kleur krijgen zodat deze toch bij het geheel horen.
Bij het snel scrollen door de gids wordt er na een tijdje een overlay weergegeven met alleen nog de datum waar je doorheen scrollt, zodat je een beter idee krijgt bij elke dag je gebleven bent met scrollen.

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallMusicGalleryMissingCoverArt.png

http://blog.retrosight.com/content/images/WindowsMediaCenterWindows7Build6801/SmallTVTurboScroll.png

Ik vind de wijzigingen in W7MC erg goed! Er zijn een aantal irritante dingen aan VMC verbeterd, waardoor ik W7MC Beta nu blijf gebruiken. Het gebrek aan goede HD DVD en Blu-ray support is nog steeds een erg groot gemis en voorkomt dat het Media Center perfect is. Arcsoft's Media Theatre ondersteund HD DVD en blu-ray en integreert behoorlijk goed in Media Center. 64-bit support is echter nog brak en de systeemeisen liggen hoger dan bijvoorbeeld powerDVD. Mijn wat oudere Media Center kan onder Arcsoft's speler blu-ray niet soepel afspelen, onder PowerDVD wel. PowerDVD heeft sinds versie 9 redelijk integratie van blu-ray in Media Center. Echter HD-DVD support is sinds versie 7.3 helaas gestopt.

Edit: Plaatjes toegevoegd. Deze komen van: http://blog.retrosight.co...hePDCBuildOfWindows7.aspx