Omschrijvingen en reviews van films

Blu-ray afspelen

Door Luuk1983 op maandag 25 oktober 2010 19:33 - Reacties (15)
Categorie: Films, Views: 9.911

Op dit moment heb ik een HTPC met blu-ray/hd-dvd combo drive. Hoewel het afspelen van blu-ray met deze PC an sich wel aardig gaat, heeft het ook een aantal nadelen. Ik ben een zoektocht begonnen naar alternatieven en deze zoektocht wil ik met jullie delen.

Legaal...meestal
Ik ben iemand die de meeste films koopt. In de eerste plaats om de makers te steunen en daarnaast omdat ik geen zin heb om online goede versies van films te gaan zoeken, verder hopen dat de kwaliteit goed is, hopen dat er geen fouten in zitten en hopen dat de ondertiteling in orde is en als laatste gedoe met codecs en dergelijke.

WMC en 24Hz
Blu-ray spelers zijn lange tijd behoorlijk duur geweest. Een interne blu-ray/ hd-dvd combo drive was echter behoorlijk betaalbaar. En aangezien ik toch al een media PC had, heb ik daar een drive in gebouwd. Mijn media pc draaide eerste Windows Vista Media Center en nu Windows 7 Media Center. Het eerste nadeel van Windows Media Center, is dat deze standaard geen blu-ray ondersteunen. Het tweede nadeel van WMC is dat je niet per programma of media kunt instellen wat de refreshrate is. Blu-rays en hd-dvds wil je het liefst op 24Hz/24p/1080p24 (hoe je het wilt noemen) afspelen en de overige filmbestanden niet. De media pc staat nu op 24Hz ingesteld, zodat blu-ray en hd-dvd perfect afspelen, maar een DVD op 24Hz loopt niet soepel, net als de meeste gedownloadde series en films.
Er zijn natuurlijk ook nog andere Media Center softwarepakketten die erg goed zijn, maar het afspelen van blu-ray discs is, in tegenstelling tot gedownloadde blu-ray ripps, altijd een probleem. Er zijn nauwelijks open-source blu-ray decorders en de meeste Media Center softwarepakketten zijn afhankelijk van betaalde third-party programma's, drivers of codecs. Windows Media Center icm PowerDVD of Arcsoft Total Media Player is naar mijn mening nog de beste keuze op dit moment.

Software
Zoals ik al aangaf zijn er programma's die blu-ray en hd-dvd kunnen afspelen en er zijn er een paar die integreren in Windows Media Center, voor zover je dit integreren kan noemen. Kenmerk van deze media players is dat ze een ten-foot interface hebben. Cyberlink powerdvd is één van de bekendere, maar deze ondersteund geen hd-dvd (meer). Degene die ik tot nu toe gebruikt heb ik Arcsoft Total Media Player. Op zich doet deze speler wat je ervan mag verwachten. Maar ja, dan stop je op een avond de net nieuwe blu-ray van 'Avatar' erin en dan blijkt je eerst een emergency/beta patch moet installeren omdat Avatar anders niet goed afspeelt. ik heb geen behoefte om telkens eerst patches te moeten installeren voordat films werken. Daarnaast moet ik bekennen dat ik dit programma illegaal heb, dus bij elke update is het afvragen of het programma nog gaat werken. De full version van de Arcsoft Total Media Player kost onderhand meer dan een losse blu-ray speler, wat ik simpelweg teveel geld vind voor software dat regelmatig kuren vertoont.

De opties
Al met al een hoop nadelen, waar ik behoorlijk van begin te balen. Het werkt allemaal gewoon niet zo lekker als een losse speler. Ik ben gaan bedenken waar een vervangende speler aan moet voldoen. Ik kwam tot de volgende eisen:

• Blu-ray discs afspelen moet gewoon altijd prima werken.
• DVDs normaal kunnen afspelen en dit moet altijd prima werken
• Ik wil niet telkens de refrehrate handmatig moeten instellen afhankelijk van het type media
• Eventueel de HTPC vervangen, dus veel videobestanden kunnen afspelen, maar dit is niet heel belangrijk

Gebaseerd op deze eisen ben ik eigenlijk tot drie mogelijkheden gekomen en deze zijn van goedkoop tot duur:

• Een Panasonic DMP BD-65 blu-ray speler
• Een Playstation 3
• Een HDI Dune Prime 3.0

Per product zal ik aangeven wat de voor- en nadelen zijn.

Panasonic DMP BD65
De Panasonic blu-ray speler is een stand-alone speler en niet veel meer of minder dan dat. De speler kan foto's en video's van een SD kaart of USB stick afspelen, maar het aantal ondersteunde formaten is niet noemenswaardig. Daarnaast ondersteund de speler Viera Tools, waarmee je bijvoorbeeld Youtube filmpjes kan bekijken. Een vervanger voor mijn HTPC is het niet: daarvoor ondersteund de speler veel te weinig filmformaten. Maar omdat de HTPC geen blu-ray meer hoeft af te spelen kan is er een veel bredere keuze voor Media Center software en hoeft de PC niet meer ingesteld te worden op 24Hz. Ik heb ook al geverifieerd dat de speler DVDs op 50Hz afspeelt en blu-ray op 24Hz, zoals het hoort. Daarnaast is deze oplossing met 135 euro veruit de goedkoopste.

Playstation 3
De playstation 3 is een erg goede blu-ray speler. En omdat het een doorlopend product is dat voorlopig nog niet uitgefaseerd wordt, komt er telkens nieuwe firmware beschikbaar die de PS3 updaten volgens de laatste standaarden. Spellen zal ik niet heel veel op de PS3 gaan spelen, hoogstens af en toe een spelletje uit de budgetbak. En dan is de PS3 wel erg duur. De aanschafprijs is ruim 280 euro, daarnaast moet er nog een blu-ray afstandsbediening gekocht worden en moet er een tweede controller komen. Je gaat dan dik over de 300 euro heen. Verder past de PS3 absoluut niet qua design bij de overige Hi-Fi apparaten en is het stroomverbruik voor puur films afspelen aan de hoge kant. Ook met een PS3 zou de HTPC de deur niet uitkunnen. De PS3 kan aardig wat films streamen, maar ook lang niet alle formaten.

HDI Dune Prime 3.0
Als de HDI Dune Prime 3.0 alles wat deze speler zou moeten doen perfect zou doen, dan is het de ideale combinatie tussen een blu-ray speler en een media player. Om te beginnen is de prijs behoorlijk hoog met 380 euro. Je krijgt dan wel een speler die lijkt op een 'standaard' blu-ray speler. De speler heeft een drive voor het afspelen van blu-ray discs en dvd's. Daarnaast ondersteund de speler via het netwerk nagenoeg alle media formaten die je kan bedenken. De software schijnt volgens allerlei reviews prima in orde te zijn en erg goed te werken. Echter, de software voor het afspelen van een blu-ray disk schijnt nogal tegen te vallen en de beeldkwaliteit is lang niet zo goed als een losse blu-ray speler.

Conclusie
De conclusie? Voor nu ga ik voor de Panasonic blu-ray speler. Deze geeft de grootste zekerheid dat ik zonder gezeur blu-ray's en DVD's kan afspelen. En aangezien de nadruk op het afspelen van deze twee formaten ligt is care-free afspelen het belangrijkste. Doordat mijn HTPC geen blu-ray discs meer af hoeft te spelen kan ik meerdere softwarepakketten gaan proberen en kan het beeld op 50Hz ingesteld worden.

De PS3 zou aantrekkelijk zijn als ik ook wilde gamen, maar indien ik de PS3 zou kiezen was gamen 'leuk voor erbij'. En daarvoor vind ik de PS3 te duur met ruim meer dan twee keer de kosten van een losse blu-ray speler. En omdat blu-rays afspelen niet de core-business is van het apparaat blijft het een beetje behelpen, ookal is het een goede blu-ray speler. De software support is wel een heel groot pluspunt, maar rechtvaardigt de veel hogere prijs op dit moment niet. De HTPC vervangen kan de PS3 ook niet.

De HDI dune is zeer interessant. 380 euro voor een aparaat dat zowel HTPC als blu-ray speler kan zijn is niet heel erg duur. Het blu-ray gedeelte is echter het minst goed uitwerkt aan het apparaat. Als Media Player is het een fantastisch apparaat, maar als blu-ray speler stelt het niet zo heel veel voor. En dan wordt 380 euro ineens duur. Ook is de kans dat er software problemen ontstaan bij dit apparaat het grootste. En omdat probleem vrij blu-ray spelen het belangrijkste is vind ik dit apparaat de moeite (nog) niet. Ik hou 'm echter wel goed in de gaten. Er komen regelmatig nieuwe firmware update uit en mogelijk dat in de toekomst dit apparaat voor mij interessant wordt.

Ik dank u voor uw aandacht ;)

R2D2 in Star Trek (2009)

Door Luuk1983 op donderdag 15 oktober 2009 21:48 - Reacties (25)
Categorie: Films, Views: 8.086

In Star Trek First Contact, als je goed kijkt, vliegt ergens in het gevecht met de borg aan het begin van de film de Millenium Falcon rond. Dit is een geintje van ILM. Het is subtiel en je mist het eigenlijk als je niet goed oplet.

In Star Trek (2009) zit ook een subtiele verwijzing naar Star Wars die door ILM erin gestopt is. Deze keer zweeft in een debris field R2D2. Hij komt vrij kort in beeld, zodat het niet opvalt, maar dankzij High Definition is het wel extreem duidelijk R2D2:

Dit komt voor ongeveer halverwege de film. Als de Enterprise aankomt bij Vulcan komt het schip in een veld met kapotte schepen en brokstukken terecht. Als de Narada voor het eerst opgemerkt wordt zie je een shot vanachter Kirk naar de viewscreen van de Enterprise. Daar zie je de Narada. In de linker onderhoek zweeft R2D2.

Review: Star Trek (2009)

Door Luuk1983 op dinsdag 9 juni 2009 11:13 - Reacties (13)
Categorie: Films, Views: 3.319

Ondanks dat ik pas 26 ben (in dubbele zin: ik ben het net omdat ik een paar dagen geleden jarig ben geweest, maar ook in absolute zin van pas het 27e jaar van me leven ;)) ben ik toch al een behoorlijke tijd een fan van Star Trek. Ik ben dan te jong om met The Original Series opgegroeid te zijn, voor mij begon het met The Next Generation. Mijn eerste videoband was van de 7e Star Trek film: Generations. Die film is uit 1994, dus ik ben al minstens 14 a 15 jaar fan. Sindsdien heb ik eigenlijk alles van Star Trek gezien en heb ik alle series op DVD.

Maar ook ik zag in dat Star Trek stervende was. Star Trek Insurrection en Star Trek Nemesis waren draken van films en het was jammer om te zien dat Star Trek: Enterprise geannuleerd werd. Ik vind Enterprise, zeker het 3e en 4e seizoen helemaal niet zo slecht.

Toen ik hoorde dat Star Trek 11 ging komen was ik uiteraard verrast en uiteraard erg blij. Alleen toen bleek dat het hier over 'Kirk in zijn jonge jaren' zou gaan baalde ik als een stekker. Hoewel ik de originele serie best geinig vind, vind ik het absoluut niet meer van deze tijd. Sowieso vind ik het universum van The Next Generation veel gaver, met stoerdere schepen en gave technologie. Ik had al visioenen dat ze allerlei oude meuk uit de originele serie in een film zouden stoppen die alleen de die-hard fans zouden gaan zien. Gelukkig bleek daar helemaal niks van waar!!

Star Trek is terug, en hoe! Mijn angsten zijn gelukkig geen waarheid geworden. Deze film is eigenlijk gewoon een re-imagining van Star Trek zoals we het kennen. Aangepast aan de moderne tijd. Want laten we eerlijk wezen, niemand, behalve vastgeroeste fans zitten te wachten om jaren 60 kleurtjes, een kartonnen brug in hippie-style en ouderwetse kapsels. Nee, Star Trek heeft altijd meer gedraaid om de boodschap en niet zozeer de setting. Er is een hoop veranderd.

Ik wil niet persé zeggen dat alles even geslaagd is. De brug van de Enterprise wordt ook wel eens spottend de iBridge genoemd. Het heeft veel wit met fel licht in combinatie met vooral schermen met blauwe tinten. Toch werkt deze brug naar mijn mening verassend goed in de film. Ik was in het begin ook niet helemaal kapot van de vrijgegeven foto's, maar eenmaal in de film merk je daar weinig van.
Engineering is nogal reden voor controversie. Engineering ziet eruit als de motorruimte van bijvoorbeeld de titanic. Overal lopen buizen in een grote open ruimte waar ook stoom en vocht aanwezig zijn. Deze shots zijn opgenomen in een brouwerij, dus alles ziet er behoorlijk industrieel aan. Ook hier kan ik nog wel mee leven, maar het lijkt me voor Scotty alleen niet echt prettig werken in zo'n omgeving ;)
De Enterprise zelf is vertrouwd, maar toch ook weer anders. Het lijkt nog het meest op een mix tussen de NCC-1701 en de NCC-1701-A, met elementen van allebei. Ook hier was ik niet echt te spreken over de eerste foto's die vrijkwamen, maar het schip werkt verassend goed in de film. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik toch wat moeite heb om in het schip de Enterprise te zien zoals ik deze ken. De nacelles zijn mijn grootste punt van kritiek. Deze zijn te dik en de voorkant van de nacelles zijn blauw. Deze hadden gewoon rood moeten zijn, zoals het altijd geweest is. Maar goed, dat is vooral muggenziften, het schip ziet er verder prima uit.
De uniformen hebben wel een sterke knipoog naar de uniformen uit de originele serie. De kleuren en insignes zijn identiek. Uiteraard zijn de nuances wat anders en wat moderner. De vrouwen hebben echter nog steeds behoorlijk korte rokjes. Een typische keuze, aangezien de film is bijna alle facetten modern wil zijn. Van de ene kant kan ik het waarderen dat originele dingen behouden blijven, maar toch had het beter gekund.

Anyway, het verhaal is redelijk duidelijk. Ik zou iedereen willen aanraden de Star Trek: Countdown comics ergens vandaan te halen en deze eerste te lezen. Dit zijn officiele strips die het verhaal vertellen wat er vooraf gaat aan dit verhaal. Ik zal in het kort vertellen hoe dit gaat en wat in essentie de basis is van deze film:

In de 24e eeuw (The Next Generation tijdperk) vind er een ramp met een supernova plaats waardoor de planeet Romulus bedreigd wordt. Spock beloofd te helpen door een zwart gat te creeeren bij de supernova om deze te neutraliseren en zo de bedreiging van Romulus teniet te doen. Om een zwart gat te creeeren hebben de vulcans 'red matter' uitgevonden: een behoorlijk experimenteel en gewaagd goedje. Hulp komt echter te laat en Romulus is vernietigd. Nero, een romulaanse mijner, is nogal pissed op Spock en zweert wraak. Spock krijgt het uiteindelijk voor elkaar om de supernova te neutraliseren met een zwart gat, maar wordt op dat moment aangevallen door Nero. Samen worden de schepen het zwarte gat ingetrokken om in de 23e eeuw terecht te komen en wel op het moment dat James T Kirk geboren gaat worden.

Het mag duidelijk wezen dat een wraaklustige Romulan met een ruimteschip van enkele kilometers lang en met wapens en schilden van ruim honderd jaar in de toekomst niet veel goeds betekent. Op het moment dat Nero in de 23e eeuw aankomt komt hij oog in oog te staan met de U.S.S. Kelvin. Zonder pardon krijgt de Kelvin meteen een zware aanval te voorduren. De ouders van James T Kirk bevinden zich op dit schip. Als de kapitein van de Kelvin vermoord wordt, neemt George Kirk (de vaker van James Kirk) het commando over. In de 12 minuten dat hij kapitein is redt hij het leven van 800 bemanningsleden, waaronder die van zijn vrouw en de net geboren Kirk. Vervolgens offert hij zichzelf op.

Met de aanval op de U.S.S. Kelvin en de dood van George Kirk heeft Nero de geschiedenis al veranderd. Vanaf dat moment bestaat de geschiedenis zoals wij die kennen van alle andere Star Trek films en series niet meer, of zoals in de film aangegeven wordt: in een alternatieve tijdlijn. Dit is behoorlijk slim. De schrijvers zijn niet meer afhankelijk van 'canon' en bijbehorende beperkingen, waardoor ze originele verhalen kunnen gaan schrijven. En daarmee pakken ze film uit. 1 van de ergste gebeurtenissen uit de film was niet mogelijk geweest in het bestaande universum. In meerdere opzichten hebben we aan het einde van de film te maken met een alternatief universum. Om alles aan elkaar te lijmen en de transitie tussen oud- en nieuw soepel te laten verlopen hebben we naast Nero dus ook Spock uit de 24e eeuw die in de 23e eeuw terecht is gekomen.

Een alternatief universum, her-ontworpen spullen en nieuwe acteurs. Kan het eigenlijk nog wel Star Trek noemen? Nou, volmondig 'ja'.
Het verhaal is eigenlijk niet over Nero, maar over de personages die we allemaal kennen. Een aantal acteurs is prima gecast. Ze zijn overduidelijk de karakters die we kunnen, maar toch net wat anders. En met 'anders' bedoel ik absoluut niet persé 'slechter'. Chris Pine is een prima Kirk, die in de situatie zit dat hij zijn vader kwijtgeraakt is en daardoor ook de weg kwijt is. Zachery Quinto is een prima en geloofwaardige Spock die naast logica prima in staat is om emoties weer te geven. Hij geeft het innerlijke conflict tussen menselijkheid en zijn emotieloze vulcan achtergrond prima weer. De Spock die wij kennen uit de series was deze fase tegen die tijd al voorbij. Karl Urban als Bones is degene die nog het meest lijkt op het orginele personage zoals deze door DeForest Kelley gespeeld werd. De overige personages komen minder goed uit de verf. Uhura is wel aardig en beduidend een sterker vrouw dan we gewend zijn. Sulu en Chekov vind ik niet zo heel goed. Scotty is voor de comic relieve. Hoewel ik vind dat Simon Pegg een prima Scotty is, zou ik 'm graag in de volgende film ook wat serieuze bezig zien.

Er zitten een hoop verwijzingen in deze film die de echte fan meteen zal oppikken. Tot de jonge Spock die 'fascinating' zegt, tot de tribble die Scotty in zijn werkplaats heeft en nog veel meer. Ook het optreden van Leonard Nimoy voegt veel aan de film toe.

Het is qua special effects duidelijk dat deze film een hoog budget gehad heeft. Alle special effects zijn geloofwaardig. De enterprise ziet er, net als andere starships, enorm groot uit. Ook de overgang van een shot op de brug waarbij de camera het raam uitvliegt en rond het schip gaat draaien ziet er naadloos uit.

Valt er niets op de film aan te merken? Ja natuurlijk wel. Het verhaal stelt niet zoveel voor, maar zoals ik al zei, het gaat vooral over de personages en dat maakt een hele hoop goed. De snelheid waarmee iedereen op z'n plek komt en de snelheid van promoveren is zelfs voor de grote James T. Kirk ongeloofwaardig.

Al met al is dit een geslaagde science-fiction actiefilm geworden die de essentie van Star Trek behoudt. Niet iedereen zal tevreden zijn en er zijn best wel wat design keuzes waar wat op aan te merken valt. Het grootste gedeelte van de acteurs zijn goed gecast, een paar acteurs vind ik tot nu toe minder. Ook voor de nieuwe fan, of de mensen die Star Trek nooit gezien hebben is dit een prima film, mits je IETS met science fiction hebt. Voorkennis is niet nodig. Ik wacht ongeduldig op Star Trek 12 in ieder geval!